جزیره

/jazire/

مترادف جزیره: آبخست، آبخوست، آبخو، آداک

برابر پارسی: آبخوست

معنی انگلیسی:
island

لغت نامه دهخدا

( جزیرة ) جزیرة. [ ج َ رَ ] ( اِخ ) نام موضعی است به یمامه. ( منتهی الارب ) ( از تاج العروس ) ( ناظم الاطباء ). یاقوت آنرا بصورت مصغر «جُزَیره » ضبط کرده و میگوید: موضعی است به یمامه که نخلستانی از قوم تغلب در آنجا است. ( از معجم البلدان ).

جزیرة. [ ج َ رَ ] ( اِخ ) محله ای به فسطاط که نیل در طغیان محیط آن گردد و آن مانند آداک برآید. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ) ( از تاج العروس ).

جزیرة. [ ج َ رَ ] ( اِخ ) بلاد مجاهدبن عبداﷲکه به شرقی اندلس است و مردم اندلس از مطلق لفظ جزیره همین اراده کنند. ( منتهی الارب ) ( از ناظم الاطباء ).مردم اندلس چون لفظ جزیره گویند بلاد مجاهدبن عبداﷲ را به شرق اندلس اراده کنند. شاید این اصطلاحی قدیمی باشد که مردم زمان ما [صاحب تاج العروس ] به آن آشنا نباشند. ( از تاج العروس ). و مردم اندلس از مطلق جزیره بلاد مجاهدبن عبداﷲ را به شرق اندلس اراده کنند. ( از روضات الجنات ص 65 ). یاقوت حموی آنرا «جُزَیْره » بصورت مصغر ضبط کرده و گوید: مردم اندلس از مطلق این لفظ بلاد مجاهدبن عبداﷲ عامری اراده کنند و این همان جزیره منورقه و جزیره میورقه است و بجهت کثرت استعمال و بزرگ داشت صاحب آن ناحیه که به علماء احسان و بخشش بسیار داشت چنین اطلاق کنند. ( از معجم البلدان ).
جزیره. [ ج َ رَ ] ( ع اِ ) آداک. و بدین جهت جزیره اش نامیدند که از زمین جدا و منقطع است. ( از منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ). موضع خشک میان دریا. ( آنندراج ). یکی جزائر دریا و بدان جهت که از قسمت معظم زمین جدا است جزیره اش نامیدند. ( تاج العروس از صحاح ). زمینی که مد به آن نرسد. ازهری گوید: زمینی است در دریاکه آب از آن پایین آمده و خشکی نمایان شده است. ( ازتاج العروس ) ( از متن اللغة ) ( از اقرب الموارد ). آبخوست. ( فرهنگ اسدی ). زمینی خشک در میان دریا. ( مهذب الاسماء نسخه خطی ). هر زمینی که اندر میان دریا بوده از روی آب برتر یا هر کوهی که اندر میان دریا بود آنرا جزیره خوانند. ( حدود العالم ). پیله. آب خست. زمینی که از هر سوی به آب احاطه شده. خشکی که از هر طرف محاط به دریا است. بیله. بضیع. ( یادداشت مؤلف ). بندآب. زیره. سماهیج. آبخون. و نیز به مجاز زمینی را گویند که از چهار سوی آب دریا آنرا احاطه کرده باشد. ( از متن اللغة ). بفرانسه ، ایل . ( یادداشت مؤلف ). ج ، جَزائر، جُزُر، جُزْر. ( از اقرب الموارد ). قطعه زمینی است از هر سو محاط به آب دریا، برخی از آن بسیار بزرگ است مانند استرالیا که مساحت آن بالغ بر 8215613 کیلومتر مربع است و برخی بسیار کوچک که مساحت آن از چند کیلومتر تجاوز نمی کند مثل «جزائر مالدیف » در هندوستان. ( از دائرةالمعارف فرید وجدی ). قسمتی از خشکی را که در وسط دریا واقع شده و اطراف آنرا آب دربرگرفته است جزیره گویند. و جزایر یعنی خشکیهای محصور به آب که در امتداد سواحل قرار دارند و یا در گوشه و کنار اقیانوسها و دریاها پراکنده اند و در حقیقت برجسته ترین و مرتفعترین قسمتهای کره آب هستند و بر حسب عوامل تشکیل دهنده به انواعی تقسیم میشوند. ( از جغرافیای سال چهارم ادبی دبیرستان تألیف شمیم ، فلسفی ، عباس پرویز ص 94 ) : بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

شهر اهواز در ازمنه سابق بواسطه رود کارون بدو قسنمت میشده است که یکی را (( المدینه ) ) و دیگری را (( الجزیره ) ) میگفتند. الجزیره محله ای میان جوی شاهجرد ورود دجیل بود و بهمان جهت که میان دو آب نهاده بود جزیره نامیده میشد ( با آنکه خود جزیره نبود ) .
قطعه زمین دروسطدریاکه ازهرطرف آب آنرااحاطه، کرده باشد، جزائروجزرجمع، آداک واداک و آدک و آبخو، و آبخوست وجزهم گفته شده
( اسم ) قطعه خاکی که از هر طرف بتوسط آب محصور شده باشد آبخوست . جمع :جزائر ( جزایر ). یااسماعیلیه کر. ارض را از لحاظ نشر دعوت به دوازده ناحیه تقسیم کرده بودند که هر ناحیه را جزیره مینامیدند و کسی که در جزیره دعوت میکرد ( ( حجت ) ) خونده میشد چنانکه ناصر خسرو حجت جزیر. خراسان بود.
پاره از پشم

فرهنگ معین

(جَ رِ ) [ ع . جزیرة ] (اِ. ) آبخوست ، قطعه زمینی که گرداگرد آن را آب فرا گرفته باشد. ج . جزایر.

فرهنگ عمید

قطعه زمینی در وسط دریا که از هر طرف، آب آن را احاطه کرده باشد، آداک، اداک، آدک، آبخو، آبخوست، جَز.

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] جزیره، منطقه ای میان دجله و فرات که آن را جزیره اقور و جزیره قور و اقلیم اقور نیز گفته اند. در بسیاری از متون مربوط به صدر اسلام به قسمت شمالی بین النهرین با این عنوان اشاره شده که جای آن امروزه با قسمتی از جنوب شرقی ترکیه و مشرق سوریه و استان های شمالی عراق مانند صلاح الدین، انبار، نینوا، دهوک و قسمتی از بغداد برابری می کند. عرب، بین النهرین علیا را جزیره و قسمت جنوبی آن را عراق می نامیدند.
طول این منطقه سیصد کیلومتر (از دیار بکر در شرق ترکیه تا بغداد) ، میانگین عرض آن دویست کیلومتر، و مساحت آن حدود ۱۴۰ هزار کیلومتر مربع است. جزیره تقریبا بین ۳۳۲۰ تا ۳۸ درجه عرض شمالی و ۳۶۳۰ تا ۴۴درجه طول شرقی واقع است. جای آن امروزه با قسمتی از جنوب شرقی ترکیه و مشرق سوریه و استان های شمالی عراق مانند صلاح الدین، انبار، نینوا، دهوک و قسمتی از بغداد برابری می کند. بخش اعظم جزیزه در منطقه ای پست و کم ارتفاع قرار دارد که به جلگه دجله و فرات یا جلگه بین النهرین معروف است. این منطقه به مفهموم جغرافیایی جزیره نیست ولی چون میان رودهای دجله و فرات قرار گرفته جزیره نامیده شده است.
جزیره از نظر طبیعی از شمال به جنوب به پنج منطقه علیای جزیره، فلات علیای دجله، جزیره الدنیا، وادی فرات و منطقه الجزیره تقسیم می شود.

[ویکی فقه] جزیره (ابهام زدایی). واژه جزیره ممکن است در معانی ذیل به کار رفته باشد: • جزیره (مدینه)، از نام های مدینه• جزیره (سرزمین بین دجله و فرات)، سرزمین بین دجله و فرات• جزیرة العرب، پهناورترین شبه جزیره جهان
...

[ویکی فقه] جزیره (سرزمین بین دجله و فرات). به سرزمین بین دجله و فرات در لسان فقه جزیره گفته می شود و این عنوان با اضافه «اهل» به آن (اهل جزیره) در باب صلات و زکات به کار رفته است.
بنابر قول مشهور، برای اهل جزیره مستحب است هنگام استقبال جهت نماز، اندکی به چپ متمایل گردند.
زکات اهل جزیره
بنابر قول مشهور، افضل در پرداخت زکات فطره پرداخت قوت غالب هر منطقه است؛ از این رو گفته اند:بر اهل جزیره مستحب است گندم یا جو پرداخت کنند. برخی قدما پرداخت گندم یا جو را بر آنان واجب دانسته اند.

[ویکی فقه] جزیره (مدینه). جَزیره از نام های مدینه است.
عباس می گوید: با رسول خدا -صلی الله علیه وآله- از مدینه خارج شدیم، آن حضرت رو به سوی مدینه کرد و فرمود: "لقد طهر الله هذه الجزیرة من الشرک".

دانشنامه عمومی

جَزیره ( معرب گزیرک پارسی[ ۱] ) یا آبخوست یا آداک یک خشکی است گِرداگِردش را آب فرا گرفته باشد. [ ۲]
یک جزیره می تواند در یک رودخانه یا یک دریاچه یا ممکن است در کنار ساحل باشد. یک گروه از جزیره ها مجمع الجزایر نامیده می شوند. مانند فیلیپین. بزرگترین جزیرهٔ جهان گرینلند است با ۲٬۱۷۵٬۵۹۰ کیلومتر مربع پهناوری که بخشی از خاک کشور دانمارک شمرده می شود.
البته استرالیا با مساحت ۷٬۶۸۶٬۸۵۰ کیلومتر مربع از گرینلند بزرگتر است ولی از نظر زمین شناسی یک قاره محسوب می گردد.
دو نوع اصلی از جزیزه ها وجود دارد: جزیره های قاره ای و جزیزه های اقیانوسی.
حدود ۴۰ جزیره ایرانی خلیج فارس در حوزه سیاسی سه استان بوشهر، خوزستان و هرمزگان قرار دارند که بیش از نیمی از آن ها غیرمسکونی هستند. همچنین در دریای کاسپین نیز یک جزیره ایرانی وجود دارد. جزیره شیطان نیز که جزیره ای بسیار کوچک در دریای عمان است، در حوزه سیاسی استان سیستان و بلوچستان قرار گرفته است.
گرینلند بزرگ ترین جزیره جهان با مساحت بیش از ۲٫۱ میلیون کیلومتر مربع است، در حالی که استرالیا، کوچکترین قاره جهان، با مساحت ۷٫۶ میلیون کیلومتر مربع است، اما هیچ استانداردی که جزیره ها را از قاره متمایز سازد وجود ندارد. [ ۳] [ ۴]
بین جزیره ها و قاره ها از لحاظ زمین شناسی تفاوت است. [ ۵] [ ۶] قاره ها بزرگترین جزیره های قاره ای هستند؛ استرالیا در لتیوسفر قاره ای و صفحه تکتونیکی خود ( صفحه استرالیا ) قرار دارد. در مقابل، جزیره ها متعلق به یک صفحه قاره ای هستند که حاوی زمین های بزرگتر است؛ به عنوان مثال، گرینلند که در صفحه آمریکای شمالی قرار دارد.
جزیره های قاره ای بخشی از ایوان قاره هستند. [ ۷] مثل بورنئو، جاوه، سوماترا، ساخالین، تایوان و هاینان از آسیا.
گینه نو، تاسمانی و جزیره کانگارو استرالیا؛ بریتانیا، ایرلند و سیسیل از اروپا.
گرینلند، نیوفاندلند، لانگ آیلند و جزیره سبل در شمال آمریکا؛ و باربادوس، جزایر فالکلند و ترینیداد در جنوب آمریکا.
جزیره های اقیانوسی جزیره هایی هستند که روی ایوان قاره قرار ندارند و در قفسه های قاره نشین نشسته اند. اکثریت قریب به اتفاق آتشفشان ها از جمله جزیره های سنت هلن در اقیانوس اطلس جنوبی جزیره های اقیانوسی هستند. [ ۸] جزیره های اقیانوسی که آتشفشانی نیستند از لحاظ زمین شناختی زمانی به وجود می آیند که در آنجا حرکات پلاک ها باعث افزایش سطح کف اقیانوس ها می شود. نمونه هایی از سنگ های سنت پیتر و پل نمونه هایی در اقیانوس اطلس و جزیره مک کواری در اقیانوس آرام است.
عکس جزیرهعکس جزیرهعکس جزیرهعکس جزیرهعکس جزیرهعکس جزیره

جزیره (ایالت سودان). یکی از ۱۵ ایالت کشور سودان است.
مرکز آن شهر ود مدنی است.
• جزیره ( ایالت سودان )
• ایالت های سودان
مقاله های دارای شرح مختصر
• شرح مختصر متفاوت با ویکی داده
• Pages using infobox settlement with bad settlement type
مختصات در ویکی داده
• صفحاتی که از جعبه اطلاعات منطقه مسکونی بدون مختصات استفاده می کنند
• همه مقاله های خرد
• مقاله های خرد سودان
عکس جزیره (ایالت سودان)عکس جزیره (ایالت سودان)عکس جزیره (ایالت سودان)عکس جزیره (ایالت سودان)

جزیره (بین النهرین). اقلیم جزیره ( به عربی: الجزیرة ) منطقه ای جغرافیایی واقع در بخشی از کردستان عراق و سوریه و ترکیه می باشد که کوه های آناتولی و رودهای دجله و فرات آنرا احاطه کرده اند. [ ۱] و نام تاریخ بخش بالایی میان رودان ( بین النهرین علیا ) است و سه شهر اصلی آن رقه ( در شمال سوریه ) و موصل ( در شمال عراق ) و آمد ( در جنوب شرقی ترکیه ) بوده است. [ ۲] این منطقه عمدتاً کُردنشین می باشد. به اقلیم جزیره، جزیره اَقور و جزیره قور هم گفته اند.
در ۲۳۰ لشکر ساسانی به نواحی تحت حکمرانی امپراتوری روم در جزیره ی میانرودان یورش بردند و شهر نصیبین را محاصره کردند ولی نتوانستند این شهر را تسخیر کنند. [ ۳]
در لغتنامه دهخدا در مدخل جزیره اقور آمده است: جزیرهٔ اقور یا قور میان دجله و فرات است. آن جزیره را شهرهای بزرگ و تاریخی است و نسبت بدان را جزری گویند. ( منتهی الارب ) . میان دجله و فرات در مجاورت شام قرار دارد و شامل دیار بکر و مضر است. بدان جهت جزیره اش گویند که میان دجله و فرات واقع شده است. این دو شط از بلاد روم است در مقابل هم قرار می گیرند و به موازات یکدیگر سرازیر می شوند و نزدیک بصره به هم می پیوندند و به دریا می ریزند. این جزیره آب و هوای خوب و محصول نیکویی دارد و پربرکت است. شهرهای معظم و باره ها و قلاع مستحکم فراوان دارد و مهمترین شهرهای آن عبارتند از: حران، رهاء ( شانلی اورفه امروزی ) ، رقه، رأس العین، نصیبین، سنجار، خابور، ماردین، آمِد ( دیار بکر امروزی ) ، میافارقین ( سیلوان امروزی ) ، موصل و جز آن. کتابهایی دربارهٔ تاریخ این جزیره و مردم آن تألیف شده و مردان بزرگی در دانشها و فنون مختلف در آن تربیت شده اند.
منطقهٔ جزیره، به سه بخش تقسیم می شد که به هر یک از آن ها یک دیار می گفتند. سه منطقه دیار ربیعه، دیار بکر و دیار مضر نام داشت. این سه واژه نام سه قبیلهٔ عرب بود که پیش از اسلام، زیر لوای پادشاهان ساسانی به آن منطقه مهاجرت کرده بودند و محل اسکان هر قبیله به نام آن قبیله موسوم شده بود. مرکز دیار ربیعه شهر موصل، مرکز دیار بکر شهر آمد و مرکز دیار مضر شهر رقه بود. در دیار ربیعه و بکر اکثریت جمعیت با کردها بود، اما در دیار مضر اکثریا جمعیت را عرب ها تشکیل می دادند. [ ۴] [ ۵]
دیار ربیعه به بخش های شرقی جزیره گفته می شد. این منطقه از تل فانان تا تکریت در دو سوی دجله واقع شده بود و مرکز آن شهر موصل بود. شهرهای نصیبین، دارا، اربیل، بلد، سنجار و رأس العین ( سریکانی ) مهم ترین شهرهای آن به شمار می رفتند. [ ۶] [ ۷] مرکز دیار ربیعه شهر موصل آنقدر اهمیت داشت که در زمان مروان دوم آخرین خلیفهٔ امویان به عنوان مرکز کل ایالت جزیره اعلام شد. ابن حوقل که در سال ۳۵۸ هجری از موصل در دیار ربیعه دیدن کرده، توصیفی از شهر و نواحی اطراف به دست داده و اکثر جمعیت آن را کرد ذکر کرده است. [ ۸] طولیف کردی مانند هذبانی ( در اربیل ) ، کردهای یعقوبی ( در اطراف موصل ) [ ۹] ، کردهای حکاری ( در ناحیهٔ حکاری ) [ ۱۰] [ ۱۱] ، و کردهای بختیه و داسنی در نواحی سنجار از جمله طوایف کرد دیار ربیعه بوده اند. [ ۱۲] [ ۱۳]
عکس جزیره (بین النهرین)

جزیره (رمان). جزیره ( به انگلیسی: Island ) نام یک کتاب ادبی است که توسط آلدوس هاکسلی، نویسندهٔ اهل انگلستان نوشته شده است. این کتاب یکی از آثار مشهور ادبی جهان است. [ ۱]
عکس جزیره (رمان)

جزیره (فیلم ۱۹۳۴). جزیره ( آلمانی: Die Insel ) یک فیلم در ژانر جنایی به کارگردانی هانس اشتاینهوف است که در سال ۱۹۳۴ منتشر شد.
عکس جزیره (فیلم ۱۹۳۴)

جزیره (فیلم ۱۹۷۹). جزیره ( اسپانیایی: La isla ) فیلمی محصول آرژانتین به کارگردانی الخاندرو دوریا است که در سال ۱۹۷۹ منتشر شد.
عکس جزیره (فیلم ۱۹۷۹)

جزیره (فیلم ۱۹۸۰). جزیره ( انگلیسی: The Island ) فیلمی است که در سال ۱۹۸۰ منتشر شد. از بازیگران آن می توان به مایکل کین، دیوید وارنر و برد سالیوان اشاره کرد.
عکس جزیره (فیلم ۱۹۸۰)عکس جزیره (فیلم ۱۹۸۰)

جزیره (فیلم ۱۹۸۹). جزیره ( انگلیسی: Island ) فیلمی استرالیایی به کارگردانی پل کاکس است که در سال ۱۹۸۹ منتشر شد. از بازیگران این فیلم می توان به ایرنه پاپاس، ایو سیتا، آنوجا ویراسینگهه و کریس هیوود اشاره کرد.
عکس جزیره (فیلم ۱۹۸۹)

جزیره (فیلم ۲۰۰۰). جزیره ( به انگلیسی: The Isle ) فیلمی محصول سال ۲۰۰۰ کره جنوبی به نویسندگی و کارگردانی کیم کی دوک است. [ ۱] این پنجمین فیلم او و نخستین فیلمی است که به دلیل سبک شناخته شده اش در سطح جهانی مورد تحسین قرار گرفته است. [ ۲] [ ۳]
دربارهٔ زنی است که عاشق یک مرد فراری از دست قانون شده است؛ زن در یک تفرجگاه ماهیگیری کار می کند، مکانی ظاهراً ایده آل که در عمل و از نظر روابط انسانی با تلخی های فراوانی همراه است اما آمدن مرد ماجرا را به مسیری دیگر می برد.
عکس جزیره (فیلم ۲۰۰۰)

جزیره (فیلم ۲۰۰۵). جزیره ( به انگلیسی: The Island ) یک فیلم سینمایی آمریکایی در ژانر علمی تخیلی و دلهره آور محصول سال ۲۰۰۵ به کارگردانی و تهیه کنندگی مایکل بی با بازی ایوان مک گرگور و اسکارلت جوهانسون است. بودجه فیلم ۱۲۶ میلیون دلار بوده ولی فروش فیلم در سراسر دنیا فقط به ۱۶۲ میلیون دلار رسید و در نتیجه این فیلم سینمایی تبدیل به یک بمب گیشه شد. [ ۲]
لینکن سیکس اکو ( ایوان مک گرگور ) جوانی است که در جامعه ای در بسته زندگی می کنند. ویژگی اصلی ساکنان این جامعه اطاعت محض و پرهیز از هرگونه کنجکاوی است. آن ها بازمانده یک آلودگی جهانی هستند که حق خروج از این مکان را ندارند و تنها امیدشان زندگی در یک جزیره خوش آب و هوا است ولی چون برای آن ها امکان ندارد که همگی به آنجا بروند به طور شانسی هر هفته یک نفر انتخاب می شود به جزیره می رود. اما لینکن با کنجکاوی اش از آنجا خارج می شود متوجه می شود که تمامی این حرف ها دروغ بوده و آن ها منبع اعضای پیوندی هستند و هر کسی که اصطلاحاً به جزیره می رود در اصل تمام اعضای بدنش کنده می شود و برای پیوند فرستاده می شود. در اینجا او برای نجات جان خود و دوستش جوردن تو دلتا ( اسکارلت جوهانسون ) دست به فرار می زند و…[ ۳]
عکس جزیره (فیلم ۲۰۰۵)

جزیره (فیلم ۲۰۰۶). جزیره ( روسی: Остров ) فیلمی در ژانر بیوگرافی، درام، و جنگی است که در سال ۲۰۰۶ منتشر شد.
عکس جزیره (فیلم ۲۰۰۶)

جزیره (فیلم ۲۰۱۱). جزیره ( بلغاری: Островът ) فیلمی بلغارستانی است که در سال ۲۰۱۱ منتشر شد. از بازیگران نقش مهم آن می توان به آلخاندرو خودوروفسکی و لتیسیا کاستا اشاره کرد. که در این فیلم بازی کردند
عکس جزیره (فیلم ۲۰۱۱)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

جزیره (island)
ناحیه ای از خشکی که کاملاً با آب احاطه شده است. هرچند آب استرالیا را کاملاً دربر گرفته است، با توجه به اندازه اش، جزء قاره هاست. جزایر به شیوه های گوناگون تشکیل می شوند. جزایر قاره ای۱ در گذشته بخشی از قارۀ اصلی بوده اند، امّا به علل گوناگون، ازجمله حرکت زمین ساختی۲، فرسایش۳، یا بالا آمدن سطح دریا، جدا شده اند. جزایر آتشفشانی۴، مانند ژاپن، براثر فورانِ آتشفشان های زیر آب تشکیل شده اند. جزایر مرجانی۵ را عمدتاً مرجان ها در طول سالیان ایجاد می کنند. آتول۶ آبسنگ۷ مرجانی حلقوی شکلی در اطراف مرداب است. هرگاه آبسنگ مرجانی در اطراف جزیره ای آتشفشانی رشد کند، با غرق شدن تدریجی جزیره یا به زیر آب رفتن آن براثر بالاآمدن سطح دریا، آتول پدید می آید. جزایر سدّی۸ در سواحل آب های کم عمق۹ یافت می شوند و براثر نهشته شدن رسوباتِ۱۰ حاصل از فرسایشِ خط ساحلی۱۱ ایجاد می شوند.continental islandstectonic movementerosionvolcanic islandscoral islandsatollreefbarrier islandsshallow watersedimentshoreline

جدول کلمات

آبخست, اداک

مترادف ها

isle (اسم)
جزیره کوچک، جزیره

island (اسم)
جزیره، ابخست

فارسی به عربی

جزیرة

پیشنهاد کاربران

زمین خیلی کوچک روی آب
آبخست
جزر و مد . . جزیره … خیلی خیلی عربیه !
خوست
آداک
( جزیره ) واژه ای پارسی است
جزیره در نوشته های پهلوی ( گزیرک ) گفته شده که از دو بخش، گی ( زمین ) و زَره ( دریا ) ساخته شده است و به معنی ( زمین میان دریا ) میباشد.
واژه گی در آغاز واژه ( گزیره ) همان واژه گیتی ( زمین ) است که با واژه لاتین geo و geography هم ریشه می باشد.
...
[مشاهده متن کامل]

geography: جغرافیا
واژه ( زَره ) نیز دگرگون شده همان واژه ( دره یا دریا ) است و با واژه انگلیسی sea همریشه می باشد.
Sea: دریا
در پارسی به جزیره ( آداک ) هم میگویند که این واژه به زبان تورکی هم راه یافته و در زبان تورکی آن را ( آدا ) می گویند.
واژه ( آداک ) از دو بخش آ ( پیشوند منفی ساز ) و داک ( فرو رفتن ) ساخته شده است و در کل به معنی ( بیرون آمده از آب ) است.
( داک ) به معنی فرو رفتن را در واژه های زیر نیز می بینیم:
دیگ: ظرف گود
دوختن: فرو کردن سوزن
دوشیدن: فرود آمدن شیر
اردک: اور ( پایین ) دَک ( فرو رونده )
واژه dūcan در انگلیسی باستان: شیرجه زدن
پَسگشت: در برگه 43 از نبیگِ ( ریشه شناسی واژگان شیرین ایرانی ) نوشته مجید قدیمی، نوبت چاپ: یکم 1401 آمده است.
میتوان در پارسی: جزیره، گزیره، گزیرک، آداک را بکار برد.
نکته: سدای واج ( گ، ج ) نزدیک به هم هستند و بارها جای هم نشستند
نمونه:
نام ( بهرام گرد، بهرام جرد ) در ( کرمان )
نام ( خسرو گرد، خسرو جرد ) در ( سبزوار )

جزیره
دوستانی که میگویند گزیرک پارسی جزیره است بهتر است اندکی به معنی واژه گزیرگ و گزیره در پارسی نگاه کنند چرا این همه چرت و پرت میگویید ؟
در پارسی دری گیراب ( کرمانجی گیراو ) دراب ( پشتو = ټاپو ) میان آب ( میناب ) ابخوست - اداگ - اراگ است این هیچ پیوندی با ارگ ندارد ارگ ( ارج ) بچم حرم است زبانشناسان نادانسته گمان کرده اند که بارو را ارگ گویند - اراگ ( ادک / اتگ/ اداگ⇌ الاگ⇌اراگ ) واژی پارسی است و واژه عراق نیز از واژه پارسی اراگ بچم جزیره گرفته اند - و اَطَه ترکان نیز همین واژه پارسی است
...
[مشاهده متن کامل]

بیله، خشکی میان رودخانه یا دریا و دریاچه
eyot جزیره ای که در رودخانه یا دریاچه هست.
Island جزیره داخل دریا
دکتر کزازی در نوشته های خود واژه " آبْخوست" را به جای واژه ی " جزیره" به کار برده است.
اداک. . . .
جزیره واژه ای فارسی مرکب از سه واژه ( جا؛ سی؛ ره ) و به معنی جایی که از راه های زیاد میتوان به انجا رسید و وارد آن شد ؛واژه ( سی ) در اینجا نماد تعدد است نه عدد ۳۰
در گفتار لری :
کَزابه، کَژابه=خَزه ( فارسی ) خَزآبه =جلبک های روی آب
کَز ( بسیار پرکاربرد ) = برجستگی ها، خشکی ها، رنگ برجستگی و . . . رو چیزی صاف مانند آب، سنگ، نان و. . . می باشد.
مَثَل:
نان کَز کَزی= نان دارای برشتگی هایی خشک
...
[مشاهده متن کامل]

نان تابه کَزی = نانی محلی که دارای کَز می باشد
ماست کز دار= ماستی که روی آن کَز گرفته باشد و کَز کَزی باشد.
خشکی های درون آب، کَز، کَزِله، کَزِره، کَزیره هستند.
جزیره = کَزیره
این واژه از بنیاد باستانی ایرانی است.

جزیره همان عربی شده ی واژه �گزیره� است که در پهلوی �گَزیرَک� می گفتند
برابر های پارسی جزیره: گزیره، آپخوست ( آبخوست ) ، آداک
جزایر: گزیرِگان، آبخوستان، آداکان

من در متن پهلوی "دینکرد" واژه ی "گَزیرَگ" را دیده ام، که یعنی همان جزیره، پس گمان نمی کنم واژه عربی باشد. البته گاهی بسیار دشوار است بازدانستن فارسی یا عربی بودن اصل یک واژه، چون داد و ستد فرهنگی میان
...
[مشاهده متن کامل]
ایرانیان و سامیان بسیار دیرین است. اما چون در زمان ساسانیان ایران ابرنیروی خاورمیانه بود گمان می کنم منطقی تر آن است که از پهلوی به عربی رفته باشد و نه وارون آن. البته باید داد و ستد میان پهلوی و آرامی را هم در نظر گرفت، که آرامی نیز زبانی سامی ست، هم خانواده با عاشوری و سریانی و عربی، و برخی واژگان آرامی همانندی نزدیک با واژگان عربی دارند.

برابرهای: پارسی جزیره که در بالا امده مانند: آبخوست، اداک و دیگر واژه ها متاسفانه امروزه در زبان پارسی کاربرد ندارن، در زبان لری که به باور برخی زبان شناسان ، همان پارسی پهلویست به جای جزیره واژه ی : مئن
...
[مشاهده متن کامل]
اویا مین او ، به معنی میان آب ( میناب ) رو به کار می برن، مین او: نام سرزمینی نزدیک شوش جایگاه زندگی ایل سگوند و دیگر ایلها

جزیره معرب پارسی گزیرک است
اداک
آبخو
این واژه از اساس پارسى ست و معربِ واژه ى پهلوىِ گَزیرَک Gazirak ( پهلوى: گزیرک: گزیره، جزیره ) است و تازیان ( اربان ) آن را از پارسى برداشته و الجزیرة مى گویند جمعش جزایر!!! پس شایسته ى یک ایرانى ست که بگوید و بنویسد : گزیره Gazireh ( نه جزیرهx ) همتاى این
...
[مشاهده متن کامل]

واژه در پارسى : آداک ( پارسى درى: گزیره ، خشکى میان آب ) ، آپخُست Apxost ( پارسى - پهلوى: گزیره ، زمینى که درمیان آبهاست )

مشاهده ادامه پیشنهادها (١٠ از ٢٠)

بپرس