محمدجواد کاظمی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] در این مقاله به بررسی زندگانی عالم فاضل محمد جواد (متوفای ۱۰۶۵ قمری) فقیه قرآنی خواهیم پرداخت.
محمدجواد ملقب به شمس الدین کاظمی و مکنا به «ابوعبدالله» و مشهور به «فاضل جواد»، در اواخر قرن دهم هجری در کاظمین در خانواده ای از اهل علم و تقوا، دیده به جهان خاکی گذاشت.
تبار
خاندان فاضل جواد از مجهول ترین خاندان های عرب است که نام و نشانی از فرهیختگان آن، جز عده ای معدود، در کتاب های تاریخی و تراجم دیده نمی شود. آیت الله مرعشی نجفی که درباره شخصیت های اسلامی، آگاهی های فراوان دارد، رساله ای به نام رسالة منهج الرشادفی ترجمة الفاضل الجواد نوشته است و در مقدمه کتاب مسالک الافهام چاپ کرده و ایشان تصریح می کند که شرح حال نویسان در حالی که تصریح کرده اند که در این خاندان، شاعران، فقیهان و عالمان بسیاری بوده اند، ولی اشاره ای به زندگی علمی و اجتماعی هیچ کدام از آنان نکرده اند. پدرش علامه شیخ سعدالله کاظمی از عالمان شهر کاظمین بود. او در کنار مرقد مطهر امام کاظم و امام جواد، علیهما السلام، به تدریس علوم حوزوی و تربیت مبلغان اسلامی اشتغال داشت. برادرش شیخ محمدالهادی از عالمان کاظمین بود. برادرزاده اش شیخ ابوالحسن علی کاظمی از استادان حوزه علمیه کاظمین بود که به فضل و کمال اشتهار داشت. جدش علامه شیخ محمدجواد، فرزند حاج علی اسدی کوفی، از شاعران بنام در عصر خویش بوده است.
تحصیلات
محمدجواد کاظمی در اوان جوانی برای کسب علوم دینی و معارف اسلامی، وارد حوزه علمیه کاظمین (یکی ازحوزه های علمیه شیعه که در زمان حیات امام موسی کاظم علیه السّلام و امام جواد علیه السّلام شکل گرفته و به تربیت دانشجویان اسلامی پرداخته، حوزه علمیه بغداد است. پساز چندی «کاظمین» حوزه علمیه شیعه گردید. در آغاز در کنار حرم حجره هایی بنام «مدرس» محل تدریس و تحصیل دایر شد. پس از آن، افزون بر دفتر مراجع تقلید و عالمان آن شهر، به مرور زمان مدرسه های گوناگون دایر شد، مانند مدرسه های سید حیدر، مدرسه آیت الله شیخ مهدی خالصی، مدرسه سید محسن اعرجی. از آن حوزه علمیه، عالمان بنام و فقیهان بسیاری برخاسته اند مانند و فقیه اصولی شیخ محمد حسین بن شیخ هاشم کاظمی متوفای ۱۳۰۸ هجری قمری و فقیه فاضل شیخ جعفر بن شیخ محمد جواد بن شیخ محمد حسین کاظمی متوفای حدود ۱۳۳۲ و فقیه متقی شیخ راضی بن شیخ محمد کاظم کاظمی متوفای حدود ۱۳۵۰ هجری قمری، عالم فاضل شیخ حسن بن شیخ اسد الله دزفولی شوشتری کاظمی متوفای ۱۳۰۰ هجری قمری، فقیه وارسته شیخ محمد جواد بن شیخ محمد حسین کاظمی صاحب الهدایة متوفای ۱۳۲۸ هجری قمری و...) شد. شرح حال نویسان جز پدر علامه فاضل جواد، کسی را به عنوان استاد آن بزرگوار در کاظمین بیان نکرده اند. وی، مقدمات علوم دینی، مانند ادبیات عرب و منطق و معانی و بیان و نیز بخشی از فقه و اصول فقه را نزد پدر بزرگوارش در کاظمین فراگرفت.
سفر به اصفهان
...

پیشنهاد کاربران

بپرس