حج در ادب فارسی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] «حج در ادب فارسی»، تألیف خلیل الله یزدانی، پژوهشی است پیرامون «حج» در ادبیات فارسی که به زبان فارسی و در دوران معاصر نوشته شده است.
«حج در ادب فارسی»، تألیف خلیل الله یزدانی ، پژوهشی است پیرامون «حج» در ادبیات فارسی که به زبان فارسی و در دوران معاصر نوشته شده است.
ساختار
کتاب با پیشگفتاری از نویسنده آغاز و مطالب در پنج فصل، سامان یافته است.نگارنده در این کتاب، بر آن است که انعکاس « حج » را در ادبیات فارسی، با ذکر شواهد متعدد نشان دهد. وی ابتدا با اشاره به آیات قرآنی مربوط به حج، ترجمه و تفسیر آن ها را به دست می دهد، سپس سابقه تاریخی حج و حوادث مهمی را که در طول تاریخ بر کعبه گذشته، روایت می کند و سرانجام با بررسی برخی متون معروف ادب فارسی، اعم از سفرنامه ها و متون نظم و نثر عرفانی، دیدگاه نویسندگان آن ها را به اختصار، بازگو می کند .
گزارش محتوا
در پیشگفتار، ضمن اشاره به برخی از آیاتی که مربوط به حج می باشد، توضیح مختصری پیرامون موضوع و محتوای کتاب، ارائه گردیده است .
← محتوای فصل اول
...

[ویکی نور] حج در ادب فارسی، تألیف خلیل الله یزدانی، پژوهشی است پیرامون «حج» در ادبیات فارسی که به زبان فارسی و در دوران معاصر نوشته شده است.
کتاب با پیشگفتاری از نویسنده آغاز و مطالب در پنج فصل، سامان یافته است.
نگارنده در این کتاب، بر آن است که انعکاس «حج» را در ادبیات فارسی، با ذکر شواهد متعدد نشان دهد. وی ابتدا با اشاره به آیات قرآنی مربوط به حج، ترجمه و تفسیر آن ها را به دست می دهد، سپس سابقه تاریخی حج و حوادث مهمی را که در طول تاریخ بر کعبه گذشته، روایت می کند و سرانجام با بررسی برخی متون معروف ادب فارسی، اعم از سفرنامه ها و متون نظم و نثر عرفانی، دیدگاه نویسندگان آن ها را به اختصار، بازگو می کند .
در پیشگفتار، ضمن اشاره به برخی از آیاتی که مربوط به حج می باشد، توضیح مختصری پیرامون موضوع و محتوای کتاب، ارائه گردیده است .
در فصل اول، به بررسی آیات مربوط به حج، پرداخته شده است. از جمله این آیات، می توان به آیه 96 و 97 سوره آل عمران اشاره نمود: «نخستین خانه ای که برای مردم (و نیایش خداوند) قرار داده شده، در سرزمین مکه است که پربرکت و مایه هدایت جهانیان است و در آن، نشانه های روشن است؛ (از جمله) مقام ابراهیم و هرکس داخل آن شود در امان خواهد بود. برای خدا بر مردم است که آهنگ خانه او کنند، آنها که توانایی رفتن به سوی آن را دارند و هرکس کفر بورزد (و حج را ترک کند به خود زیان رسانده)، خداوند از همه جهانیان بی نیاز است». این آیه مبارکه، زمانی بر پیامبر(ص) نازل شد که یهودیان ایراد گرفته و می گفتند: چرا محمد قبله را از بیت المقدس به جانب مکه برگردانده است، درحالی که بیت المقدس بر کعبه برتری دارد! و آیه می فرماید: علت انتخاب کعبه به عنوان قبله، این است که این خانه اولین خانه ای است که خداوند متعال برای عبادت بندگان در زمین ساخته است و نخستین خانه توحید و پرسابقه ترین معبد است در روی زمین. هیچ مکانی پیش از آن، مرکزِ پرستش پروردگار نبوده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس