پادشاهی میشان مملکه میسان

پیشنهاد کاربران

به هر حال ، یادگارهایی از پادشاهی میشان کشف شده است که سکه هستند
من یک منبع تاریخی باستانی و کمیاب دیده ام که از پادشاهی میشان یا میسان نام می برد
اطلعت عل مصدر تاریخی قدیم ونادر یذکر مملکه میشان او میسان
دوست عزیز سراسر مطلب را که خواندم یک سند و منبع معتبر که ندیدم اصلا منبعی معرفی نشده. از روی چه حدس و گمانی اینهمه مطمئن نظر میدی؟ اگر چنین پادشاهی مهم و گسترده ای وجود داشت بنظرت مورخین و باستان شناسان
...
[مشاهده متن کامل]
غربی که همه خاورمیانه را غربال کرده اند، از آن چشم می پوشیدند؟ با گفتن کلماتی مانند: منابع می گویند و باستان شناسان معتقدند که نمیشه فرضیه ها را اثبات کرد؟ امیدوارم کمی دقت بیشتری کنی و سعی کنی از تعصبت کم کنی. در تاریخ به دنبال واقعیت ها باید گشت هرچند ان واقعیت بر خلاف خواسته من و شما باشد

نخستین آشنایی علمی باستان شناسان با پادشاهی میسان یا میشان مربوط به سال ۱۸۱۱ میلادی و بر اثر کشف سکه هایی به زبان یونانی بود. آنچه در این سکّه ها نظر محققین را جلب کرد تطابق اسامی پادشاهان حک شده بر این سکه ها با نام های پادشاهانی بود که طبق نوشته های مؤرخین باستانی روزگاری بر سرزمین میسان در شمال رأس خلیج فارس حکومت میکردند.
...
[مشاهده متن کامل]

طبق گفته های نویسندگان و مؤرخین باستانی معاصر با میسانیان پایتخت آنان شهر خاراکس یا کرخینیا بود و تاریخ بنای آن به زمان اسکندر مقدونی میرسد. و طبق آنچه ذکر گردیده اسکندر پس از فتوحات خود در هند در راه بازگشت خود به بابل به منطقه ای که به احتمال زیاد شهر خرمشهر کنونی یا کمی در شمال آن قرار داشته رسیده و دستور به بنای شهری بزرگ به نام خود او میدهد. اسکندر به خوبی ارزش جغرافیایی آن منطقه که دارای زمینی مرتفع در مجاورت آب های رودخانه ها و خلیج فارس بود را دریافت و هدف از بنای این شهر نیز بدلیل نقش تجاری و بازرگانی وسیعی بود که میتوانست بعدها ایفا کند.
اسکندر این شهر را به نام خود تأسیس کرد و بعدها به نامهای خاراکــــس و همچنین کرخینیا معروف گردید.
پس از مرگ اسکندر در بابل و تأسیس دولت سلوکی این شهر تحت کنترل سلوکیان در آمد. تا اینکه در سال ۱۶۵ - ۱۶۶ قبل از میلاد قسمتهایی از شهر بر اثر طغیان آب رودخانه ها تخریب گردید و توسط امپراطور سلوکی نامدار آن زمان آنتیوخوس چهارم بازسازی میشود و آن را به نام خود آنتیوخا مینامد و یکی از فرماندهان خود را به نام هیسپاوسین به حاکمیت آن شهر و منطقه میگمارد. اما در طی حکومت هیسپاوسین بار دیگر شهر دچار سیل شده و اینبار بدستور هیسپاوسین یا اسپاسینو اقدام به بنا و مرّمت آن میکنند و نام خود را بر نام شهر اضافه کرده آن را خاراکس - اسپاسینو مینامد. [۱] این شهر در کتیبه های تدمری به نام کاراک اسبیاسینا و در نقوش آرامی به نام کرک دمیسان به معنی قلعه میسان و در تلمود بابلی به نام میشا ذکر گردیده است.
در بین سالهای ۱۴۱ الی ۱۳۹ قبل از میلاد پس از انتشار ضعف در پیکر دولت سلوکیان هیسپاوسین استقلال خود را بر مناطق تحت فرمان خود اعلام کرده، به نام خود سکّه ضرب میکند اما روابط خود را با سلوکیان حفظ میکند.
در سال ۱۲۹ قبل از میلاد هسپاوسین حمله ای بزرگ بر علیه همیروس، حاکم نیابی فرهاد دوم، پادشاه اشکانی بر منطقهٔ بابل و سرزمین های مابین النهرین انجام داده و موفقت به شکست او و ضمیمه کردن بابل و اراضی مجاور به قلمرو حکومتی خود میشود. همچنین ذکر گردیده که او حمله ای بر علیه حاکم الیمایی سرزمین های عیلام به نام ( ( بیتیت ) ) تدارک داده و پس از شکست او موفّق به بسط منطقهٔ نفوذ خود میگردد. [۲]
سرانجام میسان بعنوان یک از ساتراپ های مهم دولت اشکانی در آمده و بصورت نیمه مستقل و گاهی مستقل به پادشاهی خود در بیش از ۳ قرن ادامه میدهد تا هنگامیکه آخرین پادشاه میسانی در اوایل بر آمدن حکومت ساسانیان توسط اردشیر بابکان به قتل رسیده و حکومت آنان پایان می یابد.
محتویات [نمایش]
موقعیّت جغرافیایی [ویرایش]
منطقه ای که دولت میسان در آن به وجود آمد شامل سرزمین جلگه ای پست و همواری بود که میان آن به وسیلهٔ رودهای دجله و اروندرود و رود کرخه شکافته شده و پیرامون جنوب آن رود کارون جریان داشت. همچنین رودها و کانال هایی نیز از این رودهای اصلی سرچشمه میگرفت. با توجه به پستی زمین آن، جلگه ها و مرداب ها بخش وسیعی از آن را در برگرفته، به به هنگام طغیان رودها به ویژه هنگامی که نظارت بر امر آبیاری و نظم و ترتیب آن مورد بی اعتنایی قرار میگرفت بر این قسمت از زمین افزوده میشد. ماهی ها در آن فراوان بوده و در جای جای آن ساقه های نی روییده بود که کشتیرانی را دچار اختلال میکرد و مانع از حرکت کشتی ها میشد.
پلینیوس رومی شهر خاراکس را در شمال رأس الخلیج فارس ذکر کرده و در سال ۹۷ میلادی یک ژنرال چینی به نام گان ینگ که از طرف امپراطور چین پان چو از دودمان هان مأمور به سفر به دربار امپراطور روم بود در طی مسیر خود از شهر میسانی خاراکس عبور کرده و در توصیف خود از این شهر آن را tiozeh نامید که از هرسو به جز در زوایهٔ شمال غربی در احاطه آب است. [۳] در سال ۱۸۱۸ میلادی تحقیقات و پژوهشهای متعددی صورت گرفت که منجر به کشف منطقهٔ حکومتی این پادشاهی گردید و موقعیت جغرافیایی آن در بین رودهای دجله و فرات و رود کارون تعیین گردید.
شهرهای میسان [ویرایش]
خاراکس: خاراکس یا کرخینیا مهمترین شهر میسان و پایتخت آن بوده و به نامهای کرخینیا و خاراکس اسپاوسینو نیز شناخته میشود. تاریخ بنای آن به زمان اسکندر مقدونی میرسد و بدلیل موقعیّت بندرگاهی خود نقش بزرگی در تجارت میسان داشت و امروزه رودخانه کرخه در خوزستان هنوز نام قدیم این شهر، کرخینیا را به یادگار دارد. به اعتقاد باستان شناسان به احتمال زیاد مکان جغرافیایی آن در شهر خرمشهر امروزی یا کمی در شمال آن واقع بوده است و بعدها این شهر در زمان ساسانیان به استرآباد اردشیر نامیده میشود. از مشاهیر این شهر جغرافیدان باستان ایزیدور خاراکسی میباشد.
فرات:پلینی بزرگ در قرن اول میلادی آن را تابع پادشاه کرخینیا ( میسان ) ذکر کرده و آن را در حوالی ۱۱ مایل در جنوب شهر خاراکس میداند. به عقیدهٔ فرانتس آلتهایم مکان آن شهر بصره امروزی در خاک عراق میباشد اما طبق نظر دیگر جغرافیدانان عرب احتمال دارد که مکان آن در منطقهٔ بهمنشیر امروزی و در نزدیکی شهر آبادان بوده باشد. رودخانهٔ فرات نام خود را از این شهر میسانی گرفته است و در زمان ساسانیان نام آن به بهمن اردشیر ( بهمنشیر ) تغییر می یابد.
اُبلَه: از شهرهای میسانی که نام آن از نام یونانی شهر اپولوگوس گرفته شده باشد[۴] این شهر یکی از شهرهای تجاری مهم پادشاهی میسان بوده و در عهد اسلامی یکبار در عهد ابوبکر توسط خالد بن ولید و بار دیگر در عهد عمر توسط عتبه بن غزوان فتح میگردد و تا مدت ها پس از آن نقش تجاری خود را حفظ میکند. ا . . .

بپرس