فرات

/forAt/

برابر پارسی: فَرات

فرهنگ اسم ها

اسم: فرات (پسر) (عربی) (طبیعت) (تلفظ: forāt) (فارسی: فرات) (انگلیسی: forat)
معنی: آب شیرین و صاف، آب گوارا، خوشترین آب، آب شیرین، آب بسیار گوارا، آبی که از فرط گوارایی عطش را بشکند
برچسب ها: اسم، اسم با ف، اسم پسر، اسم عربی، اسم طبیعت

لغت نامه دهخدا

فرات. [ ف ُ] ( ع ص ، اِ ) خوشترین آب. ( ترجمان علامه جرجانی ترتیب عادل بن علی ). آب صاف شیرین خوشگوار. ( فهرست مخزن الادویه ). آب شیرین. ( یادداشت بخط مؤلف ). آب بسیار گوارا، یا آبی که از فرط گوارایی عطش را بشکند، و در مفرد و جمع یکی است چنانکه گوییم : ماء فرات و میاه فرات ، و بندرت بصورت فِرْتان جمع بسته شود. ( اقرب الموارد ). آب خوش و نیک شیرین. ( منتهی الارب ) :
دیده از دیدنش نگشتی سیر
همچنان کز فرات مستسقی.
سعدی.
روان تشنه برآساید از کنار فرات
مرا فرات ز سر برگذشت و تشنه ترم.
سعدی.
|| دریا. ( منتهی الارب ). بحر. ( اقرب الموارد ).

فرات. [ ف ُ] ( اِخ ) نهر عظیمی است که با دجله پیوندد و هر دوی آنها یک نهر شوند در عبادان و به خلیج فارس ریزند. ( اقرب الموارد ). حمزة گوید: فرات معرب است ، و نام دیگرش فالادرود است زیرا در کنار دجله مانند اسب جنیبتی ( یدک کش ) است ، و در پارسی جنیبت را فالاد گویند. سرچشمه فرات را در ارمنیه دانسته اند و سپس از قالقیلا که در نزدیکی خلاط است و آن کوهستان را دور میزند و سپس وارد ارض الروم میشود و بسوی کَمْخ می آید و از آنجا بسوی ملطیه راه می پیماید و بطرف سمیساط میرود. نهرهای کوچکی در آن میریزند که عبارتند از نهرهای سنجة، کیسوم ، دَیْصان و بلیخ. فرات پس از آن به قلعة نجم میرسد که در مقابل منبج است و سپس راه خود را از نقاط دَوْسَر، الرقة، رجة مالک بن طوق ، عانه و هیت ادامه میدهد و به نهرهای کوچکتری تقسیم میشود و مزارع سواد را مشروب میکنند. از جمله این نهرهای کوچکتر نهر سورا است که بزرگتر آنها شمرده میشود و دیگر نهرالملک. نهر صرصر، نهر عیسی بن علی و کوثا، نهرسوق اسد و الصراط، نهر کوفه ، فرات عتیق و نهر حلة بنی مزید است که همان نهر سورا باشد. پس از سیراب شدن مزارع قسمتی از آنها بالای واسط و برخی دیگر میان واسط و بصره به دجله می پیوندند و سرانجام دجله و فرات یکی میشوند و نهرعظیمی تشکیل میدهند که عرض آن نزدیک یک فرسخ است. فرات را فضائل بسیار است ، از جمله گفته اند چهار نهر فرات ، نیل و سیحون و جیحون از بهشت اند. ( معجم البلدان ). اکنون فرات به سه نهر تقسیم میشود: البوکمال ، الرقة و المیادین و رشته مرکزی آن دیرالزور. طول این رودخانه 2165 کیلومتر است. ( اعلام منجد ). یکی از نهرهای مشهور و معظم آسیای غربی است که منبعش در کوههای آسیای صغیر و در ارض روم میباشد و از آنجا به جنوب امتداد می یابد و از حدود شام میگذرد و تا حلب 800 میل راه می پیماید و در این فاصله نهرها و رودهای فرعی بدان وارد میشود. در روی آن کشتیهای بزرگی تا 70 میلی مصب حرکت میکنند. ( از قاموس کتاب مقدس ) : بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

شطی است در مغرب کشور عراق و مشکل است از دو شعبه [ قره سو ] و [ مرادچای ] که سرچشمه آنها نزدیک رود ارس در ارمنستان ترکیه است . موقعی که دو شعبه قره سو و مراد چای بهم میرسند فرات بدجله نزدیک میشود ولی مجددا دجله متوجه جنوب شرقی میگردد و فرات بسمت مغرب مایل میشود و سپس در نزدیکی خلیج فارس برود دجله می پیوندد و از آن پس مجموع این دو رود بنام شط العرب خوانده میشود و بخلیج فارس میریزد . سرزمینی را که بین دو رود دجله و فرات واقع است الجزیره میگویند. طول رودخانه فرات قریب ۲۹٠٠ کیلومتر است جریان فرات در بستری عریض میباشد . یگانه عامل حاصلخیزی خاک عراق و جلب جمعیت در جلگه خشک و گرم بین النهرین دو رود فرات و دجله میباشد. بابل پایتخت قدیم کشور بابل در ساحل فرات بنا شده بود .
قزاز . مکنی به ابو عبدالله تابعی است از روات حدیث است .

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] فُرات (به معنی آب گوارا)، رودخانه ای که از ترکیه سرچشمه می گیرد و پس از گذشتن از سوریه و عراق، به خلیج فارس می ریزد. واقعه کربلا در کنار این رود رخ داده است. در روایات، فضیلت هایی برای این رودخانه بیان شده است.
طول رودخانه فرات تقریبا ۲۹۰۰ کیلومتر است و از مناطق شرقی ترکیه سرچشمه می گیرد، سپس از سوریه و عراق گذر می کند. فرات و دجله تقریباً به موازات همدیگر هستند. این دو رود، در نزدیکی خلیج فارس به هم می پیوندند و از آن پس شط العرب خوانده می شود و پس از اضافه شدن کارون به آن، اروندرود نام گرفته و مرز بین ایران و عراق را تشکیل می دهد. این رود از شهرهای دیر الزور، رقه، المیادین، حدیثه، هیت، رمادی، فلوجه، کوفه و ناصریه می گذرد.
فرات و دجله موجب شده اند در این منطقه، سرزمینی حاصل خیز شکل بگیرد که به بین النهرین مشهور است. این سرزمین از قدیمی ترین مراکز تمدن بشری بوده و در طول تاریخ، تمدن های متعددی در آن رشد و تکوین یافته است؛ برای مثال، بابِل، پایتخت قدیم کشور بابل، در ساحل فرات بنا شده بود.

[ویکی اهل البیت] نام نهری در سرزمین کربلا، که حادثه عاشورا نزدیک آن اتفاق افتاد و امام حسین علیه السلام و یارانش لب تشنه در کنار آب، شهید شدند. از این رو در فرهنگ شیعه نام این نهر یادآور تشنگی ابا عبداللَّه الحسین علیه السلام و یاران ایشان در روز عاشور است.
فرات شطی است در مغرب کشور عراق و متشکل است از دو شعبه «قره سو» و «مراد چای » که سرچشمه آنها نزدیک رود «ارس » در ارمنستان ترکیه است. موقعی که دو شعبه قره سو و مراد چای به هم می رسند، فرات به دجله نزدیک می شود ولی مجددا دجله متوجه جنوب شرقی شده و فرات به سمت مغرب مایل می شود و سپس در نزدیکی خلیج فارس به رود دجله می پیوندد و از آن پس مجموع این دو رود به نام «شط العرب » خوانده می شود و به خلیج فارس می ریزد.
سرزمینی را که بین دو رود دجله و فرات واقع است «الجزیره » می گویند. طول رودخانه فرات تقریبا 2900 کیلومتر است. جریان فرات در جلگه بین النهرین بسیار ملایم است و دارای بستری عریض می باشد. یگانه عامل حاصلخیزی خاک عراق و جلب جمعیت در جلگه خشک و گرم بین النهرین، دو رود فرات و دجله می باشد. بابل، پایتخت قدیم کشور بابل در ساحل فرات بنا شده بود.
فرات، نهر مقدس و بافضیلتی است که طبق روایات، دو ناودان از بهشت بر آن می ریزد و نهری پربرکت است و کودکی که کامش را با آب فرات بردارند، دوستدار اهل بیت علیهم السلام می شود.
در حدیث است که فرات، مهریه زهراست. مستحب است برای زیارت امام حسین علیه السلام از آب فرات غسل زیارت کنند که موجب آمرزش گناهان است. نوشیدن از آب فرات نیز مطلوب است.
امام صادق علیه السلام به سلیمان بن هارون فرمود: «ما اظن احدا یحنک بماء الفرات الا احبنا اهل البیت ». و نیز فرمود: «من شرب من ماء الفرات و حنک به فانه یحبنا اهل البیت »، هر کس از آب فرات بنوشد و کام را با آن بردارد، او دوستدار ما خاندان خواهد بود. در حدیث، از فرات به عنوان نهر مؤمن و نیز نهر بهشتی یاد شده است: «نهران مؤمنان و نهران کافران، فالمؤمنان: الفرات و نیل مصر...» «اربعة انهار من الجنة: الفرات...».
«فرات » یادآور عظیمترین حماسه خونین و ماندگارترین صحنه وفا و صبر است. شیر مردان عاشورایی در کربلا، در محرم سال 61 هجری توسط نیروهای «ابن زیاد» در محاصره قرار گرفتند و آب به روی اردوگاه امام حسین علیه السلام و اطفال و خیمه ها بسته شد.
سپاه دشمن می خواست با قرار دادن حسین علیه السلام در مضیقه بی آبی، او را به تسلیم وادارد اما آن حضرت مرگ شرافتمندانه و تشنه کامانه را برگزید.

[ویکی الکتاب] معنی فُرَاتٌ: گوارا (اگر در مورد آب به کار رود منظور آبی بسیار خوش طعم می باشدیا آبی است که سوز عطش را میشکند ، و یا آبی است که خنک باشد . )
ریشه کلمه:
فرت (۳ بار)

«فرات» به معنای خوش طعم و خوشگوار است و به گفته «لسان العرب»، آبی است که در نهایت «عذوبت» (پاکیزگی و گوارایی) باشد.
. در «عذب» گذشت که عذب به معنی گوارا و فرات به معنی بسیار گوارا است در جوامع‏الجامع آن را البالغ فی العذوبة و در تفسیر جلالین شدید العذوبة گفته است این لفظ سه بار در قرآن آمده است: . . . یعنی او کسی است که دو دریا را به هم آمیخت این سخت گوارا و این شور و تلخ است.

[ویکی فقه] فرات (ابهام زدایی). فرات ممکن است در معانی ذیل به کار رفته باشد: • آب فرات، آب نهر معروف در عراق• فرات بن ابراهیم کوفی، از شخصیت های دوران غیبت صغری• تفسیر فرات کوفی، تفسیری روایی به عربی از ابوالقاسم فرات بن ابراهیم بن فرات کوفی، محدّث و مفسر شیعی (زنده در ۳۰۷)
...

دانشنامه عمومی

فُرات ( آشوری:ܦܪܬ ) یکی از دو رود بزرگ منطقهٔ میان رودان است که از کوهستان های شرق آناتولی در کشور ترکیه سرچشمه گرفته و به سوی کشورهای سوریه، عراق و خلیج فارس روان است. این رود در مغرب کشور عراق و متشکل است از دو شعبه «قره سو» و «مرادچای» که سرچشمه آنها نزدیک رود «ارس» در شرق آناتولی ترکیه است. موقعی که دو شعبه قره سو و مرادچای به هم می رسند، فرات به دجله نزدیک می شود، ولی مجدداً دجله متوجه جنوب شرقی شده و فرات به سمت مغرب مایل می شود و سپس در نزدیکی خلیج فارس به رود دجله می پیوندد و از آن پس مجموع این دو رود به خلیج فارس می ریزد.
سرزمینی را که بین دو رود دجله و فرات واقع است، میان رودان ( بین النهرین ) یا «الجزیره» نامیده اند. طول رودخانه فرات تقریباً ۲۸۰۰ کیلومتر است. وسعت حوزه آبریز فرات حدود ۵۰۰٬۰۰۰ کیلومتر مربع است. میانگین آبدهی آن ۳۵۶ متر مکعب بر ثانیه است. جریان فرات در جلگه میان رودان، بسیار ملایم است و دارای بستری عریض می باشد. یگانه عامل حاصلخیزی خاک عراق و جلب جمعیت در جلگه خشک و گرم بین النهرین، دو رود فرات و دجله می باشد. بابِل، پایتخت قدیم کشور بابل در ساحل فرات بنا شده بود. این رود به همراه دجله دو رودی هستند که منطقهٔ میان رودان را مشخص و محدود می کنند. فرات در غرب دجله قرار دارد. نام این رودخانه از زبان اوستایی و از واژهٔ huperethuua به معنی «پایاب خوب» گرفته شده است. پایاب به محل کم ژرفای رودخانه گفته می شود.
اِنکی یکی از خدایان سومر بود که باور داشت رود فرات از منی ساخته شده است. [ ۱]
در ۲۷ ژوئن ۲۰۲۲ اعلام شد که خط لوله حمل سیانور به معدن طلا در منطقۀ ارزنجان ایلیچ در استان دیاربکر در ساعت ۲:۴۵ روز سه شنبه ۲۱ ژوئن ۲۰۲۲ ( ۳۱ خرداد ۱۴۰۱ ) منفجر شده و آب رودخانۀ فرات و حوضۀ سد کبان با ۲۰ تُن سیانور آلوده شده است. به دنبال بروز این اتفاق، ۴۵ کانون وکلای ترکیه با امضای بیانیه ای، اتفاق مذکور را با حادثه چرنوبیل مقایسه کردند و ضمن هشدار نسبت به خطرات آن نه تنها برای منطقه ایلیچ، بلکه برای کل کردستان ترکیه و حتی خاورمیانه خواستار توقف فعالیت معدن طلا در این منطقه شدند. گفته می شود که کشاورزی در دست کم ۲۰ استان جنوب شرق ترکیه تحت تأثیر این فاجعه قرار خواهد گرفت. [ ۲] [ ۳] [ ۴] [ ۵]
عکس فراتعکس فراتعکس فرات

فرات(VI). فرات ( VI ) آنیون معدنی با فرمول شیمیایی ۲ - است. این ماده حساس به نور است، رنگ بنفش کم رنگی به ترکیبات و محلول های حاوی آن می دهد و یکی از قوی ترین گونه های اکسید کننده پایدار در آب شناخته شده است. اگرچه به عنوان یک پایه ضعیف طبقه بندی می شود، محلول های غلیظ حاوی فرات ( VI ) خورنده بوده و به پوست حمله می کنند و فقط در pH بالا پایدار هستند.
نمک های فرات ( VI ) با اکسید کردن آهن در محیط آبی با عوامل اکسید کننده قوی در شرایط قلیایی یا در حالت جامد با حرارت دادن مخلوطی از براده های آهن و پتاسیم نیترات پودر شده تشکیل می شوند. [ ۱]
به عنوان مثال، فرات ها با حرارت دادن آهن ( III ) هیدروکسید با سدیم هیپوکلریت در محلول قلیایی تولید می شوند:
آنیون معمولاً به صورت نمک باریم ( II ) رسوب می کند و باریم فرات را تشکیل می دهد.
فرات ها ضدعفونی کننده های عالی هستند و می توانند ویروس ها را از بین ببرند و تخریب کنند. آن ها همچنین به عنوان مواد شیمیایی مورد استفاده در تصفیه آب محسوب می شوند که با محیط زیست سازگار هستند، زیرا محصول جانبی اکسایش فرات، آهن ( III ) نسبتاً بی خطر است. [ ۲]
سدیم فرات ( Na۲FeO۴ ) یک واکنشگر مفید با گزینش پذیری خوب است و در محلول آبی با pH بالا پایدار است. در محلول آبی اشباع شده با سدیم هیدروکسید محلول باقی می ماند. [ نیازمند منبع]
• پتاسیم فرات
عکس فرات(VI)عکس فرات(VI)

فرات (دامغان). فرات، یکی از روستاهای شهرستان دامغان در استان سمنان ایران است. این روستا در دهستان قهاب رستاق در بخش امیرآباد واقع است. فرات در ۲۷ کیلومتری جنوب دامغان جای دارد. فاصله این روستا تا جاده دامغان - اصفهان کمتر از ۱۰۰ متر می باشد. روستای فرات، مرکز دهستان قهاب رستاق می باشد ( دهستان قهاب رستاق شامل ۳۵ روستا است ) . ارتفاع روستا از سطح دریا ۱٬۲۰۰ متر است. فرات از شمال به روستای صالح آباد، از غرب به روستای فخرآباد، از جنوب به روستای حسن آباد و از شرق به روستای قاسم آباد منتهی می شود
در دوران قدیم به دلیل قنات های پرآب و چشمه های پرآب این روستا و شباهت این چشمه ها و قنات های پرآب با رود فرات در عراق، این روستا را فرات نامگذاری کردند. بافت قدیم روستا تا حدودی محفوظ می باشد البته چون در سالیان نه چندان دور ساخت و سازهای زیادی انجام گرفته، روستا را از لحاظ معماری و ساخت بنا به دو بخش قدیمی و نوساز تقسیم کرده است. در سال ۷۳ طرح جدول کشی و خیابان بندی در این روستا انجام گرفت و تا حدودی روستا از حالت قدیمی خارج گردیده و جزء یکی از شهرک های بخش امیریه محسوب می شود.
روستای فرات در براساس سرشماری سال ۱۳۸۵ دارای ۸۳ خانوار و ۲۸۰ نفر جمعیت بوده است که از این تعداد ۲۶۵ نفر بالای شش سال مباشند که ۲۱۱ نفر از این تعداد باسواد هستند. [ نیازمند منبع]
ملا حسینعلی بهشتی:
معروف به ملاحسینعلی قهابی در سال ۱۲۹۵ه ق برابر ۱۲۴۶ه ش در روستای فرات به دنیا آمد. او نیز مانند اکثر مردم قهاب رستاق، به شغل کشاورزی اهتمام داشت و دیوانی به اسم "شه شاهنامه" نیز نگاشته بود که تعداد کمی از اشعار او، در حال حاضر در دسترس است که تعدادی از این اشعار در کتاب مشاهیر دامغان آورده شده است[ ۱] .
در کتاب مشاهیر دامغان به عریضه نویسی او به ناصرالدین شاه در چشمه علی دامغان اشاره شده است، که وی برای گرفتن پولی از ناصرالدین شاه قاجار برای ازدواج، شعری طنزگونه سروده بود و برای ناصرالدین شاه خوانده بود.
چند بیتی از اشعار او [ ۲] :
عکس فرات (دامغان)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

فُرات (Euphrates)
فُرات
رودی در جنوب غربی آسیا، با طول ۳,۶۰۰ کیلومتر. از شبه جزیرۀ آناتولی، در شرق ترکیه، سرچشمه می گیرد و ضمن گذر از سوریه و عراق در بالای بصره به رود دجله می پیوندد و پیش از ورود به خلیج فارس، اروندرود را تشکیل می دهد. شهرهای باستانی بابِل، اریدو، و اور در مسیر این رود قرار داشتند. رود فرات از تلاقی دو رود تشکیل می شود: رود قَرَه سو، که از ۳۰کیلومتری شمال شرقی اَرزروم در کوهستان قَرقاپازاری سرچشمه می گیرد؛ و رود مُراد، که از ۷۰کیلومتری شمال شرقی دریاچۀ وان سرچشمه می گیرد. این دو رود به سمت جنوب غربی جریان می یابند تا این که در نزدیکی کِبان به هم می رسند. در مسیر فرات ریزابه های متعددی بر آن افزوده می شود. سپس این جریان یکپارچه در مسیر جنوب غربی به سوی شهر سمساط ادامه می یابد و ضمن گذر از رشته کوه اصلی کوه های توروس، تندابها و سیلابهایی را پدید می آورد. از مسکنه، در سوریه، تا انتها در زمین هموار جاری و از این نقطه به بعد در حدود ۷۲۵کیلومتری با سفاین کوچک، در فصول پرآب قابل کشتی رانی است. سپس از سوریه عبور می کند و در جهت جنوب شرقی جریان می یابد و در ابوکمال وارد عراق می شود. پیش از رسیدن به عراق رود خابور به آن می پیوندد. در عراق به موازات رود دجله جاری است و در قُرَنه به دجله می پیوندد. در عراق فرات و دجله را رافدین می خوانند. رود مشترکی که بدین ترتیب پدید می آید، اروندرود نامیده می شود، که از طریق چندین رودشاخه به خلیج فارس می ریزد. سابقاً دجله و فرات مسیری جداگانه را به سوی دریا می پیمودند. فاصلۀ میان این دو رود بین ۳۰ تا ۳۰۰ کیلومتر متغیر است. پس از عبور رود فرات از نواحی کوهستانی، مهم ترین ریزابۀ آن در کرانۀ راست، رود ساجر سوئیس و در کرانۀ چپ رودهای بلیخ و خابور است. مسافرت از طریق این رود تا شهر هیت، در فاصلۀ ۱,۹۰۰کیلومتری، فقط با کشتی های کوچک امکان دارد؛ ولی کشتی های بزرگ تر می توانند تا محل تلاقی این رود با رود دجله پیش بروند. دولت جمهوری ترکیه با ساخت سدهای مختلف در ترکیه و سوریه، میزان آب ورودی از فرات به عراق را شدیداً کاهش داده است. پیامدهای این امر، همراه با افزایش تدریجی نمک در مزارع جنوبی عراق، که کاهش چشمگیر محصولات کشاورزی را درپی داشته، برای کشاورزی عراق فاجعه بار بوده است. اعتمادنداشتن سوریه و عراق به طرح های ترکیه دربارۀ آب رود فرات موجب شده است تا تحلیلگران پیش بینی کنند که جنگ بعدی در خاورمیانه بر سر آب باشد. از نظر تاریخی فرات یکی از مهم ترین رودهای جهان و وادی رافدین (بین فرات و دجله) زادگاه تمدن های باستانی آشور، سومر، و بابل بوده و از قدیم الایام در امر آبیاری بین النهرین اهمیت بسیار داشته و شاهد جنگ ها و خون ریزی های فراوان بوده است. در زمان اشکانیان و ساسانیان رود فرات مرز طبیعی ایران و روم بود.

پیشنهاد کاربران

فرات در اوستایی فراده frada، و در مانوی فرت frat و به معنی آباد کننده می باشد.
فرات عربی نیست که خواستین به عربی معنیش کنین
فرات را در پارسی پالات و ارنگ میگفتند
was tāzēnd ō ēn ērān dehān ī man ohrmazd dād tā arang bār, hād būd kē frāt rōd guft; tā ō gawrān ī asūrestān mānīh; hād gawrān saxt hamār u - š asūrīg mānišnīh; ēd kū mardōm ī asūrīg pad - iš *mānēnd ud ān ī ōyšān nišēmag; hād būd kē gilistag ī dēwān guft.
...
[مشاهده متن کامل]

بس تازند به ده های ایرانشهر که اورمزدمان آفرید، تا ارنگ بار بتازند ــ کسی بود که فرات رود گفت ــ تا دشت آسورستان مانشن ایشان است، دشت سخت هموار و آن مانشن آسوریان است، و نشیمن آنان آنجاست، کسی بود که گود دیوان گفت

رود اوفراتو ( فرات ) واژه ای پارسی است.
نام این رود از دو بخش آپ رات ساخته شده است که آپ به معنی ( بالا ) و رات به معنی ( رود و رونده ) است و در کل یعنی ( رودخانه بالا ) که اشاره به جایگاه بالاتر رود فرات نسبت به رود تیگره دارد.
...
[مشاهده متن کامل]

پسگشت: برگه 41 از نبیگِ ( ریشه شناسی واژگان شیرین ایرانی ) نوشته مجید قدیمی ( نوبت چاپ:یکم1401 ) .

فرات
رودفرات
بعلت عدم دستری به ریشه یابی واژ ه فرات Euphrate در بیشتر فرهنگهای فارسی واژه فرات به اشتباه بمعنی اب صا ف و شیرین آورده شده که هیچگونه مدرکی در این باره ارائه نشده و غیر علمی میباشدفقط در در دانشنامه ازاد به کوتاهی اشاره شده که واژه از یونانی یوفراتو Ufratu, و قارسی باستان یپراتو Upratuu که در ) سانسکریت پارایاتی
...
[مشاهده متن کامل]

prayati ) امده است.
از لحاظ واژه شناختی �اتیمولوجی� فرات از دو واژه Eu به معنای خوب و فارسی باستان پرتوش pretush پرتوش بمعنای پل و کدرگاه میباشد که رویهم رفته بمعنی پل یا گذرگاه خوبی بالای رود میباشد. واژه پل در زبان لاتینی و انگلیسی بصورت port و Ford درامده مانند Oxford یا پل گذر گاه گاوها. واژه لاتینی خوب Eu در اوستا هو hu و درسانسکریت su که در ابتدای یوفرات آمده Euphrate امده . از همین دو واژه در انگلیسی Euphoric و در فارسی هو - من و شکل دیگرش خسرو یا دارای سرودی خوش یا آوازه نیک امده. فرات در زمان باستان کدرگاه کاروانان بوده که بواسطه پل ها و گذر گاهای خوب در تبادل های بازرگانی مورد استفاده فرار میگرفته. نظر پوینده گان دیگر اندیش محترم است.

فرات=فُر آت= پُرآب
آب شیرین اسم پسرم فرات هست خیلی عاشقشم
فرات : آب شیرین ، آب گوارا ، آبی که از فرط گوارایی عطش را بشکند.
نام رودی در عراق، آب خوش، آب شیرین
فرات
سرچشمه فرات در منطقه نفوذ مدیا ( ماد ) یعنی ایرانیان بوده است و مادها کردهای امروزی اند ودو زبان کردی وفارسی یک ریشه اند وفرات هم یکی از همین نامهای کردی است وهمان فرهاد است و از دوبخش فره ( فراوان ) و هاد یا هات ( امدن. نازل شدن ) تشکیل شده
...
[مشاهده متن کامل]

در زبان کردی هنگام هنگام اداکردن فرهاد، ه، حذف میشود و فراد بزبان میاورند
وهمانطور که عرض کردم فراد همان فرات است وبه معنای نازل شدن فراوانی، نعمت، خوش یمنی است
درضمن در مناطق کردنشین ( ایرانی ) ترکیه و حتی ترکها به ان فرات ( با فتحه ) میگویند وعربها به ان فورات میگویند

اسم قشنگیه
هرکجایی که میخواد باشه
من دخترم اسمم فرات هست، خیلیم دوسش دارم،
درضمن" فرات" هم اسم دختر و هم پسره، مثل ایمان، نسیم، میعاد. . .
فُرات : فرات اسم پسرانه است، معنی فرات: ( عربی ) خوش ترین آب، آب شیرین، آب بسیار گوارا، آبی که از فرط گوارایی عطش را بشکند.
فُراتِه: اسم دخترانه است
فُراتِه: 1 - حلوایی که از آب انگور و نشاسته و آرد گندم و مغز بادام و گردو درست کنند، باسلق؛ 2 - ( به ترکی ) باسدُق.
...
[مشاهده متن کامل]

فَراتین: اسم دخترانه است .
فَراتین: ( دساتیر ) سخن و گفتار آسمانی. [از برساخته ی فرقه ی آذر کیوان ( دساتیر ) ].

فرات در واقعه عاشورا
واقعه عاشورا در حاشیه یکی از نهرهای منشعب شده از رودخانه فرات رخ داده است. امام حسین ( ع ) و یارانش درکربلا ، درمحرم سال 61 هجری قمری توسط نیروهای عبیدالله بن زیاددرمحاصره قرارگرفتند. آنان آب را به روی اردوگاه امام حسین ( ع ) و اطفال و خیمه ها بستند. سپاه دشمن می خواست با قرار دادن سپاه امام حسین ( ع ) در مضیقه بی آبی، او را به تسلیم وادارد؛ اما امام حسین ( ع ) تسلیم نشد.
...
[مشاهده متن کامل]

عباس بن علی ( ع ) که برای آوردن آب برای کودکان تشنه رفته بود، در کنار شریعه فرات دستانش قطع شد و به شهادت رسید .
در فرهنگ شیعه ، آب فرات همچون خاک کربلا ، نمادی از حادثه عاشورا به شمار می آید؛ از این رو برداشتن کام نوزاد با آب فرات یاتربت حسینی ، از روی تبرک رواج دارد.

فُرات ( به معنی آب گوارا است.
فرات : فرات نام رودخانه است . طول رود فرات تقریبا ۲۹۰۰ کیلومتر است و ازترکیه سرچشمه می گیردوپس ازگذشتن ازسوریه وعراق ، به خلیج فارس می ریزد. واقعه کربلا درکناراین رودرخ داده است.
...
[مشاهده متن کامل]

فرات ودجله تقریبا به موازات همدیگرهستند. این دو رود، در نزدیکی خلیج فارس به هم می پیوندند و از آن پس شط العرب خوانده می شوند و پس از اضافه شدن کارون به آن، اروندرود نام گرفته که مرز بین ایران و عراق را تشکیل می دهد. این رود از شهرهای دیر الزور، رقه، المیادین، حدیثه، هیت، رمادی، فلوجه، کوفه و ناصریه می گذرد.
فرات و دجله موجب شده اند در این منطقه، سرزمینی حاصل خیز شکل بگیرد که به بین النهرین مشهور است. این سرزمین از قدیمی ترین مراکز تمدن بشری بوده و در طول تاریخ، تمدن های متعددی در آن رشد و تکوین یافته است؛ برای مثال، بابِل، پایتخت قدیم کشور بابل، در ساحل فرات بنا شده بود.

وَهروت و اَرنگ همان رودهای فرات و دجله هستند
وَهروت و اَرنگ همان رودهای فرات و دجله هستند
ایرانشناسان در گذشته بدون بررسی تطبیقی درست رودهای وهروت و ارنگ کتب پهلوی با فرات و دجله غالباً این دو رود را با رودهای سیحون و جیحون مرزهای امپراطوری ساسانی تطبیق نموده اند, در صورتی که بررسی دقیق مفاهیم نام این رودها و توضیح کتاب پهلوی بندهش به وضوح حاکی از این همانی وهروت و ارنگ با فرات و دجله است
...
[مشاهده متن کامل]

در ولایت مرکز حکومتی امپراطوری ساسانی دو رود فرات و دجله جاری بوده است که کتب پهلوی از اینان تحت نام وهروت و ارنگ ( رنگها ) نامبرده است ولی ایرانشناسان در تعیین محل وهروت ( رود نیک و دارای آب صاف ) و اَرنگ ( یعنی آب سیلابی ) با هم اختلاف دارند گروهی به سمت سیحون و جیحون و گروهی به سمت سند و هیرمند و گروهی به سمت ولگا و گروهی به سمت ارس و سر انجام دارمستتر به سمت دجله متوجه شده است. از این میان طرفداران سیحون ( سیر دریا ) و جیحون ( آمودریا ) بودن وهروت و ارنگ بیشتر هستند گرچه مندرجات کتب پهلوی به وضوح بیشتر اشاره به فُرات و دِجله دارند.

در پهلوی " هوفراتو " در نسک : فرهنگ برابرهای پارسی واژگان بیگانه از ابوالقاسم پرتو .
Euphrates
من درباره ی معنا ( چم ) واژه ی فرات چیزی نمیدانم اما با اطمینان میتوانم بگویم که این نام همانند نام دجله ( تیگرا _تیگره ) نامی غیر عربی میباشد_باتوجه به حضور و زیست اقام غیر عرب مانند ( اشوریان_ بابلیان
...
[مشاهده متن کامل]
_ سریانی ها _ ایرانیان _ نبطیان _ رومیان ) در کنار یا نزدیکی این رود بزرگ _کارشناسان باید توجه کنند که پس از سلطه اعراب بر این منطقه بسیاری از نامها معرب گشتند و یا برایشان ریشه جعلی عربی ساخته شد ( که متاسفانه در این کار برخی پیشینیان خود باخته ما که برایشان پذیرش اسلام بزرگ و متعالی با عرب زدگی و معرب شدن یکی پنداشته شد و امر بر انان مشتبه شد در این کار با اعراب نو رسیده همکار و هماهنگ گشتند )

مشاهده ادامه پیشنهادها (١٠ از ١٨)

بپرس