دیزج مرگور

دانشنامه عمومی

دزەی مەڕگەوەڕ/ دیزج مرگور نام روستایی است در دهستان مرگور از توابع شهرستان ارومیه در استان آذربایجان غربی ایران است.
این روستادارای آب و هوای معتدل کوهستانی است و کیلومترها اطراف آن را باغ های سیب ، گلابی ، هلو و سایر میوه ها احاطه کرده است. شغل اصلی مردم این روستا/شهر را کشاورزی، دامداری و تجارت تشکیل می دهد.
از مکان های مذهبی وتفریحی آن می توان به مزار «شیخ عبدالقادر گیلانی زاده» و مسجدی با همین نام و قلعه قدیمی دیزج که قدمت آن به حدود ۲۰۰۰ سال قبل برمی گردد که اکنون در ۲۰۰ متری شمال مسجد جامع قرار گرفته است اشاره کرد همچنین در ۱۵کیلومتری روستا وجود آبشارهای مرتفع نظیر سوله دوگل دریاچه دنج مامه شیخ. دره بینار ، جنگل باوان و فلکان که روستاهای همجوار با دیزج هستن اشاره کرد. [ ۱]
همه اهالی این منطقه مردم کرد هستند ، که به زبان های کردی سورانی و کردی کرمانجی صحبت می کنند ؛ دین شان اسلام و پیرو مذهب سنی هستند.
این روستا در ۳۵ کیلومتری شهر ارومیه قرار دارد. در این روستا که هم اکنون به یک شهرک تبدیل شده و پرجمعیت ترین روستا در منطقه سیلوانه ، بخش سیلوانه به حساب می آید در آن یکشنبه بازار نیز بر پا می شود.
این روستا در دامنه های کوه دالامپر واقع شده است. روستای دز مرگور ( دژ مرگور= قلعه ی مرگور ) یکی از کهن ترین روستاهای منطقه سیلوانه ، بخش سیلوانه می باشد که امروزه به صورت یه شهر تبدیل شده و جمعیت آن را حدودا نزدیک به 14 هزار نفر تشکیل می دهد و مراحل قانونی شهرنشینی شدن این روستا بصورت قانونی در دست اقدام قرار گرفته است. دژ مرگور نزدیک نقطه ی صفر مرزی بین دو کشور ترکیه و عراق می باشد که حد فاصل مابین دو کشور عراق و ایران در همین نقطه مرزی در دامنه ی کوه بز سینا و همچنین حد فاصل مابین دو کشور ترکیه و ایران در دامنه کوه دالامپر با هم اتصال پیدا کرده اند.
دزه = ه حرف معرفه در زبان کردی است که اضافه شده است. دز=دژ=قلعه . کلمات فارسی/کردی که در قدیم معرب شده اند به آخر آنها جیم اضافه شده است مثل برنامه = برنامج و تازه= طازج و نمونه=نموذج بابونه=بابونج و پنجه به فنزج معرب شده است. [ ۲]
عکس دیزج مرگورعکس دیزج مرگورعکس دیزج مرگورعکس دیزج مرگور
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

دزێ در کردی کرمانجی تغییر شکل یافته دەو زێ به معنای کنار یا ساحل رودخانه هست و در مناطق کرمانجی نشین این واژه به کرات دیده می شود پسوند دز در اسامی باراندز و سولدز هم اشاره به این معنی دارد .
در شهرستان ارومیه و سایر مناطق کرمانج نشین به کرات به اسامی دیزج و زیوه که بر می خوریم . که همه آنها در کنار رود و یا ساحل دریاچه ارومیه هستند مثل دزا سیاوش ( محله ایی در داخل شهر ارومیه و کنار رودخانه شهرچایی ) که دیزج سیاوش نامیده میشود ، دزا دول ( دیزج دول ) و یا همین دزا مرگور که همگی دارایی جانامی به نام زیوه در اطراف خود هستند .
...
[مشاهده متن کامل]

بپرس