منزوی علی نقی

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] علی نقی منزوی، در سال 1301 / 1302ش در سامراء به دنیا آمد. «علی نقی منزوی»، فرزند ارشد شیخ آقا بزرگ تهرانی، دانشمند و عالم شیعی و مؤلف کتاب «الذریعة» - یکی از مهم ترین دانش نامه های کتاب شناختی شیعه- از نامدارترین کتاب شناسان ایران و از استادان اسلام شناسی علمی در ایران معاصر به شمار می رفت.
تحصیلات حوزوی خود را در سامره و نجف نزد اساتیدی چون میرزا حسن بجنوردی، میرزا باقر زنجانی، شیخ موسی خوانساری و محمد تهرانی به پایان برد. در نجف به عنوان دستیار اول در تدوین دو کتاب مهم الذریعة و طبقات الاعلام شیعه در کنار پدر همت کرد.
در زمان جنگ جهانی دوم به تهران آمد و در سال 1326ش لیسانس معقول، در سال 1329ش لیسانس دانش سرای عالی، در سال 1330ش لیسانس قضایی دانشکده حقوق دانشگاه تهران را اخذ کرد. او در سال 1337ش، موفق به دریافت درجه دکتری در رشته الهیات از دانشگاه تهران شد و در سال 1351ش، دکترای فلسفه دانشگاه سن ژوزف بیروت را نیز اخذ کرد.
منزوی، در سال 1325ش، با سمت دبیر در دبیرستان مروی به خدمت دولت درآمد و از 1327ش، در جنب آن به همکاری با علامه علی اکبر دهخدا مشغول شد. همکاری منزوی با لغت نامه دهخدا پس از فوت دهخدا همچنان با جانشین وی، دکتر محمد معین تا زمان مهاجرتش در 1345ش، ادامه یافت. در تمام این مدت او جزو چهار نفر اول هیئت مقابله فرهنگ دهخدا بود.
در دوران نهضت ملی شدن نفت به فعالیت های سیاسی روی آورد و پس از کودتای 28 مرداد به عراق و لبنان گریخت و مدت ها در بیروت زندگی کرد. در دوران سفارت علی دشتی در بیروت، روابط نزدیکی با دشتی داشت و به او در تهیه کتاب بیست و سه سال، در نقد تاریخ صدر اسلام، یاری رساند.

دانشنامه آزاد فارسی

مُنزوی، علینقی (سامره ۱۳۰۲ـ۱۳۸۹ش)
مُنزوی، علینقی
محقق و مترجم ایرانی. خانوادۀ او از بزرگان عصر به شمار می رفتند. تحصیلات مقدماتی را در محضر پدرش، شیخ آقا بزرگ طهرانی، و عمویش، محمدابراهیم، فراگرفت. در ۱۳۱۴ با خانواده اش به نجف رفت و در مدرسۀ سید کاظم یزدی به تحصیل ادامه داد. پس از آن به همکاری با پدر در تصحیح و چاپ الذریعه پرداخت. با آغاز جنگ جهانی دوم و شدت یافتن تعصبات ضد ایرانی، حکومت بغداد مانع کار آنان شد. به همین خاطر وی به تهران آمد تا چاپ الذریعه را در ایران ادامه دهد. وی علاوه بر چاپ کتاب به تحصیل نیز پرداخت و لیسانس معقول و لیسانس قضایی را در ۱۳۲۶ش از دانشکدۀ حقوق دانشگاه تهران گرفت و به تدریس مشغول شد. همچنین از وزارت فرهنگ مأموریت یافت تا با علامه دهخدا در تألیف لغت نامه همکاری کند. منزوی در ۱۳۳۷ در رشتۀ معقول دانشنامۀ دکتری گرفت و به تدریس در دانشکدۀ ادبیات پرداخت. همکاری او با لغت نامه تا ۱۳۴۵ ادامه داشت و از اعضای هیئت مقابله بود. در این سال به بیروت رفت و در آن جا از دانشگاه سن ژوزف دانشنامۀ دکتری گرفت. پس از آن به ایران بازگشت و سال هابه تحقیق و ترجمه اشتغال داشت. مقالات متعددی از وی در مجله های مختلف و دانشنامه ایران و اسلام به چاپ رسیده است. از آثار اوست: فرهنگ نامه های عربی به فارسی (۱۳۳۷)؛ تصحیح فهرست الکتب و الرسائل، از اسماعیل بن عبدالرسول الاجینی (۱۳۴۴)؛ تصحیح نامه های عین القضات با همکاری عفیف عسیران (۱۳۴۸)؛ سیمرغ و سی مرغ (۱۳۵۹)؛ طبقات اعلام الشیعه (۱۳۶۲)؛ الذریعة الی تصانیف الشیعه (۱۳۷۷). منزوی در زمینۀ فهرست نویسی کارهای متعددی برای کتابخانه های مختلف انجام داده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس