درباره مسئله یهود

دانشنامه عمومی

دربارهٔ مسئله یهود ( به آلمانی: Zur Judenfrage ) کتابی است که کارل مارکس در سال ۱۸۴۳ نوشته است و برای اولین بار در سال ۱۸۴۴ در پاریس در سالنامه آلمانی فرانسوی منتشر شد. در این کتاب مارکس به نقد آرای برونو باور در کتاب «مسئله یهود» می پردازد و شامل اولین تلاش های مارکس برای صورت بندی نظریه ماتریالیسم تاریخی است.
موضوع اصلی کتاب نقد عقاید برونو باور از هگلی های جوان آلمان علیه مبارزه برای آزادی مذهبی یهودیان است. باور معتقد بود که برابری مذهبی برای یهودیان چیزی جز برابری با بردگان نیست. چون آلمانی ها را بردگان دولت مسیحی می دانست. او این سؤال را مطرح می کرد که اگر یهودیان حاضر به پیوستن به مبارزه عمومی در راه رسیدن به دولتی آزاد در آلمان نیستند، چرا آلمانی های آزادیخواه باید به آنها در مبارزه برای کسب حقوق مدنی و آزادی های مذهبی کمک کنند؟[ ۱]
باور معتقد بود که یهودی ها تنها با چشم پوشی از آگاهی مذهبی ویژه خود می توانند به رهایی سیاسی دست یابند. باور رهایی سیاسی را محتاج دولتی سکولار می دانست و به همین دلیل برای هویت های اجتماعی مانند مذهب جایگاهی قائل نبود. به نظر باور برخی مطالبات مذهبی با حقوق انسان در تضاد قرار می گرفت و رهایی سیاسی راستین محتاج محو و الغای مذهب بود.
مارکس از نظرات باور به عنوان فرصتی برای ارائه تحلیل حقوق آزادی استفاده کرد. او معتقد است که باور در پیش فرض خود مبنی بر اینکه در دولت سکولار، مذهب دیگر نقش برجسته ای در زندگی اجتماعی نخواهد داشت اشتباه کرده است و در این مورد از مثال فراگیر بودن مذهب در ایالات متحده استفاده می کند درحالی که برخلاف پروس دولتی مذهبی ندارد. حذف صفات مذهبی یا مالکیت شهروندان به معنای از بین رفتن مذهب یا مالکیت نیست بلکه تنها منجر به انتزاع افراد از آنها می شود. در این نوشته مارکس فراتر از مسئله آزادی مذهب به سمت دلمشغولی مهم تر خود یعنی رهایی سیاسی حرکت می کند. مارکس از بحث های خود نتیجه می گیرد در دولتی سکولار در همان زمان که افراد می توانند از نظر معنوی یا سیاسی آزاد باشند در عین حال ممکن است هنوز درگیر محدودیت های ناشی از نابرابری های اقتصادی باشند. این نتیجه گیری مارکس فرضی اساسی است که بعدها پایه و مبنایی برای نقدهای او بر سرمایه داری می شود.
دربارۀ مسئلۀ یهود به زبان فارسی ترجمه شده و با مشخصات زیر به چاپ رسیده است.
عکس درباره مسئله یهودعکس درباره مسئله یهود
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس