منطق تفسیر قران

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] منطق تفسیر قرآن (1). منطق تفسیر قرآن (1) اثر محمدعلی رضایی اصفهانی، تلاشی است در ارائه مبانی و قواعد تفسیر.
تفسیر قرآن کریم، دانشی است مستقل که همچون هر دانش دیگر دارای مباحث مقدماتی: تعریف، هدف، مبانی، روش و... است. مجموع این مباحث مقدماتی را می توان «منطق تفسیر قرآن» نامید، چون در فهم و تفسیر قرآن کمک و از خطای فهم مفسر جلوگیری می کند و ضوابط‍ تفسیر معتبر را روشن سازد. این مباحث چند محور عمده دارد:
نویسنده دو مبحث نخست را تحت عنوان «منطق تفسیر قرآن (1)» در اثر حاضر، مورد بحث و بررسی قرار داده است.
کتاب به زبان فارسی و مقدمه آن، در سال 1386ش نوشته شده است.
ازآنجاکه فهم صحیح قرآن کریم، متوقف بر منطق تفسیر است، دقت و مطالعه این مطالب از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و اقدام به تفسیر قرآن بدون توجه به آن ها، منتهی به تفسیر به رأی می گردد که انحرافی بزرگ در تفسیر و گناه کبیره است و تفسیر مفسر را بی اعتبار می سازد.
کتاب با دو مقدمه از ناشر و نویسنده آغاز و مطالب در دو بخش کلی سامان یافته است. بخش اول با نام مبانی تفسیر شامل تفسیر، تأویل و بطون قرآن است و بخش دوم با نام قواعد تفسیر نیز شامل سه بخش کلیات، قواعد مشترک تفسیر و علوم قرآن و قواعد خاص تفسیر است.

[ویکی نور] منطق تفسیر قرآن (2). منطق تفسیر قرآن (2) اثر محمدعلی رضایی اصفهانی، تلاشی است در ارائه روش ها و گرایش های تفسیری و اصول و مبانی فهم صحیح قرآن.
اهداف این نوشتار، عبارتند از: تبیین منطق تفسیر از طریق تحلیل روش ها و گرایش های تفسیری که تاکنون در حوزه تفسیر قرآن به کار رفته است و بررسی صحت و کارآمدی این روش ها و گرایش ها به همراه ساماندهی آن ها در قالب درسی و آموزشی.
کتاب با پیشگفتار نویسنده آغاز و مطالب در نه بخش، تنظیم شده است.
نویسنده در ابتدا، مباحث کلی را عنوان نموده و در ادامه، به بررسی و معرفی روش تفسیر قرآن به قرآن، تفسیر روایی قرآن، تفسیر عقلی و اجتهادی، تفسیر علمی، تفسیر اشاری، تفسیر به رأی و تفسیر کامل و جامع پرداخته و در پایان، گرایش های تفسیری را مورد مطالعه و تحقیق قرار داده است.
در پیشگفتار، به بیان اهداف نوشتار و ویژگی های کتاب، پرداخته شده است.
بخش نخست، به کلیات اختصاص یافته و نویسنده پس از توضیح برخی واژگان مربوط به بحث، تاریخچه روش ها و گرایش ها تفسیری را مورد مطالعه قرار داده و سپس، به بررسی عوامل و انگیزه های پیدایش روش ها و گرایش های تفسیری و تقسیمات مربوط به این روش ها و گرایش ها، پرداخته است.

پیشنهاد کاربران

بپرس