حقوق فرزندان

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] یکی از مسائل مهم در جامعه، حقوق متقابل افراد در مقابل یکدیگر است و یکی از مهم ترین آنها حقوق فرزندان بر پدر و مادر می باشد.
حقوق جمع «حق» است که در لغت به معنای واجب ، ثبوت مطابق با واقع و مطابقت و وقوع شی ء در محل خودش آمده که این معنا در تمام مصادیق قابل تطبیق می باشد .برخی نیز برای «حق» وجوه مختلفی شمرده اند:۱. به معنی ایجادکننده چیزی از روی حکمت؛۲. خود موجودی که به مقتضای حکمت ایجاد شده؛۳. اعتقاد مطابق با واقعیت؛۴. واجبی که اتیان شود .البته در منطق قرآن هر چیزی «حق» نیست، هر چند مردم آن را حق بپندارند؛ بلکه حق عبارت است از چیزی که خدا آن را محقق و دارای ثبوت کرده (در عالم ایجاد یا در عالم تشریع)؛ بنابراین «حق» در عالم تشریع و در ظرف اجتماع دینی عبارت است از چیزی که خداوند آن را به عنوان «حق» قرار داده؛ مانند: حقوق مالی، حقوق برادران و حقوقی که پدر و مادر بر فرزند دارد. .
حقوق فرزندان در قرآن
خداوند در قرآن کریم برای فرزندان، حقوقی را بیان نموده و پدر و مادر را بر پای بند بودن به این حقوق، سفارش کرده است:«یوصیکمُ اللّهُ فی اَولادِکم...» «خداوند درباره فرزندانتان به شما سفارش می کند...»؛ در ادامه به این موارد اشاره می شود.
← حق حیات
۱. ↑ مهیار، رضا؛ فرهنگ ابجدی عربی- فارسی ، بی تا، ص۳۳۷.۲. ↑ العین، ج۳، ص۶.
...

[ویکی اهل البیت] حقوق جمع "حق" است. که در لغت به معنای واجب، ثبوت مطابق با واقع، و مطابقت و وقوع شی ء در محل خودش آمده که این معنا در تمام مصادیق قابل تطبیق می باشد . برخی نیز برای "حق" وجوه مختلفی شمرده اند:
البته در منطق قرآن هر چیزی "حق" نیست، هر چند مردم آن را حق بپندارند؛ بلکه حق عبارت است از چیزی که خدا آن را محقق و دارای ثبوت کرده (در عالم ایجاد یا در عالم تشریع)؛ بنابراین "حق" در عالم تشریع و در ظرف اجتماع دینی عبارتست از چیزی که خداوند آن را به عنوان "حق" قرار داده؛ مانند: حقوق مالی، حقوق برادران و حقوقی که پدر و مادر بر فرزند دارد. در این مقاله از حقوقی بحث می شود که فرزند مستحق آن است.
قرآن برای "فرزندان" واژگان متفاوتی را بکار برده، از جمله: ذریّه، بُنیّ و بَنون، أولاد و اسباط؛ و در این نوشتار آیاتی را بررسی می کنیم که درباره ی حقوق فرزندان سخن گفته است.
خداوند در قرآن کریم برای فرزندان حقوقی را بیان نموده و پدر و مادر را بر پایبند بودن به این حقوق سفارش کرده است:
«یوصیکُمُ اللّهُ فی اَولادِکُم...»؛ خداوند درباره ی فرزندانتان به شما سفارش می کند...
یکی از حقوقی که خداوند برای فرزند قائل شده، حق حیات است که قرآن این حق عظیم را در جامعه ی بشری به شکل سزاوار برای فرزند، قبل از تولد و بعد از آن مطرح می کند:
«وَلاتَقْتُلُوا أَوْلادَکُمْ مِنْ إِمْلاقٍ نَحْنُ نَرْزُقُکُمْ وَ إِیاهُم...»؛ و فرزندانتان را از (ترس) فقر، نکشید! ما شما و آنها را روزی می دهیم...

پیشنهاد کاربران

بپرس