شاخ افریقا

دانشنامه عمومی

شاخ آفریقا. شاخ آفریقا ( گاهی نیز به نام «شمال شرقی آفریقا» و گاهی با عنوان «شبه جزیرهٔ سومالی» خوانده می شود ) یک شبه جزیره در شرق آفریقا است که صدها کیلومتر در دریای عرب پیشروی کرده که در جنوب خلیج عدن قرار دارد. این محل شرقی ترین پیش رفتگی قاره آفریقا به شمار می آید. شاخ آفریقا از جنوب به اقیانوس هند و از شمال به خلیج عدن محدود می شود.
منطقهٔ شاخ آفریقا دربرگیرندهٔ کشورهای اریتره، جیبوتی، سومالی و اتیوپی است. برخی جغرافیدانان سودان و کنیا را نیز جزو آن می دانند. این منطقه وسعتی در حدود دو میلیون کیلومتر مربع را دربر گرفته و جمعیتی بالغ بر ۱۳۶ میلیون نفر را در خود جای داده است ( اتیوپی ۱۱۴ میلیون، سومالی ۱۵ میلیون، اریتره ۶ میلیون، و جیبوتی ۱ میلیون نفر ) .
این سرزمین به علت وجود تنگهٔ باب المندب برای آسیا و آفریقا ارزش راهبردی دارد، زیرا این تنگه، دریای سرخ را به اقیانوس هند می پیوندد.
شاخ آفریقا که در فاصلهٔ تقریباً برابر از خط استوا و مدار رأس السرطان قرار گرفته، ناحیه ای خشک و کم باران است.
سوکوترا یک جزیرهٔ کوچک در کرانه های سومالی در آب های اقیانوس هند است که بخشی از آفریقا به شمار می آید. اندازهٔ این جزیره ۳٬۶۰۰ کیلومتر مربع است. این جزیره بخشی از یمن، جنوبی ترین کشور شبه جزیرهٔ عربستان است.
پادشاهی آکسام ( که بنام «آکزوم» نیز شناخته می شود ) ، یک دولت آفریقایی بود که در داخل اتیوپی، اریتره، شمال سومالی و یمن واقع گشته بود و در میان فاصلهٔ قرن های اول و هفتم از رونق بالایی برخوردار گردید. نظر به موقعیت راهبردی شاخ آفریقا، در گذشته از این محل به منظور ایجاد محدودیت دررفت وآمد دریای سرخ استفاده می نمودند.
در دوران عهد عتیق، این منطقه همچنین منبعی سرشار از منابع حیوانی و گیاهی شناخته شده بود: مصریان باستان، یونانیان باستان و رومیان گروه هایی اکتشافی را به منظور کشف کندر، درخت صمغ مُرّمَکّی، خون سیاووشان یا سولفور سیماب به منطقه اعزام نموده و سپس این کالاها را از طریق راه کناره بخور خوشبو برمی گرداندند. بر این اساس، اهالی روم به این منطقه نام «رجیو آروماتیکا» را داده بودند.
شاخ آفریقا منطقه ای است که دائماً شاهد بحران بوده است. اتیوپی به لحاظ اهمیت جمعیتی، بخش قابل ملاحظه ای از منطقه شاخ را اشغال نموده است: حدود ۸۵٪ درصد جمعیت منطقه در این کشور زندگی می کنند. اما در عین حال تاریخ اتیوپی درگیری های بسیاری را بین مسلمانان و مسیحیان بر سر منابع و زمین برای زندگی نشان می دهد. همچنین در دوران معاصر درگیری های ملی گرایان و طرفداران مارکسیسم – لنینیسم نیز شمائی دیگر از درگیری ها بوده است. مابقی منطقه نیز شاهد جنگ های پیوسته بوده است: یک جنگ داخلی بسال ۱۹۷۷ در سومالی اتفاق افتاد، که نتیجه آن بدون دولت ملی ماندن این کشور از سال ۱۹۹۱ به بعد بوده است. جنگ های داخلی سودانی ها در کشور سودان نمونه مهم دیگری از بی ثباتی در کل منطقه بشمار می رود. همچنین دیجیبوتی و اریتره نیز شاهد درگیری های مشابه بوده اند.
عکس شاخ آفریقاعکس شاخ آفریقاعکس شاخ آفریقاعکس شاخ آفریقا
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

شاخِ افریقا
شاخِ افریقا
شاخِ افریقا
شرقی ترین ناحیۀ قارۀ افریقا شامل کشورهای اریتره، اتیوپی، جیبوتی، و سومالی. برخی از دانشمندان سودانو بخش های شمال شرقی کنیا را نیز در این تقسیم بندی قرار می دهند. این ناحیه از آن جهت شاخ افریقا خوانده می شود که سومالی همچون شاخی در جهت شمال شرقی پیش رفته و خلیج عدن را از سایر قسمت های اقیانوس هند جدا کرده است. شاخ افریقا به همراه مصر مهد قدیمی ترین تمدن های قارۀ افریقا به شمار می رود که عبارت اند از تمدن کوش در شمال سودان، اکسوم در اریتره و اتیوپی، و پونت در سومالی. امروزه شاخ افریقا صحنۀ درگیری های طولانی مدت است. ازجمله جنگ داخلی سودان، اختلافات مرزی بین اریتره و اتیوپی، و ناآرامی های سومالی که به تجزیۀ نواحی شمالی کشور منجر شده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس