خوردگی بین دانه ای

دانشنامه عمومی

خوردگی بین دانه ای ( به انگلیسی: Intergranular corrosion ( IGC ) ) یا خوردگی بین کریستالی که با عنوان حمله بین دانه ای ( به انگلیسی: intergranular attack ( IGA ) ) نیز شناخته می شود، گونه ای از خوردگی است که در آن مرز کریستالیت ها یا دانه های مواد بیشتر از قسمت های داخلی آن ها مستعد خوردگی است. این نوع خوردگی بیشتر به دلیل انحلال ترجیحی یک ترکیب در یک ماده چند فازی ایجاد می شود که منجر به حمله موضعی در امتداد مرزهای دانه می شود. [ ۱]
این وضعیت می تواند به طریقی دیگر در آلیاژهای مقاوم در برابر خوردگی نیز رخ دهد، زمانی که مرزدانه ها از برخی از مکانیزم های مهار کننده خوردگی مانند کروم تخلیه می شود که تحت عنوان تخریب مرزدانه ها نیز شناخته می شود. در آلیاژهای نیکل و فولادهای ضدزنگ آستینیتی، که کروم برای مقاوم شدن در برابر خوردگی افزوده می شود، مکانیزم درگیر، رسوب کروم کاربید در مرزدانه هاست که به تشکیل مناطق تخلیه شده از کروم مجاور مرز دانه ها منتج می شود. ( به این فرایند حساس سازی می گویند. sensitization ) . حداقل در حدود ۱۲٪ کروم برای اطمینان از انفعال مورد نیاز است، مکانیزمی که به وسیلهٔ آن یک لایه نامرئی فوق العاده نازک، معروف به لایه غیرفعال، بر روی سطح فولاد زنگ نزن تشکیل می شود. این لایه نازک غیرفعال از فلز در برابر محیط های خورنده محافظت می کند. ویژگی خودترمیمی لایه نازک غیرفعال فولاد را زنگ نزن می کند. حل شویی انتخابی ( Selective leaching ) اغلب شامل مکانیزم های کاهش مرزدانه است.
این نواحی همچنین نقش زوج های گالوانیک محلی را نیز دارند، که باعث خوردگی گالوانیک می شوند. این شرایط زمانی رخ می دهد که ماده تا دمای حدود ۷۰۰ درجه سلسیوس گرم می شود و تا مدت طولانی در این وضعیت می ماند و اغلب در هنگام جوشکاری یا یک عملیات حرارتی نامناسب اتفاق می افتد. وقتی نواحی ای از این دست مواد به دلیل جوشکاری نامناسب تشکیل می شوند، خوردگی حاصل از آن خوردگی جوش ( پوسیدگی جوش ) نامیده می شود. فولادهای ضدزنگ می توانند با افزودن تیتانیم، نیوبیم یا تانتال در برابر این رفتار مقاوم شوند که تشکیل تیتانیم کاربید، نیوبیم کاربید یا تانتال کاربید ( ترجیحاً کروم کاربید ) با کاهش محتوای کربن در صورت جوشکاری و همچنین در آلیاژ پرکننده کمتر از ۰٫۰۲٪ یا با گرم کردن کل موضع به بیشتر از دمای ۱۰۰۰درجه سلسیوس و آبدهی آن دهد، که منجر به انحلال کروم کاربید در دانه ها شده و سپس از رسوب دهی و خوردگی آن جلوگیری می کند. راه ممکن دیگر هم به اندازه کافی نازک نگهداشتن قسمت جوشکاری شده است به طوری که در حین خنک شدن، فلز خیلی زود گرما از دست بدهد تا کروم کاربید رسوب کند. ASTM A923, ASTM A262 و دیگر تست های مشابه اغلب برای تعیین حساسیت فولادهای ضدزنگ نسبت به خوردگی بین دانه ای استفاده می شود. این آزمایش ها نیاز به اچ کردن ( etching ) با مواد شیمیایی ای دارد که وجود ذرات بین فلزی را نشان می دهد، گاهی آزمایش ها با آزمون شارپی دهانه V - شکل ( Charpy V - Notch ) و دیگر تست های مکانیکی همراه است.
عکس خوردگی بین دانه ایعکس خوردگی بین دانه ایعکس خوردگی بین دانه ای
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس