علی بن یقطین کوفی بغدادی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] علی بن یقطین کوفی بغدادی (شخصیت رجالی). علی بن یقطین کوفی بغدادی، از راویان و دوستان امام صادق و امام کاظم (علیهما السّلام) و مردی سرشناس، موثق، با جلالت و دارای وجه اجتماعی بوده است.
علی بن یقطین به سال ۱۲۴ ق. در کوفه زاده شد. پدرش یقطین از مبلغان سرشناس حکومت هاشمیان بود که مروان حمار او را تحت تعقیب داشت؛ ولی او و همسرش و دو پسرش علی و عبید از کوفه به مدینه فرار کردند، تا اینکه آفتاب دولت مروانیان غروب کرد و عباسیان روی کار آمدند.در این هنگام، یقطین خود را آشکار ساخت و در حکومت سفاح و منصور عباسی دارای پست و مقام دولتی بوده. مع ذلک او و پسرش علی شیعه امامیه بودند.وی نزد هارون الرشید نیز مقام مشخص داشت و ماجراهای تمجید و مژده به حسن عاقبت درباره او فراوان وارد است، از جمله ابوالحسن کاظم (علیه السّلام) فرمود: من بهشت را برای علی بن یقطین ضمانت کرده و قول داده ام که آتش دوزخ به تن او نخواهد خورد.
جایگاه ابن یقطین نزد ائمه
روزی ابن یقطین وارد حضور امام کاظم (علیه السّلام) شد. ایشان خطاب به حاضران فرمود: هر کس دوست دارد یکی از اصحاب رسول الله (صلی الله علیه و آله وسلّم) را دیدار کند، به این مرد یعنی (ابن یقطین) نظر افکند. مردی از حاضران پرسید: پس او از بهشتیان است؟ امام کاظم (علیه السّلام) فرمود: من که گواهی می دهم او اهل بهشت است. در سخنی دیگر فرمود: از علائم نیکبختی و سعادت ابن یقطین آنکه من او را در موقف یاد کردم. و باز فرمود: من از خداوند خواستم که علی بن یقطین را به من ببخشد، پس خدا هم او را برای من بخشید و به من داد.علی بن یقطین مال و دوستی اش را (در راه خدا) بخشید و بذل کرد، لذا شایسته این همه تکریم شد. در هر حال، اعمال صالح و خدمات ارزنده او برای ائمه و کوشش هایش در راه انجام نیازمندی های شیعیان و دوستان اهل بیت، قابل شمارش نیست. او همه ساله افرادی را به نیابت از سوی خود برای حج می فرستاد.
فضائل و ویژگی های ابن یقتین
در یکی از سال ها حدود ۳۰۰ تن را برشمردند که از طرف علی بن یقطین به حج آمده و لبیک می گفتند، که به برخی ۲۰ هزار و به بعض دیگر ۱۰ هزار درهم داده بود و در میان حج گزاران او، کاهلی و عبدالرحمان بن حجاج و دیگران دیده می شدند کمترین مبلغی که او برای نیابت حج می پرداخت، یکهزار درهم بوده است.ابن یقطین همه ساله اموال و مبالغ زیادی «وجوه شرعی» برای ابوالحسن موسی (علیه السّلام) می برد و گاهی رقم به یکصدهزار الی سیصد هزار درهم بالغ می گردید.
طوسی، محمد بن حسن، رجال کشی، ص۴۳۴.
...

پیشنهاد کاربران

بپرس