سقز

/saqqez/

مترادف سقز: آدامس، انگم، رزین، صمغ، قندران، صمغ پسته وحشی

برابر پارسی: ژَد

معنی انگلیسی:
chewing gum, persian turpentine

لغت نامه دهخدا

سقز.[ س َق ْ ق ِ ] ( اِ ) اسم ترکی علک البطم است. ( تحفه حکیم مؤمن ). از جنگلهای پشت کوه به دست می آید و بر سه قسم است : سفید، زرد، سیاه. این ماده جزء نباتات جمعی محسوب میشود و شیره ای است که از درخت ون گرفته و درجنگلهای کردستان مقدار فراوان وجود دارد در قدیم یکی از ارقام بزرگ صادرات که در ایالت محسوب می شد. ( جغرافیای غرب ایران ص 58 ).

سقز. [ س َق ْ ق ِ ] ( اِخ ) تیره ای از کلهر کردستان. ( جغرافیای سیاسی کیهان ص 62 ).

سقز. [ س َق ْ ق ِ ] ( اِخ ) تیره ای از ایل بهارلو ( از ایلات خسمه فارس ). ( جغرافیای سیاسی کیهان ص 86 ).

سقز. [ س َق ْ ق ِ ] ( اِخ ) نام قصبه ای است در کردستان کنار جاده سنندج و ساوجبلاغ میان قماجات و سرراهی در 186000 گزی سنندج قرار گرفته است. ( یادداشت مؤلف ). از بلوکات کردستان حد شمالی افشار شرقی تیلکوه و خورخوره جنوبی بانه و غربی بوکان. عده قراء 139 است. ( جغرافیای سیاسی کیهان ).
شهرستان سقز یکی از شهرستانهای یازده گانه استان پنجم کشور است این شهرستان در شمال استان 5 واقع شده و محدود است از طرف شمال به شهرستانهای مهاباد و مراغه از استان آذربایجان از طرف باختر به بخش دیواندره از شهرستان سنندج از طرف جنوب به کشور عراق ( ارتفاعات شمالی پیشرفتگی دره شیلر ) از طرف باختر به دهستان سردشت از شهرستان مهاباد. شهرستان سقز طبق تقسیمات کشور از دو بخش به نام بخش مرکزی و بخش بانه تشکیل شده است. شرح بخش بانه در جای خود داده شده و مشخصات مرکزی بشرح زیر است. حدود از طرف شمال به بخشهای تکاب و بوکان. از طرف باختر به بخش بانه. از جنوب بکشور عراق. منطقه بخش کوهستانی. هوای آن کوهستانی سردسیر میباشد. رودخانه جغتو یا زرینه رود که بدریاچه ارومیه منتهی میشود از ارتفاعات جنوبی این بخش سرچشمه میگیرد. بخش مرکزی سقز از سه دهستان بنام گل تپه و فیض اﷲبیگی ، میرده و سرشیو تشکیل شده و شرح هریک در جای خود داده شده است.
تعداد قراء و جمعیت دهستانهای بخش مرکزی بشرح زیر است : دهستان گل تپه ، فیض اﷲ بیگی 88 آبادی و 19 هزارتن. دهستان سرشیو 48 آبادی و 12 هزارتن. دهستان میرده و یا گورک 46 آبادی و 11 هزارتن. جمع بخش مرکزی 182 آبادی و 42 هزارتن. شهر سقز یک آبادی و 12 هزارتن. بخش بانه 155 آبادی و 20 هزارتن. بنابر آمار فوق سقز از 238 آبادی تشکیل شده سکنه آن 74 هزارتن است.بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

۱ - شهرستانی در شمال کردستان میباشد و حدود ۱۱۲۵۲۲ تن جمعیت دارد . ۲ - مرکز شهرستان شهر سقز است که ۳٠۶۶۱ تن جمعیت دارد و در کنار رودی کوچک بنام (( شهر چای ) ) و در سر سه راهی سنندج میاندو آب و بانه قرار دارد . سقز تا مرز ایران و عراق بخط مستقیم ۷٠ کیلومتر فاصله دارد .
سکز، صمغ درخت، ا تنه درخت بنه میگیرندواز آن، اسانسی بدست می آیدبه اسانس تربانتین، ازمخلوط، آن باموم لاک درست میکنند
( اسم ) ۱ - صمغی که از گونه های مختلف پسته وحشی یا ساقه درخت بنه به دست آورند و از آن اسانسی حاصل گردد صمغ درخت . یا سقز تلخ . سقز طبیعی که از درخت بنه خارج میشود و با شن و برگ و خاشاک پای درخت مخلوط است .
نام قصبه ایست در کردستان کنار جاده سنندج و ساوجبلاغ میان قماجات و سر راهی در ۱۸۶٠٠٠ گزی سنندج قرار گرفته است . از بلوکات کردستان حد شمالی افشار شرقی تیلکوه و خور خوره جنوبی بانه و غربی بوکان مرکز سقز عده قرائ ۱۳۹ است.

فرهنگ معین

(سَ قِّ ) (اِ. ) صمغ ، صمغ درخت .

فرهنگ عمید

مادۀ صمغی چسبناک که از تنۀ درخت بنه گرفته می شود و از آن اسانسی به دست می آید که از مخلوط آن با موم لاک درست می کنند.

گویش مازنی

/saghghez/ صمغ گیاهی و جویدنی

دانشنامه عمومی

سقز (فراورده گیاهی). سقز صمغ ( شیره غلیظ ) درخت بنه یا همان درخت پسته وحشی است. سقز، ماده ای مانند آدامس است و غلظت آن تا حدی است که می توان از آن به عنوان یک آدامس مفید و طبیعی استفاده کرد. سقز یا شیره درخت بنه در صنعت آدامس سازی استفاده می شود و موجب کش آمدن آدامس می شود. شیره درخت بنه در هنگام ترشح به رنگ سبز روشن بوده و در کمک به هضم غذا و آوردن اشتها بسیار مفید است. ابوعلی سینا برای جویدن سقز خواص درمانی برشمرده است و آن را مفید خوانده است.
درخت بنه در مناطق غربی ایران رشد می کند و درختی از مناطق سردسیری است. معمولاً در فصل پاییز و با ریختن برگ درخت بنه، شکاف کوچکی روی تنهٔ درخت ایجاد می کنند و از آن شکاف، شیرهٔ سقز ترشح می شود که در ابتدا به رنگ سبز متمایل به سفید بوده و پس از گذشت مدتی به رنگ زرد تغییر رنگ می دهد. از شیرهٔ درخت بنه در طب سنتی و مدرن و صنعت آدامس سازی استفاده فراوان می شود. همچنین دود این گیاه خاصیت رفع عفونت های ریوی را داراست.
معمولاً از سقز برای رفع سو هاضمه و بیماری های گوارشی استفاده می شود. [ ۱]
سقز ماده ای اشتهاآور است و اکثر مواقع پزشکان طب سنتی برای رفع کم اشتهایی سقز تجویز می کنند. همچنین مصرف سقز می تواند برای کبد و طحال نیز مفید باشد و جویدن سقز به عملکرد بهتر و سریع تر کبد کمک می کند. مخلوط کردن سقز با پیه آب شده برای نرمی ناخن های خشک و شکننده مفید است و خواص آنتی بیوتیکی سقز می تواند برای درمان زخم معده کاربرد داشته باشد. همچنین اهالی محلی سقز را به صورت ناشتا مصرف می کنند زیرا معتقدند موجب دفع سنگ کلیه و درمان بیماری های کلیوی می شود و مخلوط آن با روغن زیتون التیام بخش سوزش و خارش بدن است. از دیدگاه پزشکان طب سنتی مصرف سقز و مالیدن آن روی زخم موجب کاهش درد و بهبودی سریع تر آن می گردد و جویدن سقز باعث کاهش و رفع بوی بد دهان و سنگینی معده می شود. [ نیازمند منبع]
عکس سقز (فراورده گیاهی)

سقز (گیاه شناسی). سَقِز ( به انگلیسی: Gum ) ، یک شیره گیاهی یا سایر مواد اَنگُم است که با گونه های خاصی از پادشاهی گیاهان مرتبط است.
این ماده غالباً مبتنی بر پلی ساکارید است و بیشتر اوقات با گیاهان چوبی، به ویژه زیر پوست درخت یا به عنوان پوسته بذر در ارتباط است. مواد پلی ساکارید معمولاً دارای وزن مولکولی بالا و اغلب بسیار آب دوست[ ۱] یا چسب سان است.
بسیاری از سقزها به عنوان پوسته بذر گونه های گیاهی ایجاد می شوند.
هدف از سازگاری با این پوسته های سقزی، به تأخیر انداختن جوانه زدن بذرهای خاص گیاهی است. نمونه ای از چنین پوسته سقزی در مورد بلوط سمی غربی، درختچه ای گسترده در غرب آمریکای شمالی رخ می دهد. [ ۲]
عکس سقز (گیاه شناسی)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

سَقِّز
صمغی به رنگ سفید شیری شبیه تربانتین با رایحه ای نسبتاً تند که از درخت بَنه به دست می آید. این صمغ در تماس با هوا سفت و تُرد می شود. از آن در ایران و برخی از کشورهای همسایه به مثابۀ مادۀ جویدنی استفاده می کنند و بر این عقیده اند که ضمن خوشبوکردن دهان، در استحکام لثه و دندان ها نیز مؤثر است. درخت بنه (درخت سقز) وحشی و خودرو، و از نظر گیاه شناسی با درخت پسته هم خانواده است. این گیاه در کرمان، فارس و کردستان ایران می روید. در قارۀ امریکا نیز، از فلوریدا تا کوستاریکا، درختی حاره ای به نام ساپودیا می روید که شیره ای سفید عمدتاً حاوی چیکل تولید می کند. چیکل ماده ای جویدنی است که معمولاً آن را با نعنا معطر و با شکر یا ماده ای دیگر شیرین می کنند. این فرآورده را در ایران آدامس می خوانند.

جدول کلمات

قندرون,قندران

مترادف ها

chewing gum (اسم)
آدامس، سقز

turpentine (اسم)
سقز، تربانتین

galipot (اسم)
سقز، صمع کاج و صنوبر

terebinthina (اسم)
سقز

فارسی به عربی

تربنتین

پیشنهاد کاربران

سقز در زبان ترکی نام گل ادامس هست
سقز. [ س َق ْ ق ِ ] ( اِ ) اسم ترکی علک البطم است. ( تحفه حکیم مؤمن ) . از جنگلهای پشت کوه به دست می آید و بر سه قسم است : سفید، زرد، سیاه. این ماده جزء نباتات جمعی محسوب میشود و شیره ای است که از درخت ون گرفته
تمام ایلات و طوایف شهر به گویشی از زبان کردی مابین اردلانی و موکریانی صحبت میکنند که طایفه کردتبار تیلکو هم از این قاعده مستثنی نیست
تفرقه ننداز کاربر !
قندران - قندرون - شهر کردستان
سقز : تازی شده " سکازی " پارسی است که به معنای زیستگاه سکاها و از نام قوم سکاهای آریایی نژاد و باشندگان شمال ایران باستان گرفته شده که در روزگار هخامنشیان به سوی خاور و باختر ایران سرازیر و پس از زدو خورد
...
[مشاهده متن کامل]
با ارتش ایران فرمانبردار داریوش بزرگ شدند و شهرهای بسیاری را پدید آوردند که سکازی یکی از آنها می باشد و امروزه استان سیستان در ایران و نیمروز در افغانستان زیستگاه آنان است.

صمغ درخت

بپرس