لوب اهیانه ای

دانشنامه عمومی

لوب آهیانه ای. لوب آهیانه ای یا لوب پاریتال ( به انگلیسی: Parietal lobe ) یکی از چهار لوب اصلی قشر مغز جانوران است.
لوب آهیانه ای بخش بالایی وسط نیم کره مغز است که بین لوب پیشانی و لوب پس سری و در بالای لوب گیجگاهی قرار دارد. [ ۲]
حس بساوایی ( لامسه ) ، ادراک فضایی، ادراک دیداری، بازشناسی اندازه ها، رنگ و اشکال از یکدیگر و احساس درد، در کل، از کارکردهای این لوب است. [ ۳] لوب آهیانه اطلاعات حسی، از جمله حس فضایی و جهت یابی ( حس عمقی ) را دریافت و ناحیه اصلی پذیرای حس لامسه و ورودی بینایی در مسیر دوگانه بینایی و شنوایی در محل قشر حسیِ بدنی، که درست در پشت شیار مرکزی در شکنج پس مرکزی قرار دارد، است. [ ۴] همچنین ورودی های حسی اصلی پوست ( لمس، دما و گیرنده های درد ) ، از طریق تالاموس به لوب آهیانه منتقل می شوند.
چندین ناحیه از لوب پاریتال در پردازش زبان اهمیت دارند  :
• شکنج زاویه دار
• ناحیه ورنیکه
•برآمدگی Supramarginal
قشر حسی بدنی را می توان به شکلِ هومونکولوس قشری ( به لاتین: little man ) که در آن اعضای بدن بر اساس مقداری از قشر حسی بدنی به آنها اختصاص داده شده است، نیز در نظر گرفت. [ ۵] لوبول آهیانهٔ فوقانی و لوبول آهیانهٔ تحتانی نواحی اولیه بدن در درک آگاهی فضایی هستند.
نام این بخش از استخوان جداری که در لاتین «paries» به معنای دیوار است نامگذاری شده.
لوب آهیانه ای با چهار مرز اندام شناسی تفکیک و مشخص می شود. شیار مرکزی که به آن شیار رولاند هم گفته می شود، لوب آهیانه ای را از لوب پیشانی جدا می سازد. شیار آهیانه ای - پس سری نیز این لوب را از لوب پس سری جدا می سازد. شیار جانبی یا شیار سیلویان، مهم ترین مرز جانبی است که این لوب را از لوب گیجگاهی جدا می کند و شیار میانهٔ مغز نیز این لوب را به دو قسمت تقسیم می کند. [ ۵] بلافاصله در پشت شیار مرکزی و قدامی ترین قسمت لوب آهیانه، شکنج پس مرکزی ( ناحیه برادمن ۳ ) ، ناحیه اولیه قشر حسی تنی و جدا کننده این قسمت از قشر آهیانه خلفی شیار پست مرکزی است.
لوب پاریتال نقش مهمی در یکپارچه سازی اطلاعات حسی از قسمت های مختلف بدن، دانش اعداد و روابط آنها، [ ۶] همچنین پردازش اطلاعات مربوط به حس لامسه ایفا می کند. [ ۷] ادغام اطلاعات حسی از حواس مختلف با اطلاعات ذخیره شده در حافظه و یکپارچه سازی اطلاعات در مورد وضعیت درونی فرد، با اطلاعات حسی دنیای بیرون. [ ۸] بخش هایی از لوب آهیانه درگیر پردازش بینایی فضایی نیز هستند. [ ۹] آسیب دیدن لوب آهیانه ای موجب عدم توانایی تشخیص نقاط مختلف در فضا، تشخیص زاویه خطوط و درک رابطه فضایی بین خطوط اشیاء میگردد. علاوه براین نواحی آهیانه ای مغز مارا قادر به پیوند دادن کردن نقشه فضایی در سراسر دیگر ماهیت های حسی میکند، و این اطلاعات را با حرکات بدن هماهنگ میکند. [ ۱۰] اگرچه این لوب ماهیتی چندحسی دارد ( دریافت کننده حواس مختلف ) ، اما قشر آهیانه خلفی اغلب توسط دانشمندان به عنوان مسیر پشتی بینایی ( بر خلاف جریان شکمی در لوب تمپورال ) نامیده می شود. این مسیر پشتی را جریان «کجا» ( مانند بینش فضایی ) [ ۱۱] و جریان «چگونه» ( مانند رؤیت برای عمل ) می نامند. [ ۱۲] قشر پاریتال خلفی ( PPC ) ورودی حسی و بصری دریافت می کند که از طریق سیگنال های حرکتی، حرکت بازو، دست و چشم را کنترل می کند. [ ۱۳]
عکس لوب آهیانه ایعکس لوب آهیانه ایعکس لوب آهیانه ایعکس لوب آهیانه ایعکس لوب آهیانه ایعکس لوب آهیانه ای
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس