خلاصه الاقوال فی معرفه الرجال

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] خلاصة الاقوال فی معرفة الرجال (کتاب). خُلاصَةُ الأقْوال فی مَعْرفَةِ أحْوالِ الرّجال مشهور به رجال حِلّی، از اصول هشتگانه رجالی شیعه؛ اثر مشهور علامه حلی (متوفای ۷۲۶ هجری) در جرح و تعدیل راویان به تفکیک توثیق و تضعیف راویان.
ابومنصور جمال الدین، حسن بن یوسف بن مطهّر حلّی (۶۴۸-۷۲۶ قمری) معروف به علامه حلّی، از علمای شیعه قرن هشتم قمری است. مناظرات و آثار او موجب گرایش سلطان محمد خدابنده به تشیع و رواج مذهب شیعه در ایران گردید. علامه حلی دارای تالیفات بسیاری در علوم فقه، اصول، عقاید، فلسفه، منطق، دعا و... است.

[ویکی نور] خلاصة الأقوال فی معرفة الرجال تألیف شیخ حسن بن یوسف بن مطهر حلی، معروف به علامه حلی (648- 726ق)، کتابی است در رجال شناسی اخبار و احادیث که بر اساس جرح و تعدیل راویان، به زبان عربی و در سال 693ق تألیف و با تحقیق شیخ جواد قیومی منتشر شده است. این کتاب که به «رجال حلی» نیز معروف است از اصول هشت گانه رجالی شیعه به شمار می آید. با تحقیق شیخ جواد قیومی منتشر شده است.
کتاب با سه مقدمه از ناشر، محقق و مؤلف آغاز و مطالب در دو قسمت ارائه شده است. قسمت اول: شامل کسانی است که به آنها اعتماد می شود و روایت آنها مقبول است؛ قسمت دوم: کسانی که به جهت ضعف راوی یا اختلاف رجالیون در توثیق و ضعف و یا مجهول بودن راوی در مورد روایت آنها توقف می شود. اسامی راویان نیز بر اساس حروف الفبا تنظیم شده و برای هر نام یک باب در نظر گرفته شده و تمام رواتی که همنام هستند، یکجا آمده اند تا اشتراک اسامی هم تمییز داده شود.
نویسنده پس از بررسی یکایک راویان، بین افراد معتمد از نظر خودش و افرادی که به هر دلیل تضعیف شده اند، یا در مورد آنها اختلاف وجود دارد و یا مجهول هستند، تفکیک قائل شده است.
در مقدمه ناشر، پس از ذکر تعریفی از علم رجال، به اهمیت کتاب و نویسنده آن اشاره شده است
در مقدمه محقق، پیش از توضیح اقدامات تحقیقی صورت گرفته در کتاب، زندگی نامه مفصلی از نویسنده ارائه گردیده است

[ویکی شیعه] خلاصه الاقوال فی معرفه الرجال (کتاب). خُلاصَةُ الأقْوال فی مَعْرفَةِ أحْوالِ الرّجال مشهور به رجال حِلّی، از اصول هشتگانه رجالی شیعه؛ اثر مشهور علامه حلی (متوفای ۷۲۶ هجری) در جرح و تعدیل راویان به تفکیک توثیق و تضعیف راویان.
ابومنصور جمال الدین، حسن بن یوسف بن مطهّر حلّی (۶۴۸-۷۲۶ قمری) معروف به علامه حلّی، از علمای شیعه قرن هشتم قمری است. مناظرات و آثار او موجب گرایش سلطان محمد خدابنده به تشیع و رواج مذهب شیعه در ایران گردید. علامه حلی دارای تالیفات بسیاری در علوم فقه، اصول، عقاید، فلسفه، منطق، دعا و... است. وی دارای سه کتاب رجالی خلاصة الاقوال فی معرفة الرجال، کشف المقال فی معرفه الرجال، ایضاح الاشتباه است.
علامه حلی چنان که در کتابی، شرح حال سید مرتضی ذکر کرده کتاب خویش را در سال ۶۹۳ هجری تألیف نموده است.

دانشنامه آزاد فارسی

خُلاصَة الاَقوالِ فی مَعْرِفَة الرِّجال
کتابی به عربی از آثار مهم رجالی شیعه، تألیف علّامۀ حلّی. این کتاب مشتمل بر دو بخش است: ۱. رجال مورد وثوق و یا حَسَن؛ ۲. ضعفا و مجروحان. هریک از دو بخش به ترتیب حروف الفبا تدوین شده است. این کتاب بارها در عراق و ایران منتشر شده و برخی چاپ های حروفی آن به نام رجال العلّامة الحلّی است.

پیشنهاد کاربران

بپرس