کلیات اشعار و اثار فارسی شیخ بهایی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] کلیات اشعار و آثار فارسی شیخ بهایی (کتاب). کلیات، اشعار، و آثار فارسی شیخ بهایی ، به زبان فارسی، جامع مسائلی از قبیل: مثنویات، قصاید، مخمس، مستزاد، رباعیات موش و گربه از شیخ بهایی، البته این موارد شامل تمام اشعار وی نمی باشد. گرد آوری و ویرایش کتاب توسط آقای علی اعرابی صورت پذیرفته است.
فهرستی از مطالب کتاب با شرح احوال شیخ بهایی با عناوینی چون نام و نسب ، محل و تاریخ تولد و وفات، دوران جوانی و تحصیلات، اساتید، سیر و سیاحت، و همچنین افکار و عقایدی که به وی از سنی شافعی و شیعه اثنی عشری منتسب است، و میزان دانش ایشان و آثاری که از وی به جای مانده است، آغاز می گردد. اشعار و مطالب شیخ به زبان فارسی است اما با عربی ممزوج گردیده، اکثر عناوین و سر فصلهای کتاب خود را به عربی نام گذاری کرده است.
گزارش محتوا
اشعار فارسی بهائی عمدتا شامل مثنویات ، غزلیات و رباعیات است. وی در غزل به شیوه فخرالدین عراقی و حافظ، در رباعی با نظر به ابو سعید ابوالخیر و خواجه عبدالله انصاری و در مثنوی به شیوه مولوی شعر سروده است. ویژگی مشترک اشعار بهائی میل شدید به زهد و تصوف و عرفان است. «نان و حلوا یا سوانح سفر الحجاز» ازمثنویات معروف شیخ می باشد. این مثنوی ملمع چنانکه از نام آن پیداست در سفر حج و بر وزن مثنوی مولوی سروده شده و بهائی در آن ابیاتی از مثنوی را تضمین کرده است. این مثنوی به طور پراکنده در کشکول نیز نقل شده وگردآورندگان دیوان فارسی، ظاهرا به علت عدم مراجعه دقیق به کشکول، متن ناقصی از این مثنوی را ارائه کرده اند.
← مجموعه نان و حلوا
در کشاکش جنگهای قلمی که میان صوفیان و فقیهان در قرن ۱۱ جریان داشته دولت صفوی و علمای درباری برضد صوفیان بودند و شیح که سمت رسمی درباری داشت نان و حلوا را در دفاع از سنت گرائی و بر ضد عرفان و اشراق حاد صوفیان، نظم کرده است. لذا ملا رفیع بان و پنیر را در جواب بهائی و دفاع از عرفان حاد سرود و در مقدمه ی نثری که برای آن نوشته جریان را شرح داده است.
منابع مقاله
...

پیشنهاد کاربران

بپرس