کریم خان زند

فرهنگ فارسی

موسس خاندان پادشاهی زند ( و. ۱٠۱۹ جل. ۱۱۶۳ - ف. ۱۱۹۳ ه .ق . ) . وی فرزند ایناق از طایفه لک و از ایل زند بود . افراد ایل زند بیکی از لهجه های لری سخن میگفتند و در ده [ پری ] واقع در نزدیکی ملایر مسکن داشتند . نادر پس از پیروزی بر سرزمینهای غربی ایران و کشتار بزرگ ایل زند عده ای از افراد آن ایل را با خانواده به دره گز کوچاند و برخی از آنها - از جمله کریم خان - را در سپاه خود پذیرفت . کریم خان در جنگها رشادت و شجاعت از خود نشان داد و در لشکر کشی هندوستان و جنگهای دیگر مورد توجه نادر قرار گرفت . پس از مرگ نادرشاه کریم خان با جنگ و گریز به قلعه پری رفت و اندکی بعد بخدمت ابراهیم خان افشار در آمد . وی مدتی بعد با علیمردانخان بختیاری و ابوالفتح خان در اصفهان حکومت سه گانه تشکیل داد و آنان نوه شاه سلطان حسین را بنام شاه اسماعیل سوم بسلطنت نشاندند. در نتیجه علیمردان خان نایب السلطنه کریم خان سردار سپاه و ابوالفتح خان حاکم اصفهان شد . اما علیمردانخان عهد و پیمان خود را شکست و ابوالفتح خان را کشت و خود نیز پس از چند جنگ از کریم خان شکست خورد و قدرت بدست کریم خان افتاد . خان زند جنگهای بسیار با مخالفان و سرکشان ازجمله محمد حسن خان قاجار آزادخان افغانی احمدخان ابدالی کرد و همه را از سر راه برداشت و در ۱۱۷۸ ه.ق . شاه اسماعیل را از پادشاهی بر کنار کرد و خود بعنوان[ وکیل الرعایا ] زمام امور را بدست گرفت و تا پایان عمر همین سمت را داشت . کریم خان بر سراسر ایران بجز خراسان - که بمیل خود در اختیار شاهرخ شاهزاده افشار گذاشت - فرمان - رواییی داشت . وی شیراز را پایتخت خویش قرار داد و در آن شهر بازارها مسجدها و بناهایی ساخت . سپس شورش حسینقلی خان قاجار را خواباند و بصره را فتح کرد و از چنگ عثمانیان بیرون آورد . کریم خان بسادگی میزیست و صفات اصلی خود را در زمان حکومت نیز از دست نداد . سیاست داخلی وی ایجاد امنیت سیاسی و قضایی و برقراری آرامش بود . با آنکه خود از سواد بهره نداشت . به علم و دانش ارج بسیار مینهاد در سیاست خارجی کریم خان به برقراری و توسعه روابط بازرگانی با دول بزرگ اهتمام ورزید و طبق فرمانی به انگلیسها اجازه داد در بوشهر نمایندگی بازرگانی دایر نمایند و در خلیج فارس به تجارت پردازند . در نتیجه بر رونق بازرگانی ایران با بریتانیا افزوده شد . وکیل الرعایا با مردم به عدالت و انصاف رفتار میکرد و خطاکاران را جزا میداد . وی در برخی از شهرهای ایران بناهایی کرد که هنوز معروفند . کریم خان در ۱۳ صفر سال ۱۱۹۳ ه ق . در ۷۴ سالگی زندگی را بدرود گفت و او را در عمارت کلاه فرنگی در مقبره ای که بدستور او در شیراز ساخته شده بود بخاک سپردند .

دانشنامه آزاد فارسی

کریم خان زند (۱۱۱۳ یا ۱۱۱۸ـ۱۱۹۳ق)
پادشاه ایران و مؤسس سلسلۀ زندیه، ملقب به وکیل، وکیل الرعایا و همچنین وکیل الدوله، پسر ایناق خان . در زمان نادرشاه به همراه طایفۀ زند به خراسان تبعید شد و پس از قتل نادرشاه به قلعه پری در اطراف ملایر بازگشت و به تدریج اقتداری یافت و در ۱۱۶۲ق مهرعلی خان تکلو حاکم همدان را شکست داد. خان بختیاری ، فردی مجهول الهویه را با نام شاه اسماعیل صفوی سوم به تخت نشاندند، اما به سبب نقض عهد علیمراد خان ، کریم خان سررشته کارها را خود در دست گرفت و با جمع آوری سپاه به جنگ علیمراد خان رفت . سپس در شیراز به حکومت رسید و شیراز را پایتخت خود کرد. وی هرگز خود را شاه نخواند و بلکه با عنوان وکیل یا وکیل الرعایا حکومت کرد. او در دوران حکومتش درنبردهای مختلف با مدعیان خود، چندین بار طعم شکست را چشید، اما سرانجام طی چند سال متوالی ، مدعیانش همچون علیمردان خان (در ۱۱۶۷ق)، محمدحسن خان قاجار (در ۱۱۷۲ق) و فتحعلی خان افشار (در ۱۱۷۸ق) کشته شدند و آزاد خان (در ۱۱۷۹ق) و حسینقلی خان جهانسوز (در ۱۱۸۲ق) مطیع او گردیدند و او توانست قدرت خود را در سراسر ایران ـ به استثنای خراسان ، که به دلخواه خودش ، تحت امر شاهرخ افشار اداره می شد ـ مستحکم سازد. کریم خان در اواخر حکومت خود، به جنگ با عثمانی پرداخت و بصره را پس از چهارده ماه محاصره تصرف کرد و برادرش صادق خان را به امارت آن جا گماشت (۱۱۹۰ق). او در حدود ۸۰سالگی فوت کرد. جسد کریم خان، در شیراز، در عمارت کلاه فرنگی دفن شد. آقا محمدخان قاجار استخوان های او را به تهران منتقل کرد و در عمارت خلوت کریم خانی دفن نمود تا هر روز با گذر از آن جا، وی را لگدکوب کند. بعدها فتحعلی شاه استخوان های او را به نجف فرستاد. کریم خان مردی شجاع ، ساده و بی تکلف بود، ولی گهگاه شدت عمل از خود نشان می داد و در اواخر عمر بر سختگیری های خود افزود. سیاست داخلی وی ایجاد امنیت و برقراری آرامش بود. از این رو در دوران وی صلح و اعتدال بر ایران حاکم شد. او به عمارت علاقه داشت و خصوصاً در شیراز بناهای ارزشمندی چون ارگ و مسجد و بازار وکیل به یادگار گذاشت . به فرمان او انگلیسیان اجازه یافتند تا علاوه بر افتتاح نمایندگی بازرگانی در بوشهر، در خلیج فارس به تجارت بپردازند. لطفعلی بیگ آذر، سلیمان بیگدلی و سیداحمد هاتف اصفهانی از شاعران دورۀ او هستند.

پیشنهاد کاربران

از ایل زندیه بود و پس از پیروزی بر سایر مدعیان حکومت پس از نادر حکومت بخش بزرگی از ایران به جز خراسان را به دست گرفت. کریم خان زند به جای عنوان شاه لقب وکیل الرعایا یعنی نماینده مردم را برای خود برگزید.
مطالعات اجتماعی نهم
تاریخ نهم متوسطه اول
کریم خان پادشاه بسیار عادلی بود که به او وکیل الرعای ( نماینده ی مردم ) می گفتند
محمد کریم خان زند فرزند ایناق زند و بیگم آقا زنگنه از نسل ایل سلسله و لک خالص و اصیل می باشد . طایفه یا تیره زند توسط شاه عباس صفوی از ناحیه سلسله و دلفان به ملایر تبعید شدند چرا که شاه عباس این طایفه
...
[مشاهده متن کامل]
و طوایف همراهش یعنی زنگنه و قلیوند را مخل امنیت حکام جانشین اتابکان یعنی والیان عرب تبار فیلی می دانست و اصلا لورها دشمنان حکومت زندیه بودند و تمامی لورها از فیلی ها تا بختیاری و لیراوی به جنگ و پیکار ضد فوج زندیه یعنی ایلات متحده وند رو آوردن و حتی با آزاد خان افغان ضد ایلات لک متحد شدند هر چند توسط فوج ایلات لک شکست خوردند و حکومت زندیه بر مسند قدرت نشست . پس از سقوط زندیه شاهزادگان زندیه در ناحیه خرم آباد توسط فیلی ها دستگیر و به قاجار تحویل داده شدند .

کریم خان زند
کریمخان زند از طایفه زند قوم لک و موسس حکومت زندیه و شاهنشاهی عادل و شجاع که قریب به سه دهه بر ایران حکمرانی کرد
کریم خان لک بود و از لکستان
سرافراز ایران عزیز . زنده باد لکستان بزرگ
کریم خان زند
پادشاه لک تبار بزرگی که پادشاهی نکرد مردمداری کرد زنده ایران
لکستان
کردستان
لرستان
به کریم خان زند وکیل الرعایا می گفتند و به ارامش مردم بسیار اهمیت میداد و بعد از ایشان ایران دچار شورش شد
کریم خان مقتدر و وطن پرست .
شاهی که هرگز تاج پادشاهی را بر سر ننهاد
به راستی که او یک ایرانی وطن پرست و مقتدر بود
کریم خان لُر
عشق ایران
اگه پادشاه لُر داشته باشیم
عدالت موج میزنه
همون چیزی که امیرکبیر گفت
کریم خان زند در جواب یکی از مستشران انگلیسی :
این که شما فکر میکنید ما لُرها سیاستی نداریم کاملا اشتباه است
امیرکبیر :
ای کاش هرچند یکبار پادشاهی لُر داشته باشیم که مردم کمی مزه عدالت و بکشن
مشاهده ادامه پیشنهادها (١٠ از ١٢)

بپرس