نقش وراثت در سرنوشت

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] مسأله سرنوشت از جمله مسایل اساسی و بنیادین در زندگی انسان است که همواره توجّه اندیشمندان را به خود معطوف داشته است و عوامل متعدّدی را در رقم خوردن آن دخیل دانسته اند. یکی از مؤلّفه های مؤثّر در سعادت و یا شقاوت بشر، وراثت است.
مسأله سرنوشت از جمله مسایل اساسی و بنیادین در زندگی انسان است که همواره توجّه اندیشمندان را به خود معطوف داشته است و عوامل متعدّدی را در رقم خوردن آن دخیل دانسته اند. یکی از مؤلّفه های مؤثّر در سعادت و یا شقاوت بشر، وراثت است. صفات و خصوصیّات والدین از طریق ژن های تشکیل دهنده نطفه به فرزند منتقل می شود و در تعیین مسیر رشد و نموّ و شکل گیری شخصیّت کودک تأثیر می گذارد. از سوی دیگر، تربیت نیز نقش چشم گیری در تکامل شخصیّت دارد و از آن جا که اوّلین مکان برای رشد و نموّ بسیاری از زمینه های اخلاقی محیط خانواده است و کودک بسیاری از فضایل و رذایل اخلاقی را از افراد خانواده، به خصوص پدر و مادر، کسب می کند.یکی از مسایل مهمّ اعتقادی مسأله جبر و اختیار است که آن نیز با قانون وراثت ارتباط پیدا می کند. برخی با استناد به برخی آیات و احادیث بر این باورند که با وجود عامل وراثت، سعید یا شقی شدن انسان از اختیار و اراده او خارج است. در یکی از این گونه احادیث به نقل از پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله وسلّم) آمده است، «اَلشَّقیُ مَن شَقِیَ فی بَطنِ اُمّهِ و السّعِیدُ مَن سَعِدَ فی بَطنَ اُمّه؛
بحرانی ، سیّد هاشم، البرهان فی تفسیر القرآن، چاپ اوّل، قم، مؤسّسه بعثت، ۱۳۷۴، ج۲، ۵۲۹.
یکی از حوزه های پژوهش در علم ژنتیک، ژنتیک رفتاری است که به مطالعه وراثت خصوصیّات رفتاری و شکل گیری رفتار بر اساس ژنوم (ژنوم (Genome)، مجموعه ژن هایی که در یک سلول انسان یا هر موجود زنده دیگر وجود دارد، ژنوم نامیده می شود. ژنوم یک کتاب دستورالعمل است که هر ژن در آن یک دستورالعمل جداگانه است. در هر یک از سلول های بدن (جز گلبول های قرمز خون) یک نسخه از این کتاب وجود دارد و به زبانی نوشته شده که فقط سلول ها می توانند آن را بخوانند. برای فهم اسرار ژن ها باید با تلاش فراوان این زبان را آموخت. این تلاشِ بین المللی، طرح یا پروژه ژنوم انسان نام دارد.
بیکر، کاترین، ژن ها و انتخاب ها، ترجمه خسرو حسینی پژوه، چاپ دوم، تهران، انتشارات مدرسه، ۱۳۸۷، ص۲۰.
به منظور تعیین جایگاه وراثت در سرنوشت انسان از دیدگاه قرآن و روایات، ابتدا نقش وراثت در شکل گیری صفات و خصوصیّات روحی و اخلاقی را بیان نموده، سپس تأثیر وراثت در سرنوشت به نحو اقتضا ثابت می شود و در نهایت، به نقش تربیت و اختیار در سرنوشت انسان به عنوان دو مؤلّفه مؤثّر بر صفات موروثی پرداخته می شود.
نقش وراثت در شکل گیری صفات روحی
...

پیشنهاد کاربران

بپرس