شهید سید نورالله طباطبایى نژاد

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] کلید واژه: سید نورالله طباطبایی نژاد،
گروهی از سادات که نسب آنان از طریق ابراهیم بن طباطبا به حضرت امام حسن مجتبی علیه السلام می رسد، از قرن چهارم هجری قمری به منطقه اردستان و زواره مهاجرت نمودند. از مشهورترین این مهاجران نیکونام سید کمال الدین حسن است که در قرن ششم هجری قمری می زیست. وی با تلاش های علمی و مجاهدت های اخلاقی، به کمالاتی نایل شده بود که مشتاقان علوم اسلامی، گروه گروه به محضرش شتافته و از او کسب فیض می نمودند.
یکی از فرزندان وی، سید بهاءالدین حیدر می باشد. این سید وارسته که عمری را در عبادت و پرهیزکاری سپری کرده بود، چون مغولان در قرن هفتم هـ.ق به منطقه مزبور یورش آوردند، با وجود کهولت سن در مقابل این خونخواران ایستادگی کرد، دلیرانه رزمید؛ و در پایان این نبرد خونین، آن مجاهد عابد فجیعانه به دست مهاجمان مغول به شهادت رسید، سپس در خانه اش دفن گردید. اکنون مرقد ایشان زیارتگاه مردم و مورد احترام اهالی این سامان است.(1)
طایفه طباطبایی نژاد به چنین شخصیت های مبارز و اهل علم و فضیلتی منسوب هستند و ضمن آن که از طریق این حلقه های نورانی به سرچشمه خاندان عترت علیه السلام اتصال می یابند، بر این حقیقت مسلم تاریخی مباهات می کنند که دانشوران و ستارگان درخشانی چون سید بحرالعلوم، علامه طباطبایی و آیت الله بروجردی در برخی از این شخصیت ها با آنان اشتراک نسب دارند.
با وجود این، طایفه مزبور به این ارتباط مبارک و اتصال میمون هم اکتفا نکردند؛ بلکه خود نیز قدم های مؤثری را برای کسب علم، معرفت و پرهیزگاری برداشتند و علاوه بر آن که خویشتن را به دانش و دیانت و خلق نیکو آراستند، گلستان معطری را در قلب تفتیده کویر مرکزی پدید آوردند که عطر دلاویز آن، مشام جان و ذهن تشنگان فضیلت را نوازش می دهد و صفای آن، فضای منطقه را توأم با تحرک، نشاط و بهجت ساخته است.
حاج سید علی اصغر طباطبایی یکی از افراد این خاندان است که در برخی فهرست ها و کتب تراجم، به نام شیخ میرعلی اصغر بن سید قاسم طباطبایی زواره ای آمده؛ وی در آبادی کچومثقال از توابع شهرستان اردستان به دنیا آمد. این دانشمند اهل زواره، از خوشنویسان خط نسخ و نستعلیق در قرن سیزدهم هجری قمری است. وی از سال 1253 تا 1273 هـ.ق، کاتب 35 جلد کتاب بوده است.(2) از آثار خطی او کتاب ابواب الجنان است به تألیف محمدرفیع قزوینی، که آن را در اواسط قرن سیزدهم هـ.ق، با خط نسخ و نستعلیق نوشت. حاشیه، پاورقی، عنوان و نشان این کتاب شنگرف و به شماره 9577، در کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران نگهداری می شود.(3)
از دیگر آثار خطی این هنرمند، رسالة الخاقانیه در پاسخ به پرسش های فتحعلی شاه قاجار است. در عنوان این رساله آمده است که آن را در شب سه شنبه 15 ربیع الاول سال 1266 هـ.ق، در کچومثقال نوشت.(4) شماری از قرآن هایی را که به خط وی نوشته شده، حاج آقا علی فقیه زاده - از نوادگانش - نگاهداری می کرده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس