مورت

لغت نامه دهخدا

مورت. ( اِ ) مورد، که درختچه زیبایی است. ( از یادداشت مؤلف ) : تمام کوچه ها را با مورت فرش کردند، عطریات زیاد بسوختند. ( ایران باستان ج 1 ص 817 ). و رجوع به مورد شود.

مورت. ( اِخ ) دهی است از بخش چولد شهرستان ایلام واقع در 3 هزارگزی شمال باختری چولد با 140 تن سکنه. آب آن از چشمه و راه آن مالرو است. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 5 ).

مورة. [ رَ ] ( ع اِ ) پشم ریخته گوسفند خواه زنده باشد و یا مرده. ( از منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ).

فرهنگ فارسی

( اسم ) مورد
دهی است از بخش چولد شهرستان ایلام .

واژه نامه بختیاریکا

انگور

دانشنامه آزاد فارسی

مورْت (Meurthe)
پلی بر روی رودخانه رودی به طول ۱۶۰ کیلومتر. از کوه های وژ، در شمال شرقی فرانسه، سرچشمه می گیرد. در جهت شمال غربی جریان می یابد، در فروآر، نزدیک نانسی، به موزل می پیوندد. دپارتمان مورت ـ اِ ـ موزل از این رود نام گرفته است.

پیشنهاد کاربران

مورت یکی از دهستان های بخش مرکزی شهرستان چوار میباشد. این روستا نام طایفه ای از ایل بزرگ ارکوازی میباشد. جمعیت روستایی طایفه مورت ۱/۰۸۸نفر و جمعیت کل این طایفه در چوار و ایلام :۵۰۰۰هزاز نفر تخمین زده شده است.
تو مجازی : میصت یعنی دلتنگت بودم
مورت یعنی من بیشتر
محصولات کشاورزی روستای مورت در تصرف حاکمان دوران پهلوی/ خدمات درخشان سپاه پاسداران در مرزی ترین نقطه ایران
9 بهمن 1397 ساعت 8:52
با توجه به موقعیت جغرافیایی و زمین های حاصل خیز در روستای مورت و برداشت محصولات زراعی با کیفیت در این مطنقه، دسترنج مردم توسط حاکمان زورگوزمان پهلوی به عنوان مالیات اخذ می شده است.
...
[مشاهده متن کامل]

به گزارش عصرهامون؛ به نقل از شستون، روستای مورت یکی از روستاهای بخش مهرگان شهرستان سراوام در نزدیگی مرز ایران و پاکستان است که با توجه به موقعیت جغرافیایی در گذشته در مسیر کاروان های تجاری پنجگور پاکستان به سراوان قرار داشته که در زمان پهلوی توجه ای به آن نشده است.

فضل کریم بهرامی رئیس شورای اسلامی روستای مورت و رئیس شورای بخش مهرگان در گفت و گو با شستون اظهار کرد: قبل از پیروزی انقلاب تجار با شتر و چهارپا مسیر مورد نظر را طی می کردند که روستای مورت در مسیر کاروان های تجاری قرار داشته است.

وی افزود: روستای مورت به دلیل دارا بودن مردم خونگرم، مهمان نواز و شوخ طبع بودن به محل اتراق تجار و مسافرین و گردشگران مبدل شده بود.

رئیس شورای بخش مهرگان شهرستان سراوان گفت: از سوی دیگر این روستا به عنوان قطب کشاورزی منطقه از نظر تولید محصولات محلی از جمله بادمجان، کدو ، فلفل و ترنج منحصر به فرد بوده که قبل از انقلاب مورد توجه حاکمان محلی به دلیل منابع خویش بوده اما از امکانات اولیه در روستا خبری نبود.

بهرام زهی با اشاره به عدم وجود آب لوله کشی و بهداشتی و همچنین عدم برق رسانی به روستای مورت قبل از انقلاب، اذعان کرد: مردم روستا به علت نبود مدرسه بیسواد بوده که نزدیک ترین مدرسه برای تحصیل در آسپیچ قرار داشته است.

وی ادامه داد: نظر به عنایات نظام مقدس جمهوری اسلامی در حال حاضر این روستا دارای آب لوله کشی، برق، مدرسه، فروشندگی نفت و مسیر های ارتباطی آسفالت می باشد که پس از انقلاب از طرف جهاد سازندگی مدرسه هشت کلاسه نیز در این روستا احداث شده است.

رئیس شورای بخش مهرگان با اشاره به عدم رسیدگی به مردم توسط حاکمان زمان قبل از پیروزی انقلاب، تصریح کرد: قبل از انقلاب هیچ گونه رسیدگی به مردم منطقه نشده به طوریکه محصولات کشاورزی و دام ها و همچنین دسترنج مردم از طرف حاکمان محلی به عنوان مالیات به زور و ظلم از آنها گرفته می شده است.

بهرام زهی با توجه به اینکه مردم ضعیف منطقه بیشترین آسیب را در زمان پهلوی دیده اند، یادآور شد: نکته مهم و حائز اهمیت ورود سپاه در طرح امنیت و محرومیت زدایی در منطقه به ویژه در حوزه مدرسه سازی است که با توجه به مرتفع شدن کمبود فضای آموزشی جای تقدیر و تشکر دارد.

وی همچنین احداث زمین ورزشی روستای مورت را از دیگر خدمات این نهاد انقلابی عنوان و اضافه کرد: نیروهای انقلابی سپاه به ویژه گروه مهندسی صاحب الزمان ( عج ) اصفهان به معنای واقعی صداقت، جدیت و اخلاص در کارهای فرهنگی، سازندگی و رفع محرومیت تلاش های فراوانی را انجام داده اند.

انتهای پیام/
کد مطلب: 108060
آدرس مطلب: http://www. asrehamoon. ir//fa/doc/video/108060/محصولات - کشاورزی - روستای - مورت - تصرف - حاکمان - دوران - پهلوی - خدمات - درخشان - سپاه - پاسداران - مرزی - ترین - نقطه - ایران
عصر هامون http://www. asrehamoon. ir/

روستای مورت پس از مصوبه دولت و تقسیمات کشوری 97 از توابع بخش مهرگان قرار گرفت
باتوجه به بررسی ها ی بعمل آمده از تاریخ ونقل قول از گذشتگان روستا ی مورت که از قدمت بالایی بر خف است کلمه مورت از همان مرت بلوچی به صورت مورت تغییر پیدا نموده که مورت بنام درخت و درختچه نبوده و در کل منطقه همچنین درختی موجود نیست و از این نظر مردود است .
اسم مورت بر گرفته از گیاه مورد که در گذشته های دور در مکان فعلی روستای مورت فراوان بوده ، به همین دلیل اسم روستا شده مورت.
نام روستای مورت برگفته از کلمه مرت بلوچی به معنای نابود شدن واز بین رفتن است چون که روستا در زمان حمله مغول به کلی ازبین رفته وساکنین باقی مانده به بلوچستان کنونی پاکستان عزیمت نموده وبعد از سالها برگشته که بکلی از بین رفته که بعد از نامگذاری از طر ف حکومت وقت مرت بصورت مورت نگاشته شده است
مورت، مورد، آس، رند، عمار. اسحار. قنطس . قنتس . مرسین . هدسی . فطس . عمر. قنطوس . میرسین

Myrtus communis لاتین:
مورد، مورت ، عربی:مرسین ، حمبلاس ، آس ، قمام فارسی:
گیاه مورد از جمله گیاهان نادری است که به شکل گونه خاصی در مناطق محدودی در ایران و دنیا وجود دارد. درخچه های کوچکی که ارتفاع آنها در شرایط عادی بین 1تا 3 متر می رسد. از مشخصات آن می توا ن به برگهای همیشه سبز، پایا، برگها متقابل، ساده، نوک تیز، بدون تار و دندانه، چرمی به رنگ سبز تیره، وبویی معطر دارد.
...
[مشاهده متن کامل]

گلهایی نسبتا درشت و زیبای مورد رنگ سفید و بوی مخصوص دارند و از اردیبهشت تا تیر ماه ظاهر میشوند. هر گل 5گلبرگ مساوی به حالت گسترده دارد، بطوری که منظره بسیار زیبا به گل داده می شود.
میوه آن از نظر رنگ حداقل بر دو نوع است که حالت ا ول سیاه متمایل به آبی و دیگری تا موقع رسیدن میوه همچنان سفید باقی می ماند. میوه مورد به صورت سته یا پوشینه ( کپسول ) ، بیضوی یا مدور به بزرکی یک نخود، دارای طعمی گس می باشد.
پو ست ساقه بشکل قطعاطی از آن جدا می شود و مانند سایر قسمتهای گیاه بوی معطر از آن استشمام می شود. بر روی این ساقه ها نوعی برجستگی بنام گال بوجود می آید که از آن نیز در مصارف درمانی استفاده می شود. در پوست اولیه ساقه، برگ، کلیه قسمتهای گل، میوه و حتی دانه این گیاه کیسه های ترشحی اسانس وجود دارد.
این گونه گیاهی که از جمله گیاهان همیشه سبز نیز می باشد، در شمار گیاهانی است که بواسطه شرایط خاص رویشگاهی ، رشد و توسعه درمناطق گرم و نامساعد در حفظ ارکان محیط زیست نقش زیادی ایفا می کند.
محل رویش:
جالب است بدانیم توجه بیشر به این گونه از گیاهان علاوه بر رونق اقتصادی در شهر وروستا در نتیجه موجب پایداری محیط زیست مناطق نیمه خشک کشور ایران خواهد شد. بررسی موقعیت جغرافیایی گونه مورد نشان داده این گونه در مناطقی نظیر گیلان:منجیل و هرزویل، لرستان:خرم اباد و شهبازان، کرمانشاه:گیلانغرب، لب سفید بختیاری، کازرون، مهارلو، نیریز، کرمان، فسا، لار، بندر عباس، بلوچستان، خراسان و یزد مشاهده شده است. البته علاوه بر ایران در کشورهایی مانند پاکستان، افقانستان و نواحی مدیترانه ای نیز دیده شده است.
مورد درختچه ای همیشه سبز و زیبا که اغلب گرماپسند بوده ودر مناطق گرمسیری ایران و بندرت در نواحی معتدله ومعتدله گرم می ر وید. مورد گاهی جنبه تقدس پیدا کرده، در کنار زیاتگاهها و پرستشگاههای مذهبی نیز کاشته شده است. عطر زیبا و دل انگیز برگهای مورد جلوه ای خاص به این درختچه میدهد.
مورد درختچه ای است که از قدیم الایام مورد شناسایی ایرانیان بوده است. کلیمیان در مراسم مذهبی خود از آن استفاده می نموده اند. مورد در بین یونانیان وملل مختلف سمبل جوانی ، زیبایی و بکارت بوده است. همچنین سمبل عشق و ابدیت بوده، بطوری که برای نوعروسان نیز تاجی از آن تهیه میکرده اند.
خواص دارویی: اگر چه برگهای مورد اغلب بخش دارویی آن را تشکیل می دهند اما نباید از خواص تسکین دهنده میوه های مورد در دستگاه گوارشی انسان چشم پوشی کرد. مردم محلی از قدیم الایام به عنوان بخور جهت رفع سرما خوردگی ، گاهی هم برای رفع سردرد به صورت مخلوط با عصاره حنا استفاده می شده است. برگهای مورد دارای خواص دارویی منحصر بفرد می باشند، دارای اسانس تانن، فلانوئید ویتامین ( ث ) و فاقد الکالوئید و گلیکوزیدهای قلبی می باشد.
میزان اسانس برگهای مورد 5/1 تا 2 درصد می باشد. مورد اثر ضد عفونی کننده و ضد طفیلی دارد و از آن در مصارف داخلی و استعمال خارجی می توان استفاده کرد. بعلاوه مقوی معده، نیرودهنده و میوه آن قابض است. در مصارف ذاخلی برای رفع بیماریهای دستگاه تنفسی و مجاری ادراری بکار می رود. مصرف فراورده های مورد در برونشیت بنام بروشیت عفن ، آسم نزله ای ، فراخ شدن ناحیه ای یا عمومی Bronchite fetide
برونش ها موجب خروج اخلاط می گردد. در موارد سرفه مصرف آن ابتدا موجب افزایش سرفه بیمار می گردد اما بتدریج موجب از بین رفتن کامل این ناراحتی می شود.
قبلا با توجه به سه خاصیت نیرو دهنده ، قابض و ضد عفونی کننده مورد از آن در موارد ضعف عمل دستگاه گوارش ، اسهال ، ترشحات مهبلی و خونرویها استفاده
می نموده اند. در استعمال خارجی نیز در رفع بیماریهای جلدی مانند بروز دانه های کوچک و سفید رنگ پوست و در پسورزیاسیس می توان استفاده نمود. همچنین به صورت پماد موضعی در درمان تبخال تیپ 1 و2 و بعنوان آنتی سپتیک ودر درمان التهاب مخاط بینی ، ضد احتقان، تقویت کننده ، ضد عفونی کننده و ضد انگلی استفاده
می شود. ازاین گیاه در درمان بیمارهایی مانند آکنه ، بواسیر ، عفونتهای لثه وبهبود زخمها استفاده می شود.
امروزه پماد میر توپلکس از این گیاه ارزشمند و کمیاب تهیه می شود. غرغره جوشانده آن در ضد عفونی کردن و رفع تحریک مخاط دهان موُثر است. مورد بوی بد دهان را رفع می کند و عرق مورد در تقویت موی سر و سیاه شدن آن مفید است. محلول میرتکس بخور دینه ، بخور دینه پودر از دیگر اشکال ترکیبی این گیاه در طب نوین است.
دانه مورد: دارای نوعی ماده روغنی است که از اولئین ، لینولئین ، میرستین و پالمیتین تشکیل میابد. از برگ مورد بر اثر تقطیر با بخار آب نوعی اسانس تهیه میشود
که بازده آن 300 گرم اسانس برای هر 100 کیلوگرم برگ است. اسانس مورد مایعی برنگ زرد متمایل سبز و دارای بویی مطبوع ودر 2 قسمت الکل 80 درجه نیز حل میشود.
تقطیر: درهنگام تقطیر ودر گرمای بین 160 - 170 مایعی بی رنگ یا متمایل به زرد بنام روغنی و معطر ودارای بوی مطبوع شبیه تربانتین و اوکالیپتوس میرتنول Myrtenol
است بدست میاید که به مقدار زیاد در الکل و اتر حل می شود.
تذکر: استفاده بی رویه از این گیاه برای مدت طولانی ممکن است مضر باشد. زیرا بر اثر دفع اسانس از راه تنفس مخاط برونش ها تحریک شده و ممکن است عوارض ناراحت کننده ای ایجاد کند.
زمان برداشت برگها:
. . .

بپرس