زودپز

/zudpaz/

معنی انگلیسی:
easily cooked

لغت نامه دهخدا

زودپز. [ پ َ ] ( نف مرکب ) زودپزنده. آنچه که زود پزد. مقابل دیرپز: این نخود زودپز است. ( فرهنگ فارسی معین ).
- دیگ زودپز ؛ دیگی که خوراک را در زمانی کوتاه می پزد. ( فرهنگ فارسی معین ).

فرهنگ فارسی

( صفت ) آنچه که زود پزد مقابل دیر پز : [[ این نخود زود پز است ]] . یا دیگ زود پز دیگی که خوراک را در زمانی کوتاه بپزد .

فرهنگ عمید

۱. آنچه زود پخته می شود.
۲. (اسم، صفت فاعلی ) نوعی دیگ که غذا در آن زودتر پخته می شود.

واژه نامه بختیاریکا

هفنا

دانشنامه عمومی

پختن مواد غذایی ممکن است در یک ظرف در بسته و تحت فشار به نام زودپَز انجام شود. این روش، سرعت پخت را افزایش می دهد و ویتامین های غذا نیز بهتر در آن باقی می مانند. [ ۱]
بدنه دیگ زودپز را از جنس فولاد ضدزنگ یا آلیاژی از آلومینیوم می سازند. روی درپوش این وسیله هم یک دریچه اطمینان وجود دارد. وقتی فشار بخار آب به حدی می رسد که ظرف نمی تواند آن را تحمل کند، این دریچه باز می شود تا بخار آب از آن خارج شود. در محل اتصال درپوش به بدنه، حلقه ای لاستیکی وجود دارد که از خارج شدن بخار آب جلوگیری می کند. [ ۲]
مخترع دیگ زودپز فیزیکدانی فرانسوی بود به نام دنیس پاپن[ ۳] که این گونه دیگ را در سال ۱۶۷۹ اختراع کرد. نخستین زودپزهای آلومینیومی در سال ۱۹۱۵ ساخته شدند و در سال ۱۹۳۷ شخصی به نام آلفرد ویشلر[ ۴] زودپز کوچکی را برای مصرف در آشپزخانه های نوین به بازار آورد. [ ۵]
زودپزها بهترین وسیله برای پخت انواع گوشت و سبزیجات در کوتاه ترین زمان هستند. کافی است زودپز را پر از آب کرده و مواد را درون آن بریزید و بگذارید تا بپزد. پس از اتمام مرحله پخت، بخار از دورن سوپاپ آن خارج شده و غذا آماده می باشد. مصرف انرژی زودپز بسیار کم بوده و می تواند خیلی سریع تر از گاز یا فر غذا را آماده کنید.
هر مایعی در یک دمای خاص شروع به جوشیدن می کند و این دما که به دمای جوش معروف است، برای آب ۱۰۰ درجه سانتی گراد است. اما نقطه جوش مایعات با بالارفتن فشار افزایش و با پایین آمدن فشار کاهش می یابد و در واقع کارایی اصلی زودپز هم به دلیل همین خاصیت مایعات است. وقتی غذا را همراه مقداری آب در داخل ظرف قرار می دهیم و شروع به حرارت دادن آن می کنیم، آب شروع به جوشیدن و بخار شدن می کند. بخار آب بتدریج در داخل ظرف افزایش می یابد و باعث بالا رفتن فشار داخل ظرف می شود. به این ترتیب، نقطه جوش آب با افزایش فشار بالا می رود و به ۱۳۰ درجه سانتی گراد می رسد. [ ۲]
نمونه هایی از مدت پخت خوراک با زودپز[ ۵] :
عکس زودپزعکس زودپز
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

زودپز به انگلیسی pressure cooker میشود.
Pressure cooker
پختن مواد غذایی ممکن است در یک ظرف در بسته و تحت فشار به نام زودپَز انجام شود. این روش، سرعت پخت را افزایش می دهد و ویتامین های غذا نیز بهتر در آن باقی می مانند. [۱]
بدنه دیگ زودپز را از جنس فولاد ضدزنگ یا آلیاژی از آلومینیوم می سازند. روی درپوش این وسیله هم یک دریچه اطمینان وجود دارد. وقتی فشار بخار آب به حدی می رسد که ظرف نمی تواند آن را تحمل کند، این دریچه باز می شود تا بخار آب از آن خارج شود. در محل اتصال درپوش به بدنه، حلقه ای لاستیکی وجود دارد که از خارج شدن بخار آب جلوگیری می کند. [۲]
...
[مشاهده متن کامل]

مخترع دیگ زودپز فیزیکدانی فرانسوی بود به نام دنیس پاپن[۳] که این گونه دیگ را در سال ۱۶۷۹ اختراع کرد. نخستین زودپزهای آلومینیومی در سال ۱۹۱۵ ساخته شدند و در سال ۱۹۳۷ شخصی به نام آلفرد فیشلر[۴] زودپز کوچکی را برای مصرف در آشپزخانه های نوین به بازار آورد. [۵]
کارکرد
دریچه اطمینان زودپزها.
هر مایعی در یک دمای خاص شروع به جوشیدن می کند و این دما که به دمای جوش معروف است، برای آب ۱۰۰ درجه سانتی گراد است. اما نقطه جوش مایعات با بالارفتن فشار افزایش و با پایین آمدن فشار کاهش می یابد و در واقع کارآیی اصلی زودپز هم به دلیل همین خاصیت مایعات است. وقتی غذا را همراه مقداری آب در داخل ظرف قرار می دهیم و شروع به حرارت دادن آن می کنیم، آب شروع به جوشیدن و بخار شدن می کند. بخار آب بتدریج در داخل ظرف افزایش می یابد و باعث بالا رفتن فشار داخل ظرف می شود. به این ترتیب، نقطه جوش آب با افزایش فشار بالا می رود و به ۱۳۰ درجه سانتی گراد می رسد. [۶]
مدت پخت
نمونه هایی از مدت پخت خوراک با زودپز[۷]:
خوراک زمان پخت،
بر حسب دقیقه
سیب زمینی ۷
چغندر ۳۵
لوبیا ۴
کاسنی ۳
بخار دادن گوشت ۵۵
این یک نوشتار خُرد پیرامون آشپزی است. با گسترش آن به ویکی پدیا کمک کنید.
منابع
↑ مردمان، بازدید: مارس ۲۰۰۹
↑ مخصوص، بازدید: مارس ۲۰۰۹.
↑ Denis Papin
↑ Alfred Vischler
↑ Wikipedia - bijdragers, "Hogedrukpan, " Wikipedia, de vrije encyclopedie, ( accessed maart 24, 2009 ) .
↑ مخصوص، بازدید: مارس ۲۰۰۹.
↑ Wikipedia - bijdragers, "Hogedrukpan, " Wikipedia, de vrije encyclopedie, ( accessed maart 24, 2009 ) .
[نهفتن]
ن • ب • و
روش های پخت وپز
خشک
کباب کردن • بو دادن • نمک داغ کردن • شن داغ کردن • باربیکیو
با آب
آب پز کردن • آب پزی ملایم • بخارپزی • دم کردن • فرپزی و شعله پزی • خورشتی • جوشاندن • نیم جوش • پخت ملایم • نان پزی و شیرینی پزی
با روغن
سرخ کردن • تفت دادن • روغن پزی • تابه پزی • ته دیگ
با دستگاه
زودپز • آرام پز • مایکروویو • سیخ گردان کردن • زودپز روغنی • کیسه پزی • پخت گرمابی • طبخ در سفال • صندوق طبخ • نیم پز کردن با آب گرم
بدون گرما
دود دادن • ترشی انداختن • تخمیر
رده های صفحه: روش های پخت فشار پخت و پز اختراع های فرانسویان ظرف ها
از ویکی پدیا
قس:
Pressure cooking is a method of cooking in a sealed vessel that does not permit air or liquids to escape below a preset pressure. Since the boiling point of water increases as the pressure rises, the pressure built up inside the vessel allows the liquid to rise to a higher temperature before boiling.
Pressure is created at the beginning by boiling a liquid, such as water or broth, inside the closed pressure cooker and the trapped steam increases the internal pressure and temperature. This causes wet steam ( or "saturated steam" ) to be forced through the food and results in faster cooking times compared to conventional cooking methods. Afterwards, the pressure is slowly released so that the vessel can be safely opened.
Pressure cookers may be referred to by several other names. An early pressure cooker, called a steam digester, was invented by Denis Papin, a French physicist, in 1679. Large pressure cookers are often called pressure canners in the United States because of their capacity to hold jars used in canning. A version of a pressure cooker used by laboratories and hospitals to sterilize objects is known as an autoclave. In the food industry, pressure cookers are often referred to as retorts or "canning retorts".
Pressure cooking is often used to simulate the effects of long braising or simmering in shorter periods of time.
Contents [show]
[edit]History
The first experiment to cook under pressure was done by French physicist Denis Papin in 1679, better known for his studies on steam, when he invented the digesteur in an attempt to reduce the cooking time of food. This hermetic cooker used steam pressure to increase the water's boiling point, thus resulting in a much quicker cooking.
In 1681, Denis Papin presented his invention to the Royal Society of London, but his invention was left as another scientific study. It granted him permission to become a member of the society in his own right.
By 1864 Georg Gutbrod of Stuttgart was manufacturing pressure cookers made of tinned cast iron.
Pressure cooker manufactured by Georg Gutbrod, Stuttgart, about 1864
In 1919, the first patent ever was granted in Spain to Jose Alix Martínez from Zaragoza, of what was called olla exprés ( "express cooking pot" ) or pressure cooker, under the 71143 patent number of the Boletín Oficial de la Propi . . .

بپرس