شیخ حیدر

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] شیخ حیدر، پنجمین شیخ طریقت صفوی، پدر شاه اسماعیل مؤسس سلسله صفوی در ایران بود.
پدرش شیخ جنید صفوی و مادرش خدیجه بیگم، خواهر اوزون حسن آق قوینلو، بود. حیدر ظاهراً اندکی بعد از کشته شدن پدرش، در جمادی الآخره ۸۶۴ در آمِد متولد شد.
پیشینه
اوزونحسن آق قوینلو که در رقابت با جهانشاه بن قرایوسف، حکمران قراقوینلو، با شیخ جنید صفوی متحد شده و خواهر خود را به عقد وی در آورده بود، ظاهرآ در ادامه همان سیاست ، سرپرستی خواهرزاده خود را نیز برعهده گرفت. اوزون حسن پس از غلبه بر رقیبان قراقوینلو و گورکانی خود، بر آذربایجان مسلط و در ۸۷۴ وارد اردبیل شد.
مرشد طریقت صفوی
وی شیخ حیدرِ ده ساله را، به عنوان مرشد طریقت صفوی، به جای شیخ جعفر صفوی، به ریاست خانقاه منصوب کرد. این امر اشتیاق مریدان آن خاندان را برانگیخت و بسیاری از آنان، که عمومآ در آناطولی، طالش و سیاه کوه بودند، برای زیارت شیخ حیدر روانه اردبیل شدند. حمایت همه جانبه اوزون حسن از وی به رونق روزافزون خانقاه اردبیل کمک کرد.اوزون حسن در حمایت از حیدر، دختر خود، حلیمه بیگم آغا، را به عقد او درآورد.
تداوم راه و نیل به مقاصد پدر
...

دانشنامه آزاد فارسی

شیخ حیدر (۸۶۴ ـ۸۹۳ق)
(یا: سلطان حیدر) مرشد و پیشوای فرقۀ قزلباش صفویه. پسر و جانشین شیخ جنید و نوادۀ شیخ صفی الدین اردبیلی بود که در دربار جدّ مادری خود اوزون حسن آق قویونلو رشد کرد و دختر اوزون حسن را به زنی گرفت، مانند پدر درپی نفوذ معنوی و قدرت دنیوی بود. اوزون حسن پس از برانداختن قراقویونلوها در ۸۷۳ق حکومت اردبیل را به حیدر سپرد. شیخ حیدر با سپاهی از مریدانش به جنگ فَرُخ یَسار، پادشاه شروان (قاتل پدرش)، رفت، اما سلطان یعقوب بیگ ترکمان (جانشین اوزون حسن) به کمک پادشاه شروان شتافت و شیخ حیدر در همین جنگ کشته شد. ابداع کلاه دوازده ترک قزلباشان، موسوم به «تاج حیدری» یادگار اوست.

پیشنهاد کاربران

بپرس