غلات اهل سنت

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] غلو در اهل سنت در عهد افراط حدیث گرائی منجر به غلو در حق افرادی شد که تهی از شانی والا و بلند مرتبه می باشند.
بحث پیرامون فرق غلات و غالیان در طول تاریخ اسلام یکی از مهمترین مباحثی است که هنوز بسیاری از جهات آن ناشناخته باقی مانده است؛ در صورتی که تحقیق پیرامون کشف آنها می تواند راه گشای بسیاری از مسایل اعتقادی، سیاسی و تاریخی باشد. ناگفته نماند که دشمنان شیعه نیز به تلاش ناجوانمردانه خود در جهت محکوم کردن شیعه و افکار آنان که بر گرفته از مکتب اهل بیت (علیه السّلام) بود ادامه دادند و تلاش های خالصانه ائمه اطهار (علیه السّلام) و علماء شیعه را در جهت غلو زدائی از شیعه و دین نادیده گرفتند و جریان غلو را بهانه خوبی برای کوبیدن شیعه یافتند و در طول تاریخ کتاب های خود را از نسبت غلات به شیعه و تبلیغ در جهت فرقه سازی با گرایش های کلامی غالی پر نمودند و بدین ترتیب به محکوم کردن شیعه و اثبات حقانیت خود پرداختند. اما باید دانست علاوه بر اینکه غلو در مکاتب اهل سنت نیز بوده، از دامن عقائد حقه شیعه مبراست. مکتب اهل سنت باید پاسخگوی اعتقادات گزافی باشد که در عهد افراط حدیث گرائی دچار شده اند. این افراط منجر به غلو در حق افرادی است که تهی از شانی والا و بلند مرتبه می باشند. اینک به بررسی برخی فضائل و اعتقادات گزاف نزد اهل سنت می پردازیم.
مفهوم شناسی
معنی لغوی غلا، برتری دادن و تجاوز هر چیزی از حد خود است. اما وقتی این کلمه در ظرفیت دین به صورت نهی بکار می رود به این معناست که حدود اعتقادی در دین حفظ شود و از آن تجاوز نشود؛ همانطور که خداوند در خطاب به اهل کتاب با (لا) نهی از این تجاوز نهی می کند: (یا اهل الکتاب لا تغلوا فی دینکم) سپس بیان می نماید که نسبت به خداوند غیر از حق نگویید. از اینجا به بعد به رسالت مسیح (علیه السّلام) فرزند حضرت مریم (علیهاالسّلام) و بیانی از خلقت او پرداخته. نفی شرک با انکار فرزند داشتن خدا و نیز خدایان سه گانه در ادامه آیه بیان می شود. واضح است که خداوند عقیده مسیحیت را مبنی براینکه وی فرزند خداست را غلو در دین می شمرد. با این بیان معلوم می شود که غلو و تجاوز نمودن اعتقادی از حدی که منجربه کفر می شود، در ادیان دیگر نیز بوده است. علاوه بر مسیحیت، یهود نیز از آسیب غلو در امان نماند و قائل شدند که عزیر فرزند خداست. خداوند این دو اعتقاد غلو آمیز را در ردیف آیین های کفر آمیز گذشتگان معرفی می کند.
غلو در اسلام
در اسلام نیز عده ای منحرف هم چون یهود و مسیحیت به این آسیب اعتقادی دچار شدند. این انحراف در مذاهب و فرق مختلف اسلامی حضور دارد و مخصوص به تشیع نیست. به عنوان نمونه در غیر تشیع، راوندیه (عباسیه) قائل به الوهیت منصور دوانقی بودند و برخی قائل به الوهیت ابومسلم خراسانی و نیز کیالیه و کاملیه و حارثیه و حلاجیه و.... . از دیگر فرق غالی منحرف شده از مذاهب اهل سنت می باشند معمولا ایشان معتقد به الوهیت رهبران خویش بوده اند. همچین معتقدین به حلول و اتحاد و یا وحدت اشیاء با خدا، در هر مکتب و مذهبی از جمله تشبیه کنندگان و غالیان محسوب می شوند. پس غلات در تمام مذاهب و مکاتب رشد نموده اند.
زمینه غلو در اسلام
...

پیشنهاد کاربران

بپرس