مطلب السؤال

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] «مطلب السؤال» مهم ترین اثر حکیم تنکابنی پزشک نامدار قرن سیزدهم هجری قمری است که به شیوه سؤال و جواب تنظیم یافته است و مؤلف در آن به بررسی بیماری ها و شیوه درمان آن ها در ضمن سؤال و جواب می پردازد.
مؤلف این اثر را به نام محمد شاه قاجار و به درخواست برخی از دوستان تألیف نموده است.(مطلب السوال، ص2-3).
کتاب در سه مقاله و پانزده مطلب تدوین شده است. مقاله اول در شرافت علم طب و وصایای اطباء؛ مقاله دوم در معرفت امراض متشابه و امتیاز فیما بین آن و معالجات آن؛ مقاله سوم در اجوبه بعضی اسئله که خالی از غموض و اشکال نباشد. (همان، ص3)
به غیر از بخشی از مقدمه این اثر که بیشتر شامل مباحث اخلاقی و توصیه هایی در این زمینه به پزشکان است، دو مقاله دیگر این کتاب ارزشمند، شامل مطالب علمی و پزشکی کاربردی است. مؤلف در نگارش این اثر به ترتیب کتب معالجات نظر داشته است و از این رو مقاله دوم را که مهم ترین و مفصل ترین بخش این اثر است، از مبحث بیماری های سر شروع می کند و با مبحث بیماری های پوستی به اتمام می رساند.
نکته دیگر این که هر چند قصد مؤلف بر این است که مباحث مورد نظر را با ایجاز و اختصار مطرح کند؛ ولی در عین حال به بسیاری از منابع معتبر هم اشاره می نماید و به ارزش این اثر می افزاید.

[ویکی فقه] مطلب السؤال (کتاب). کتاب «مطلب السؤال» مهم ترین اثر حکیم تنکابنی پزشک نامدار قرن سیزدهم هجری قمری است که به شیوه سؤال و جواب تنظیم یافته است و مؤلف در آن به بررسی بیماری ها و شیوه درمان آن ها در ضمن سؤال و جواب می پردازد.
مؤلف این اثر را به نام محمد شاه قاجار و به درخواست برخی از دوستان تالیف نموده است. کتاب در سه مقاله و پانزده مطلب تدوین شده است. مقاله اول در شرافت علم طب و وصایای اطباء؛ مقاله دوم در معرفت امراض متشابه و امتیاز فیما بین آن و معالجات آن؛ مقاله سوم در اجوبه بعضی اسئله که خالی از غموض و اشکال نباشد.
گزارش محتوا
۱. به غیر از بخشی از مقدمه این اثر که بیشتر شامل مباحث اخلاقی و توصیه هایی در این زمینه به پزشکان است، دو مقاله دیگر این کتاب ارزشمند، شامل مطالب علمی و پزشکی کاربردی است. مؤلف در نگارش این اثر به ترتیب کتب معالجات نظر داشته است و از این رو مقاله دوم را که مهم ترین و مفصل ترین بخش این اثر است، از مبحث بیماری های سر شروع می کند و با مبحث بیماری های پوستی به اتمام می رساند.۲. نکته دیگر این که هر چند قصد مؤلف بر این است که مباحث مورد نظر را با ایجاز و اختصار مطرح کند؛ ولی در عین حال به بسیاری از منابع معتبر هم اشاره می نماید و به ارزش این اثر می افزاید.۳. ابن سینا ، بقراط ، محمد بن زکریای رازی ، حکیم مؤمن تنکابنی ، مولف ترویح الارواح ، جالینوس بخشی از این استنادات است.
وضعیت کتاب
این کتاب در سال ۱۲۹۷ ق به کوشش فرزند مؤلف میرزا محمد حکیم باشی در تهران انتشار یافته است. همراه این کتاب، رساله اسهالیه مؤلف و نیز ترجمه کتاب برء الساعة به قلم مؤلف چاپ شده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس