ونک

/vanak/

معنی انگلیسی:
tiger, cony, coney

لغت نامه دهخدا

ونک. [ وَ ] ( ع مص ) جای گرفتن در میان قوم. ( منتهی الارب ) ( اقرب الموارد ).

ونک.[ وَ ] ( ص ) ونگ. رجوع به ونگ شود. || زشت و کریه. ( برهان ). || کریه و رکیک. ( انجمن آرا ). ( آنندراج ). داعی الاسلام در فرهنگ نظام گوید: جهانگیری معنای دیگر آن را ( ونگ را ) رکیک و کریه نوشته اما شاهد نیاورده است و سراج احتمال درستی داده که کریه مصحف گربه است که معنی ونک با کاف تازی است و چون کاف تازی و گاف فارسی در رسم الخط قدیم یک طور نوشته می شد این گونه تصحیفات رو داده است. ( فرهنگ نظام ). || ( اِ ) صدا و آواز. ( برهان ). مبدل بانگ است. ( آنندراج ) ( انجمن آرا ). ونگ. رجوع به ونگ شود.

ونک. [ وَ ن َ ] ( اِ ) جانوری است بی دم کبودرنگ شبیه به گربه ، و به عربی وبر می گویند. ( برهان ). جانوری است شبیه و مانند گربه بی دم که به عربی وبر گویند. ( انجمن آرا ).

ونک. [ وَ ن َ ] ( اِخ ) دهی جزو بخش شمیران شهرستان تهران ، در 8 هزارگزی شمال باختری تهران قرار گرفته و سردسیر است. 806 تن سکنه دارد. آب آن از 5 رشته قنات و در بهار از رودخانه اوین درکه حق آب دارد و محصول آن غلات ، اسپرس ، مختصر بنشن ، توت ، گردو، انار، انواع میوه جات است. توت ونک به خوبی معروف است. سابقاً در تابستان در حدود 100 خانوار از تهران به این ده آمده و ساکن می شده اند، اما اکنون ابنیه و عمارات بسیار در آنجا ساخته شده است و سکنای دائم در آن می کنند. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 1 ).

ونک. [ وَ ن َ ] ( اِخ ) قصبه بخش سمیرم بالا از شهرستان شهرضای اصفهان. سکنه ٔآن 3000 تن است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 10 ).

ونک. [ وَ ن َ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان چناررود بخش آخوره شهرستان فریدن اصفهان. سکنه آن 225 تن است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 10 ).

فرهنگ فارسی

قصبه ای از بخش سمیرم بالا شهرستان شهرضا در ۴۶ کیلومتری شمال باختر سمیرم. کوهستانی سردسیر ۳٠٠٠ تن سکنه دارد. آب از رود ونک . محصولش غلات و حبوبات است . شغل اهالی کشاورزی گله داری و صنایع دستی محلی قالیچه گلیم بافی است .
(اسم ) ببر وبر.
ونگ یا زشت و کریه .

فرهنگ عمید

= وبر

گویش مازنی

/venek/ نوزاد شپش

دانشنامه عمومی

ونک منطقه ای واقع در شمال شهر تهران و منطقه ۳ شهرداری پایتخت ایران است.
ونک منطقه ای است در تهران با ساختمان های بلند، برج های تجاری و مراکز خرید متعدد که در اطراف میدان ونک، یکی از میدان های مهم و اصلی تهران که در خیابان ولیعصر قرار دارد؛ واقع شده است.
محله ونک کنونی در مجاورت یکی از قریه های قدیمی تهران به نام دِه وَنَک که یکی از محله های قدیمی و سرسبز مرکز تهران بوده است؛ بنا شده است. در دوره قاجار این ده و زمین ها و توتستان های آن توسط میرزا حسن خان مستوفی الممالک به دلیل نفوذ در دستگاه فاسد حکومتی قاجار به تصرف درآمده که بعدها زمین ها و قنوات به مردم بازمی گردد و دانشگاه الزهرا ( فرح پهلوی نام قدیمی اش در زمان شاه ) در آنجا تأسیس می شود. قبراو و چهار همسرش او نیز در مجموعه پشت امامزاده قرار دارد. او یکی از حامیان مالی لژ فراماسونری ایران بوده است.
نام ونک تشکیل شده است از دو حرف ( ون ) به معنی درخت و علامت کوچکی ( ک ) و معنی نام ونک «درخت کوچک» است.
ده ونک مانند ده نارمک از آبادی های ری باستان است و به مناسبت های مختلف از آن در منابع تاریخی یاد شده است. این ده، در دوره ناصرالدین شاه جزو آبادی های خالصه بود و در انتهای سلسله قاجار میرزا یوسف مستوفی الممالک آن را به زور و سند سازی تصرف کرده و چند رشته قنات و حق آب رودخانه درکه را به اسم خود ثبت می کند، او از عایدات این زمین ها جهت تقویت لژ فراماسونری استفاده می کرده.
ونک از سده های گذشته تا ۳۰–۴۰ سال اخیر دوپاره بوده است. یک پاره، ونک ارامنه نامیده می شد که بخش شرقی ونک ( محله ونک کنونی ) را در بر می گرفت و قلعه ارامنه در مرکز آن بود که پیرامونش کشاورزی و باغ داری رونق داشت. هنوز هم قلعهٔ ارامنه و گورستان ارمنیان در همین بخش وجود دارد. گورستان کهنه ارمنیان اکنون به باشگاه آرارات پیوسته و متصل به بخش جنوبی آن است.
پاره دیگر ونک، بخش غربی ونک ( محله ده ونک کنونی ) را در بر می گرفت و از آن، ده کنونی ونک و اراضی کشاورزی و باغ ها بازمانده است. گور مستوفی الممالک نیز در نزدیکی امامزاده ده ونک است.
این میدان از طریق ایستگاه مترو شهید حقانی قابل دسترسی است.
امروزه، محله ونک از شمال به بزرگراه نیایش، از غرب به بزرگراه کردستان و محله ده ونک و آرارات، از جنوب به بزرگراه همت و محله یوسف آباد و از سوی شرق به خیابان نلسون ماندلا ( خیابان آفریقا سابق یا همان خیابان جردن اسبق ) و چهارراه جهان کودک محدود می شود.
عکس ونک

ونک (جاسک). وَنَک ، روستایی در دهستان پیوشک بخش لیردف شهرستان جاسک در استان هرمزگان ایران است.
روستای ونک در ۳۰ کیلومتری بخش لیردف جاسک و سواحل مکران واقع شده و فاصله آن تا بندرعباس مرکز استان ۴۵۰ کیلومتر است.
روستای ونک جاسک به دو قسمت تقسیم شده که در بخش اول مردمی فقیر دارد که هنوز دانش آموزان آن مدرسه ندارد و در بخش دیگر آن مدرسه در حال ساخت است.
مردم ونک با مشکلات زیادی در زمینه زندگی نظیر آب و نوسان برق و جاده و نداشتن مجوز صید و صیادی مواجه هستند.
روستای ونک در شرق جاسک واقع شده و در طول سال شن های روان زندگی مردم این روستا را مختل کرده بطوری که شب تا صبح بخشی از روستا در زیر شن می رود و فردای آن روز مردم بایستی خود را از زیر تلی از شن بیرون بیاورند.
مردم این روستا بخشی از اوقات خود را صرف جمع آوری شن های روان و دور کردن آنها از خانه های خود می کنند و تاکنون طرح های بیابان زدایی نتوانسته مردم این روستا و روستاهای همجوار و بخشی از سیریک را از این مشکل رها کند.
بسیاری از مردم بواسطه گرمای سوزان و شن های روان و همچنین بی آبی مهاجرت کرده اند. عمده ساکنان باقی مانده خواستار مالچ پاشی و تثبیت شن های روان برای ادامه پیشرفت این شن ها به درون منازل مسکونی است.
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵، جمعیت این روستا برابر با ۴۸۶ نفر ( ۱۲۶ خانوار ) بوده است. [ ۱]
عکس ونک (جاسک)

ونک (سرده). ونک، گل آهو، علف آهو ( نام علمی: Dictamnus albus ) نام یک گونه از تیره سدابیان است.
عکس ونک (سرده)عکس ونک (سرده)عکس ونک (سرده)

ونک (سمیرم). ونک شهری در بخش مرکزی شهرستان سمیرم استان اصفهان ایران است. شهر ونک در ۱۹۰ کیلومتری اصفهان و در ۳۳ کیلومتری شهرستان قرار دارد دارای آب و هوای معتدل کوهستانی می باشد.
مردم ونک به زبان لری با لهجه بختیاری سخن میگویند
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این مکان ۱٬۶۶۵ نفر ( ۵۷۶ خانوار ) بوده است. [ ۱]
از جاهای دیدنی این شهر عبات از ۱ - امامزاده زیدبن علی در ۱۷ کیلومتری جاده ونک به سمیرم ۲ - امامزاده معصومه خاتون در ۲ کیلومتری غرب شهر ۳ - چشمه ناز ونک و منطقه شمس آباد ۴ - سد کمانه ۵ - مناطق دیدنی دیگر که شامل مناطق کشاورزی می باشد عبارت از ۱ - عقدک ۲ - سرتنگ ۴ - چمه ۵ - نخودان ۶ - حنا علی شاه ۷ - جسور ۸ - مندک و سهران ۹ - و اطراف خود شهر چشمه ناز ونک یکی از پر بازدیدترین جاذبه های منطقه است که در فاصله ۱۷۵ کیلومتری جنوب استان و ۳۳ کیلومتری جنوب غربی شهرستان سمیرم قرار دارد و این چشمه از ارتفاعات کوه دالان که بزرگترین قله آن دارای ارتفاع ۳۴۹۲ متری است، در شهر ونک سمیرم سر چشمه می گیرد و با پیوستن به رودخانه شمس آباد منظره بکر و بی بدیعی را به وجود آورده است. [ ۲] چشمه ناز، تنگ ده، تنگ دالان و منطقه شمس آباد، کوه های سر به فلک کشیده همراه با باغ ها و جنگل های انبوه، منطقه توریستی و طبیعی زیبایی را ایجاد کرده است. [ ۳]
نام شهر به قولی برگرفته شده از گونه درختان جنگلی فراوان بنام ون ( ون زار ) می باشد که در نهایت به ونک تبدیل گردیده است. در لغت نامه مرحوم دهخدا وکتاب فرهنگ معین عنوان روستائی با بیش از سه هزار سکنه از توابع شهرستان سمیرم، استان اصفهان آمده است با وجود سنگ نوشته ها وسابقه تاریخی، دلالت بر قدمتی تا یکهزار سال پیش را دارا می باشد.
مدارک مکتوب به شرح زیر می باشد:
• ایل ونک دارای ۸۸۰نفر جمعیت بوده است که در زمان کریمخان زند عده ای از مردم به چابهار، عده ای به فراهان از توابع استان مرکزی و عده ای به تهران تبعید شده اند
• درده ونک تهران که بخشی از مردمش از شهر ونک بدانجا مهاجرت نموده اند. امامزاده ای به نام آسید قاضی الصابر ونکی مدفون است که در سال ۵۵۵ ه‍. ق وفات یافته است. با احتساب حداقل سن برای امامزاده قدمت ونک تهران حدود ۹۰۰ سال است و لذا قدمت شهر ونک بالای ۹۰۰ سال می باشد.
• از قدیمی ترین گورستان عمومی ونک که حدود ۵۰ سال پیش تخریب و در محل آن مدرسهٔ سمیه تأسیس شده است هیچ گونه مدرکی در دسترس نیست. اما در گورستان شرقی ونک پس از چند ساعت بررسی و تحقیق به سنگ قبری دست یافتیم که ۵۶۴ سال قدمت دارد. متن نوشتهٔ سنگ قبر به صورت تصویر و ترکیب خود آن در زیر آمده است:
عکس ونک (سمیرم)

ونک (فراهان). ونک روستایی در دهستان تلخاب بخش خنجین شهرستان فراهان استان مرکزی ایران است.
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این مکان ۱۶۴ نفر ( ۵۸خانوار ) بوده است. [ ۱]
عکس ونک (فراهان)

ونک (مجارستان). وِنِک ( به مجاری: Vének ) یک منطقهٔ مسکونی در مجارستان است که در ناحیه دیور واقع شده است. [ ۱] ونک ۶٫۸۹ کیلومتر مربع مساحت و ۱۸۵ نفر جمعیت دارد.
عکس ونک (مجارستان)عکس ونک (مجارستان)عکس ونک (مجارستان)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

وَنَک
محله ای بزرگ در جنوب غربی تجریش، در تهران. تاریخی کهن دارد. در منابع قرن های ۴ و ۶ق از آن یاد شده است. در دورۀ سلجوقیان، مردم ونک زیدی مذهب بودند. در شهرضا، فریدن، اراک، و بندرعباس نیز آبادی هایی به نام ونک وجود دارد. در ۱۳۲۵ش، در حفاری هایی در غرب ونک، اشیایی فلزی کشف شد. در دورۀ قاجار جزو املاک خالصه بود. شرق آن ارمنی نشین بود و قلعه ای مسکونی، زمین های کشاورزی و باغ های میوه به خصوص توت داشت و به ونک ارامنه معروف بود. گورستان کهنۀ ارامنه بعدها به باشگاه آرارات تبدیل شد. در منابع مربوط به ونک، در بخش قنات ها، از قنات استخر هندی ها نام رفته و چنین به نظر می آید که هندی هایی نیز در ونک سکونت داشتند. میرزا یوسف مستوفی الممالک صدراعظم دورۀ ناصری، اراضی غرب ونک را از ناصرالدین شاه قاجار خرید که به ونک مستوفی مشهور شد. باغ مستوفی با صدهاهزار متر مربع مساحت استراحتگاه و محل اقامت زائران امامزاده داوود و مسافران فره(فرح)زاد بود. بعدها در قسمتی از آن، مدرسۀ عالی دختران (دانشگاه فرح بعدی و دانشگاه الزهرای کنونی) تأسیس شد. مستوفی الممالک از حسن آباد که آن هم ملک او بود، خیابانی به ونک کشیده بود. او گروهی از ارمنیان چهارمحال و بختیاری را به ونک آورد و اسکان داد و در ۱۲۲۳ق کلیسایی برای ارمنیان ساخت که میناس مقدس نام گرفت. در دورۀ پهلوی ونک جزو بخش و شهرستان شمیران شد. در دورۀ رضاشاه، کارخانۀ شمارۀ ۵ ارتش برای تهیۀ ماسک ضد گاز در ونک تأسیس شد. ونک از دهۀ ۱۳۳۰ش با تقسیم و فروش اراضی آن به منطقه ای مسکونی تبدیل شد. در دهۀ ۱۳۴۰ش، با احداث اولین مرکز تفریحی کودکان، به نام فانفار، یک زمین کوچک گلف، هتل ونک، هتل آریا شرایتون، نخستین سینمایِ با محوطۀ سرباز و سالن سرپوشیده به نام درایوین سینما ونک، چند رستوران ازجمله رویال ونک در باغی به همین نام و فروشگاه های متعدد از مراکز مدرن و تفریحی تهران شد. درایوین سینما ونک امروزه به بازارچه ونک تبدیل شده است. در در دهۀ ۱۳۵۰ش، ونک، کن و فرودگاه مهرآباد حد غربی تهران بزرگ بودند. از تأسیسات مهم ونک می توان، بیمارستان دی، هتل ونک، هتل بزرگ ارم، شهرک سئول، دو مجتمع مسکونی پارک پرنس، و آتی ساز و استخر ونک پارک نام برد. مقبرۀ خاندان مستوفی الممالک (مستوفی)، قصبۀ قاضی صابر از قرن ۶ق و مقبرۀ قلندرشاه صوفی، بناهای تاریخی ونک هستند. باغ های سمیعی و فیروزگر از قدیم در ونک باقی اند. در نزدیکی امامزاده قاضی صابر و دانشگاه الزهرا، مجموعه ساختمانی از دورۀ قاجار وجود دارد که در دورۀ رضاشاه به تأسیسات راه آهن اختصاص داشت و در دورۀ محمدرضاشاه مدرسۀ عالی راه آهن در آن تأسیس شده بود. امروزه خوابگاه دانشجویان دانشگاه الزهرا است و حوض خانۀ وسیع آن به یک رستوران تبدیل شده است. خیابان های برزیل، سئول، ملاصدرا و ونک از بخش های محلۀ ونک اند.

پیشنهاد کاربران

ونک دو قسمت می باشد ون بعلاوه ک تصغیر
ون خلاصه شده وان است به معنای آبگیر و هر وقت ک. بر سر ان بیاید می شود ( ابکیر کوچک ) چون اب اساس نامگذاری واساس ابادی است
بعضی در معنای ونک گفته اند درخت ون کوچک . چه شد ان
...
[مشاهده متن کامل]

درخت درطول هزاران سال بزرگ نشد ؟
در بند رعباس هم روستایی به این نام ونک هست که اصلا درخت ون ندارد .

ونک به معنای ون کوچک درختانی که درآن زمان در منطقه ون امروزی سمیرم اصفهان یا ونک آباده قدیم بوده, گویش تقریبا بختیاری, تمامی اقوامی که از ونک کوچ نموده اند واکنون درونک تهران, ونک بندرعباس, ونک فریدن سکنی
...
[مشاهده متن کامل]
گزیده اند, از اقوام ونکیهای آباده قدیم هستندکه عده ای هم از ایران مهاجرت ودر آمریکا به تحصیل وکار مشغولند. ازجمله خانم دکتر پیروانی از اقوام نصیری ونک, واینکه امروز ونک تهران از اصل قوم خویش فرار میکند جای بسای تأمل دارد, در کتابی هم که سرهنگ حیدری نوشته وتحقیقاتی که انجام داده ونک تهران اصلیتی ونکی از آباده استان فارس قدیم دارند.

طایفه ونکی ایل جونکی سردسیر ایل بختیاروند ( بیداروند. بهداروند ) قوم لر
ایل جانکی ( جونکی )
ونک یعنی درختان ون کوچک

بپرس