پانگه ا

دانشنامه عمومی

پانگه آ. پانگه آ ( به گویش فرانسوی: پانژه ) ، نام ابرقاره عظیم دوران پیشاتاریخ است. این ابرقاره در فاصلهٔ بخش پایانی دورهٔ دیرینه زیستی ( پالئوزوئیک ) و بخش آغازین میانه زیستی ( مزوزوئیک ) به وجود آمده است. نام پانگه آ برگرفته از واژه های یونانی παν «همه» و Γαῖα «زمین» است.
۱۷۵ میلیون سال پیش قاره هایی که امروز مجموعهٔ خشکی های زمین را تشکیل می دهند در یک اَبَرقارهٔ کلان به نام پانگه آ کنار هم جمع شده بودند. آفریقا در میانهٔ این همگروهه جای داشت و در واقع برآمدگی شمال غربی آن، پیوندگاه دو قطعه پانگه آ، لورازیا ( دربرگیرندهٔ آمریکای شمالی، اروپا و آسیای شمالی ) و گندوانا ( شامل آمریکای جنوبی، آفریقا، آسیای جنوبی، جنوبگان و قاره استرالیا ) بود.
به خاطر وجود این پل خاکی به هم پیوسته بود که، جانوران خشکی زی کمیاب مانند کیسه داران، که نخستین گروه مهم پستانداران بودند، می توانستند در هر گوشهٔ زمین پراکنده شوند. نزدیک به ۱۶۵ میلیون سال پیش که روند تکه تکه شدن پانگه آ آغاز شد، ادامهٔ این جابه جایی بسیار دشوار گردید.
شواهد فسیلی باقی مانده از زمان یک پارچگی پانگه آ هستند؛ که با توجه به حضور گونه های مشابه و یکسانی در قاره هایی که در حال حاضر با فاصله های بسیار دور جدا از هم قرار دارند، واقعیت آن را نشان می دهند. به عنوان مثال، فسیل های لیستروساروس ددکمانان در آفریقای جنوبی، هند و قطب جنوب، در کنار اعضای زبان سرخس زمینی، یافت شده است که در این صورت لازم می شود دایرهٔ توزیع گیاه در آن بازهٔ زمانی: از دایرهٔ قطبی تا خط استوا؛ اگر قاره ها در موقعیت کنونی خود بوده اند، گسترده باشد؛ و باز به طور مشابهی، خزندهٔ آب شیرین مسوسورس تنها در آمریکای شمالی که به آفریقا چسبیده بود، مناطق محلی از سواحل برزیل و آفریقای غربی یافت می شود. [ ۱]
افزون بر این شواهد بیشتری برای پانگه آ در زمین شناسی قاره های مجاور موجود است، از جمله برابری و تطبیق روند زمین شناسی بین ساحل شرقی آمریکای جنوبی، و ساحل غربی آفریقا برقرار است. کلاهک یخی قطبی دورهٔ کربنیفر انتهای جنوبی پانگه آ را پوشاند. سپرده های یخبندانی، یا به طور خاص یخ نهشته های هم سن با ساختار مشابه در بسیاری از قاره های جداگانه که در قاره پانگه آ باهم بوده اند نیز پیدا شده است. [ ۲]
نخستین پاره ای که از پانگه آجدا شد شامل جنوبگان و استرالیا بود که پیرامون ۱۶۰ میلیون سال پیش هم زمان با هم، شروع به دور شدن کردند. این پارهٔ جدا شده حامل جمعیتی از کیسه داران بود که گونهٔ نوعی آن دوره است.
عکس پانگه آعکس پانگه آعکس پانگه آعکس پانگه آعکس پانگه آ
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

پانگه آ. پانْگه آ (Pangaea)
یگانه تودۀ خشکی عظیم، شامل همۀ قاره های فعلی. تصور می شود ۳۰۰ تا ۲۰۰میلیون سال قبل وجود داشته است. در آن زمان، بقیۀ سطح کرۀ زمین را اقیانوس عظیم پانتالاسا (تِتیس) پوشانده بود. پانگه آ به دو تودۀ خشکی تقسیم شد که عبارت اند از لوراسیا در شمال، و گندوانالند در جنوب. بعدها این دو توده قطعه قطعه شدند و چند قاره ای را ساختند که با جابه جایی آرام در موقعیت های فعلی شان قرار گرفته اند (← زمین ساخت صفحه ای). وجود ابرقارۀ یگانۀ پانگه آ را اولین بار هواشناس آلمانی، آلفرد وِگنِر، در ۱۹۱۲ مطرح کرد.

پیشنهاد کاربران

بپرس