ازمون "تورینگ" در هوش مصنوعی
ازمون "تورینگ"
در هوش مصنوعی چه کار میکنه و کارش چی بوده ؟
٢ پاسخ
آزمایش تورینگ (به انگلیسی: Turing test)، با نام اصلی بازی تقلید، توسط آلن تورینگ و در سال ۱۹۵۰ معرفی شد، این آزمایش دربارهٔ توانایی یک ماشین برای ارائه رفتارهای هوشمندانه برابر یا غیرقابل تمایز از رفتارهای یک انسان است. تورینگ پیشنهاد کرد که یک ارزیابی کننده انسانی گفتگوی زبان طبیعی بین یک انسان و یک ماشین که قصد تولید پاسخهای شبه انسانی دارد، را قضاوت نماید. ارزیابی کننده فقط از این موضوع اطلاع دارد که یکی از دو شریک در گفتگو یک ماشین است و همه مشارکت کنندهها از یکدیگر تفکیک شدهاند. این گفتگو فقط به کانال متنی محدود است، مثل یک کیبرد و نمایشگر رایانهای، از این رو نتایج به توانایی ماشین برای ارائه کلمات به صورت گفتار بستگی ندارد. در اینجا اگر ارزیابی کننده نتواند ماشین را از انسان تشخیص دهد، گفته میشود که ماشین آزمایش را پشت سر گذاشتهاست (پاس کردهاست). نتایج این آزمایش به توانایی ماشین برای تحویل جوابهای صحیح به سوالات بستگی ندارد، یعنی فقط به این بستگی دارد که چقدر جوابها با جوابهایی که یک انسان میدهد شباهت دارد و نزدیک است.
این آزمایش در مقالهای در سال ۱۹۵۰ توسط آلن تورینگ با عنوان «ماشین رایانش و هوش Computing Machinery and Intelligence» معرفی شد، تورینگ در آن موقع در دانشگاه منچستر کار میکرد. تورینگ اینچنین شروع میکند: «پیشنهاد میکنم که این سؤال را درنظر بگیرید "آیا ماشینها میتوانند فکر کنند؟"». اما به دلیل آنکه تعریف واژه «فکر کردن» بسیار سخت است، تورینگ تصمیم گرفت که "سؤال را با سؤال دیگری جایگزین کند، که با آن بسیار مرتبط بود اما توسط واژههای نسبتا غیرمبهم بیان شده بود". تورینگ حالت جدید مسئله را در قالب بازی سه نفره، که «بازی تقلید» نامیده میشد توصیف کرد، که در آن یک بازپرس از یک مرد و یک زن در اتاق دیگر سوالاتی میپرسید تا تعیین کند که جنسیت صحیح دو بازیگر چیست. سؤال جدید تورینگ این بود: «آیا رایانه دیجیتال قابل تصوری وجود دارد که در بازی تقلید به خوبی عمل کند؟» تورینگ معتقد بود که این سؤال واقعاً قابل جوابگویی است. تورینگ در ادامه مقالهاش دربارهٔ انتقادات اصلی به این گزاره که «ماشینها میتوانند فکر کنند» به بحث پرداختهاست.
به دلیل آنکه تورینگ اول این آزمایش را معرفی کرد، اثبات شدهاست که هم بسیار بانفوذ و هم بسیار انتقادی است، و به یک مفهوم مهم در فلسفه هوش مصنوعی تبدیل شدهاست. بعضی از این انتقادات، مثل اتاق چینی جان سرل، خودشان بحثبرانگیز هستند.
آزمون تورینگ روشی برای سنجش میزان هوشمندی ماشین است. آزمون به این صورت انجام میگیرد که یک شخص به عنوان آزمایشگر، با یک ماشین و یک انسان به گفتگو مینشیند، و سعی در تشخیص ماشین از انسان دارد. در صورتی که ماشین بتواند قاضی را به گونهای بفریبد که در قضاوت خود دچار اشتباه شود، توانستهاست آزمون را با موفقیت پشت سر بگذارد. برای اینکه تمرکز آزمون بر روی هوشمندی ماشین باشد، و نه توانایی آن در تقلید صدای انسان، مکالمه تنها از طریق متن و صفحه کلید و نمایشگر کامپیوتر صورت میگیرد.
آزمون تورینگ یک ایده در زمینه هوش مصنوعی است که توسط آلن تورینگ در سال ۱۹۵۰ مطرح شد. این آزمون بررسی میکند که آیا یک کامپیوتر میتواند به اندازه کافی هوشمند عمل کند تا به عنوان یک انسان در تبادل دادهها از طریق متن تشخیص داده شود یا خیر.