نجف اباد

/najafAbAd/

معنی انگلیسی:
najafabad

لغت نامه دهخدا

( نجف آباد ) نجف آباد. [ ن َ ج َ ] ( اِخ ) یکی از بخش های پنجگانه شهرستان اصفهان است. این بخش محدود است از شمال به بلوک جوشقان و شهرستان خوانسار، از جنوب به بخش فلاورجان و بخش آخوره ، از مشرق به دهستان برخوار در بخش حومه شهرستان اصفهان ، از مغرب به دهستان ورزق بخش حومه داران ازشهرستان فریدن. این بخش در جلگه معتدل هوائی در میان دو رشته ارتفاع شمالی و جنوبی به فاصله تقریبی 20 هزارگزی واقع است. در این بخش رشته جبالی وجود داردکه دو دره حاصل خیز به موازات هم بین آنها قرار گرفته است ، کوههای مذکور از شمال به جنوب عبارتند از:
الف - کوههای شمالی بخش شامل کوه سورمه و کوه چشمه سنجر و کوه لاسیمان و کوه صالح که بلندترین قله آنها 2934 گز ارتفاع دارد.
ب - رشته ارتفاعات وسطی بخش عبارت است از کوه مکه که بلندترین قله آن 1800 گز ارتفاع دارد.
ج - رشته سوم عبارت است از کوه پنجی و کوه داران و کوه فیله که بلندترین قلل آنها به ترتیب 2452 گز و 3117 گز است و معبر طبیعی تنگ برزگره در کوه پنجی واقع است.
رودخانه های مهم این بخش عبارتند از:
1- رودخانه کرون که از ارتفاعات نپله و داران و یک شعبه اش نیز از ارتفاعات کوه صالح و کوه مکه سرچشمه میگیرد و از وسط این بخش گذشته پس از مشروب ساختن دهستانهای کرون و دهق عربستان و حومه ، در شمال آبادی جوزدان به رودخانه زاینده رود ملحق میشود. محصول عمده ٔاین بخش غلات و حبوبات و صیفی و سیب زمینی و انواع میوه ها و چوب است. شغل عمده اهالی زراعت و گله داری و صنعت دستی ایشان بافتن قالی و پارچه است. معدن نمکی در این بخش در کوه سورمه نزدیک بلمچه وجود دارد. راه شوسه نجف آباد به دامنه تقریباً از انتهای شرقی بخش از وسط دهستان حومه کرون میگذرد و در محلی بنام دامنه این راه دو شعبه میشود، یک شعبه اش به خوانسار و شعبه دیگرش به ازنا که یکی از ایستگاههای راه آهن سرتاسری ایران است ، می پیوندد.
سازمان بخش : بخش نجف آباد از سه دهستان و 69 آبادی به شرح زیر تشکیل شده است : 1- دهستان حومه نجف آباد شامل 8 پارچه آبادی و 3214 تن جمعیت. 2- دهستان کرون با 48 آبادی و 62632 نفر جمعیت. 3- دهستان دهق عربستان با 13 آبادی و 17000 نفر جمعیت. بنابراین کل جمعیت بخش نجف آباد در حدود88820 نفر است. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 10 ).

نجف آباد. [ ن َ ج َ ] ( اِخ ) شهر نجف آباد مرکز بخش نجف آباد و در مغرب اصفهان ، در مسیر راه شوسه اصفهان به فریدن واقع است.بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

( نجف آباد ) ده دهستان فاروج بخش حومه شهرستان قوچان استان نهم . در ۳۶ کیلومتری شمال باختری فاروج .جلگه معتدل . ۶۶۳ تن سکنه دارد. محصولش غلات انگور شغل اهالی کشاورزی مالداری و قالیچه و کرباس بافی است .
ده مخروبه ایست از بخش سمیرم بالا در شهرستان شهرضا .

دانشنامه عمومی

نجف آباد. نجف آباد ( تلفظ راهنما·اطلاعات ) سومین شهر پرجمعیت استان اصفهان و مرکز شهرستان نجف آباد است. این شهر دارای خیابان هاو کوچه های منظم است و دو شهرک صنعتی بزرگ در اطراف خود دارد ، همچنین این شهر به علت دارا بودن مجموعه باغ های زیاد و شکوفه های بادام، قالی دست باف و عسل و انار شهره یافته و شیرینی محلی معروف آن اِگِردِک است. فاصله اصفهان تا نجف آباد ۲۷ کیلومتر است.
این شهر در زمان شاه عباس صفوی در ۲۵ کیلومتری غرب شهر اصفهان بنا شده است. [ ۷] در دوره حکومت شاه عباس صفوی در حدود سال ۱۰۲۲ ه‍. ق مقداری هدایا و نذورات و جواهرات و پول نقد که بار چندین شتر بود از طرف شاه عباس برای حرم علی بن ابی طالب به نجف فرستاده شد. ( که بالغ بر سیصد من موم زرد، کافور، مقداری فتیله عنبری و مروارید دریایی بود ) قافله شتران در این سرزمین بازایستادند و تلاش شتربانان برای حرکت دادن شتران به جایی نرسید. خبر به شیخ بهایی رسید. شیخ در ردی فرمود"دیشب در عالم رؤیا شاه نجف را زیارت کردم. فرمود شتران را برهانید و بارشان را به صرف آباد کردن این محل مصرف کنید که اصلح همین است. " این سخن شیخ مورد تأیید پادشاه قرار گرفت. شرح حال این داستان را نویسنده توانا ابوالقاسم پاینده در کتاب قدمگاه خود به زیبایی بیان می دارند:
به عقیده عده ای اسم اصلی نجف آباد «ده نان» یا «دهان» بوده است که مقصود از نان «نون» می باشد؛ و ابوالقاسم پاینده دیار نون را بر این شهر برگزیده است.
زبان شهر نجف آباد اصفهان فارسی است با لهجه زیبای منطقه اصفهان که به زبان اصیل و باستانی فارسی زمان ساسانیان بسیار نزدیک است.
عوامل متعددی در هسته اولیه سکونت در این محل نقش داشتند:
• سیاسی: شاه عباس صفوی در سال ۹۹۶ه‍. ق با مساعدت رؤسای ایل اوستاجلو و ایل شاملو روی کار آمد. شورش هایی که از قبل از روی کار آمدن شاه عباس شروع شده بود هنوز ادامه داشت. شاه عباس از همان آغاز برآن شد تا با سرکوب شورش های به بپاخاسته قدرت خویش را تثبیت کند. وی در سال ۱۰۰۷ه‍. ق اصفهان را به پایتختی انتخاب کرد و سعی کرد با تحت فشار قراردادن نیروهای شورشی و متلاشی ساختن هسته های طغیانی آن ها را نابود کند یا تبعید نماید. وی در این راستا در سال۱۰۱۴ه‍. ق حدود هفتاد هزار ارمنی و آذربایجانی را به مرکز ایران تبعید نمود. همچنین بسیاری را از گرجستان بیرون راند و در حوالی اصفهان و مازندران اسکان داد. گرج ها نیز همانند ارمنی ها در زمان شاه عباس اول از قفقاز به استان اصفهان کوچانده شدند. آنان ابتدا در شهر تازه بنا شدهٔ نجف آباد سکنا گزیدند ولی بعدها به دلیل ناسازگاری با آب و هوای نجف آباد و دلایل دیگر به فریدن و فریدونشهر رفتند. اسکان مخالفان در اطراف پایتخت امکان کنترل بیشتر را به قدرت مرکزی می داد. بسیاری از مخالفان شهرهای دیگر هم به این شهر تبعید شدند. در سال ۱۰۰۶ هجری قمری شاه عباس صفوی پایتخت صفویه را از قزوین به اصفهان منتقل کرد. دوری از مرزها، کاهش دادن قدرت قزلباشان، بهبود تجارت و ترس شاه عباس از پیشگویی منجمانی که ماندنش را در قزوین برای جانش خطرناک دانسته بودند از دیگر دلایل ذکر شده برای این انتقال است. گزیدن اصفهان به عنوان پایتخت توسط شاه عباس، نتایج مثبتی برای این شهر به بار آورد، مسجدها، آب انبارها و کاروانسراهای بسیاری در شهر ساخته شد، به ابتکار شیخ بهایی شبکه های کامل ارتباطی و آبیاری پدید آمد و با بنیان نهادن شهر بازرگانی نجف آباد در چند کیلومتری غرب اصفهان برای تهیه آذوقه شهر، زیربنای زراعی استواری برای پایتخت جدید پدید آمد.
• جغرافیایی: نزدیکی نجف آباد با اصفهان و قرار داشتن بر سر مسیر خوزستان و عراق
• نظامی: شاه عباس این مکان را قورخانه ( مرکز اسلحه ) و محل سکونت کارگران اسلحه سازی قرار داد. به همین جهت احتمال دارد صنعت چاقو سازی و زودپزسازی و همچنین کارد و چنگال سازی در نجف آباد از بقایای همان دوران باشد.
عکس نجف آبادعکس نجف آبادعکس نجف آبادعکس نجف آبادعکس نجف آبادعکس نجف آباد

نجف آباد (آشتیان). نجف آباد روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان آشتیان در استان مرکزی ایران است. روستای نجف آباد در ۱۰ کیلومتری فرمهین و ۶۰ کیلومتری شهر اراک در منطقه فراهان واقع شده است.
این روستا در دهستان سیاوشان قرار دارد و بر اساس سرشماری سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۱۹۷ نفر ( ۷۶ خانوار ) بوده است. [ ۱]
• دکتر محمدحسین سلطانی نجف آبادی فراهانی
از پزشکان سر شناس کشور
• علیرضا سلطانی نجف آبادی فراهانی
از کارآفرین های فعال کشور که در زمینه ایجاد شغل برای ناشنوایان بسیار فعال میباشد .
عکس نجف آباد (آشتیان)

نجف آباد (ارومیه). نجف آباد، روستایی است از توابع بخش انزل و در شهرستان ارومیه استان آذربایجان غربی ایران.
این روستا با ارومیه تقریباً ۷۲ کیلومتر و با سلماس حدود ۴۰ کیلومتر فاصله دارد اهالی این روستا همگی مسلمان و شیعه هستند و به زبان ترکی آذربایجانی صحبت می کنند.
نزدیکترین روستا به آن روستای قالقاچی و قره باغ و گورچین قلعه و منطقه باستانی قالا داشی ( کاظم خان قلعسی ) است.
این روستا در دهه هشتاد رو به کاهش بوده به دلیل مهاجرت معکوس، اما در دهه نود وضعیت نسبتاً مطلوب است. نجف آباد ( بویداش ) در نزدیکی دریاچه ارومیه و در بخش عمیق آن قرار دارد.
بیشتر مردم روستا کشاورز بوده عده بسیار کمی نیز دامداری سنتی میکنند و تعدادی به نگهداری زنبور عسل مشغول اند. بخش اعظم جمعیت روستا در گذشته دور به سبب جنگ جهانی دوم و نیز جیلولوق ( واقعه غارت و کشتار توسط ارامنه و آشوری ها و کردها ) از بین رفته است.
در بین سه روستای نزدیک به نجف آباد این روستا از طبیعت بهتری برخوردار بوده و با داشتن قنات هایی پر آب زندگی در آن در جریان است.
لازم به ذکر است که بگویم چند صد سال پیش این روستا در کنار محل فعلی خود بنام روستای بولقاله وجود داشت که جمعیت بسیاری داشته و از قزل باش ها بوده اند و معمولاً مسیحی بودند.
روستا یک مسجد جامع دارد و حسینیه نیز انشاءالله تا چند سال دیگر ساخته خواهد شد. داخل روستا سه قهوه خانه وجود دارد. به همت اهالی روستا نانوایی نیز در روستا هست؛ علاوه بر این ها دارای مدرسه، زمین خاکی فوتبال، آرامستان و غسالخانه نیز است. در پشت حیاط روستا یک حمام عمومی قدیمی وجود داشته که توسط مهندس زن آلمانی طراحی و ساخته شده بود که متأسفانه امروزه تنها چند دیوار و آثاری از آن باقی مانده است. بزرگترین و مهم ترین معدن نمک ارومیه و نیز معدن سنگ گرانیت نیز در این روستا قرار دارد. روستا دارای دو چشمه و قنات پر آب است که آبی پاک و زلال دارند و تمام دوازده ماه سال جاری اند.
این روستا در دهستان انزل شمالی قرار داشته و بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵ جمعیت آن ۳۴۹ نفر ( ۱۰۷ خانوار ) بوده است. [ ۲]
عکس نجف آباد (ارومیه)عکس نجف آباد (ارومیه)عکس نجف آباد (ارومیه)عکس نجف آباد (ارومیه)عکس نجف آباد (ارومیه)عکس نجف آباد (ارومیه)

نجف آباد (تفت). نجف آباد روستایی در دهستان گاریزات بخش گاریزات شهرستان تفت استان یزد ایران است.
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۳۵ نفر ( ۱۳خانوار ) بوده است. [ ۱]
عکس نجف آباد (تفت)

نجف آباد (خاش). نجف آباد ( خاش ) ، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان خاش در استان سیستان و بلوچستان ایران است.
این روستا در دهستان اسماعیل آباد ( خاش ) قرار دارد. براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۷۴۳ نفر ( ۱۷۴ خانوار ) بوده است. [ ۱]
عکس نجف آباد (خاش)

نجف آباد (زرندیه). نجف آباد روستایی است از توابع بخش مرکزی شهرستان زرندیه در استان مرکزی ایران.
این روستا در دهستان حکیم آباد قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۱۶۴ نفر ( ۳۷ خانوار ) است.
عکس نجف آباد (زرندیه)

نجف آباد (شازند). نجف آباد روستایی در دهستان زالیان بخش زالیان شهرستان شازند استان مرکزی ایران است.
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۸۹ نفر ( ۴۰خانوار ) بوده است. [ ۱]
عکس نجف آباد (شازند)

نجف آباد (طارم سفلی). نجف آباد یک منطقهٔ مسکونی در ایران است که در دهستان نیارک واقع شده است. [ ۱] نجف آباد ۱۵۰ نفر جمعیت دارد.
عکس نجف آباد (طارم سفلی)

نجف آباد (فاروج). نجف آباد روستایی در دهستان تیتکانلو بخش خبوشان شهرستان فاروج استان خراسان شمالی ایران است.
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این مکان ۶۶۹ نفر ( ۲۳۷خانوار ) بوده است. [ ۱]
عکس نجف آباد (فاروج)

نجف آباد (فیروزآباد). نجف آباد ( فیروزآباد ) ، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان فیروزآباد در استان فارس ایران است. مردم این روستا به کشاورزی و دامداری مشغول هستند و و از تیره چگینی طایفه عمله ایل قشقایی هستند به زبان ترکی صحبت می کنند .
این روستا در دهستان احمدآباد قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن 800 نفر ( ۶۶خانوار ) بوده است. [ ۱]
عکس نجف آباد (فیروزآباد)

نجف آباد (ورامین). نجف آباد ( ورامین ) ، روستایی از توابع بخش جوادآباد شهرستان ورامین در استان تهران ایران است.
این روستا در دهستان بهنام عرب جنوبی قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۲۶۰ نفر ( ۵۵خانوار ) بوده است.
عکس نجف آباد (ورامین)

نجف آباد (کرمانشاه). نجف آباد ( کرمانشاه ) ، روستایی از توابع بخش فیروزآباد شهرستان کرمانشاه در استان کرمانشاه ایران است.
این روستا در دهستان سرفیروزآباد قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۴۲۲ نفر ( ۸۳خانوار ) بوده است.
شهرت این روستا به این خاطر است که در طی نیم قرن اخیر ستون سنگ چهارگوش مخروط شکل به طور اتفاقی یافت شد که در آن تصویر سارگون دوم نقر و در ابعاد آن به خطوط میخی و زبان آشوری احتمالاً فرامین سارگون دوم نوشته شده است. این منشور هم اکنون در موزه ایران باستان نگهداری می گردد.
عکس نجف آباد (کرمانشاه)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

ملانجف اسدی از طایفه شیخ عالیوند دینارانی
این روستا از طایفه های بزرگ یاوری احداث شده و طایفه های احمدی و افشاری و علیمحمدی و سلطانی و فرجپور و ظهرابی و زارعی به آن کوچ کردند
از بزرگان این روستا می توان به مرحوم میرزاحسین بگ یاوری نام برد که پدر پروفسور عیسی یاوری از دانشمندان بزرگ شیمی است نام برد
...
[مشاهده متن کامل]

این روستا ۱۶ جفت کشاورزی و ۲ جفت مستضعفین داشت که در سال ۱۳۹۶ در کاسه سد جامیشان غرقاب شد و قرار است در سال ۱۳۹۹ برای اهالی شهرک جدید احداث کنند

بپرس