حقوق همسر در سیره نبوی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] خداوند متعال مظهر صفات حسنای الهی و سرچشمه رحمت و عطوفت است و بهترین الگو برای زندگی و حیات بشری باشد. رسول الله (صلی الله علیه و آله وسلّم) محبت و عشق به همسر را که در کنار عشق به نماز می شمارد.
خدای سبحان در شیرین ترین سخن خود برای رهنمود انسان، افزون بر تحلیل باورهای حق، به تحلیل سیره و سخن انسان های الهی تکیه نموده است. تا بیشترین تاثیر را در فطرت جان های آگاه بنهد.خدای سبحان در زیباترین سخن خود رسول اللّه (صلی الله علیه و آله وسلّم) را الگوی تمام عیار حق معرفی می کند و سیمای ملکوتی او را به نمایش می گذارد و تمام انسان ها را به تماشای سیما و الگوگیری از سیره آن فرا می خواند: «لقد کان لکم فی رسول اللّه اسوه حسنه». رسول اللّه (صلی الله علیه و آله وسلّم) اسوه و الگوی نیکی در رهنمود شما می باشد.
سفارش قرآن به الگوگیری از سیره پیامبر
فراخوانی قرآن به الگوگیری از سیره حضرت، ارج نهادن به ارزش های الهی و انسانی است.خدای سبحان در استوارترین سخن خویش از سیمای انسانی سخن دارد که به عظمت خلق و خوی او کسی بدیل نیست:«انک لعلی خلق عظم». تو بر خلق و خوی، برتر و بزرگ تری.هم او که مظهر صفات حسنای الهی و سرچشمه رحمت و عطوفت است. او مظهر عشق به حق و فداکاری در راه حق است و دلباخته کامیابی است حال این شخصیت بی نظیر می تواند بهترین الگو برای زندگی و حیات بشری باشد.
حقوق همسران در سیره نبوی
رسول الله (صلی الله علیه و آله وسلّم) محبت و عشق به همسر را که در کنار عشق به نماز می شمارد: «حبب الی من دنیاکم ثلاث: الطیب و النساء، و قرة عینی فی الصلوة» از دنیای شما سه چیز محبوب من است، عطر ، همسر؛ اما آرامش و شادابی چشمان من در نماز است. زیباترین جمله در مورد محبت دو همسر به یکدیگر به ویژه مرد به زن از رسول الله (صلی الله علیه و آله وسلّم) ابراز شده است، که از اعماق جان و فطرت خبر می دهد. بهترین سخنی که مرد می تواند به همسرش بگوید این است که من تو را دوست دارم و این از قلب زن تا ابد بیرون نمی رود. «قول الرجل للمراة انی احبک لایذهب عن قلبها ابدا»، رسول الله (صلی الله علیه و آله وسلّم) که مهربان ترین به افراد آسیب پذیر جامعه که زنان از جمله آنان می باشند، بود. ایشان بیش از دیگران با زنان به رافت و مهربانی رفتار می کردند: «اتقواالله فی الضعیفین الیتیم و المراة» از ظلم بر دو گروه شدیدا دوری کنید، یتیمان، و زنان.«کان رسول ارحم الناس بالنساء و الصبیان» رسول الله (صلی الله علیه و آله وسلّم) مهربان به بچه ها و زنان بود. پیام این تعبیرها شامل غیر همسر نیز می شود. رسول الله (صلی الله علیه و آله وسلّم) ارفاق و همراهی و احسان به همسر خویش را بهترین معیار فضیلت می داند: «خیارکم خیارکم لنسائه و انا خیرکم لنسانی» بهترین شما نکوکارترین بر خانواده اش است و من نیکوکارترین برخانواده خویش هستم.رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) باخانواده خویش خوش رو بود و با آنها گفتگو و مزاح می نمود: «و کان رسول الله (صلی الله علیه و آله وسلّم) یمزح» وی از گذشت لغزش ها دریغ نمی کرد. با گذشت صمیمیت و الفت را فزونی می بخشید.پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) هیچ کاری را بر همسران خویش تحمیل ننمود نه تنها همسران بلکه بر هیچ کس کاری را تحمیل نکرد: «انا و الاتقیاء من امتی براء من التکلف» من و پیروان فضیلت خواه از امتم از تحمیل کار و کلفت به دیگران بی زار هستیم. وی کارهای شخصی خود را خود انجام می داد و در کارهای منزل هم به همسران خود کمک می کرد: «و یصنع ما یصنع الرجل فی اهله» مدت زیادی با چندین همسر عمر خویش را سپری نمود.
حق و حقوق
...

پیشنهاد کاربران

بپرس