تمیم بن مر

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تمیم بن مر، جد قبیله بنی تمیم، از کارگزاران کعبه در روزگار جاهلیت بود.
نسب وی چنین است: تمیم بن مر بن اد بن طابخة بن الیاس (جد شانزدهم پیامبر صلی الله علیه و آله وسلّم ) بن مضر بن نزار بن معد بن عدنان (جد بیستم پیامبر صلی الله علیه و آله وسلّم). مادرش حواب بنت کلب بن وبره، از قبیله قضاعه، است. هنگام ولادت و درگذشت وی دانسته نیست. نسل وی از سه پسرش به نام حارث، عمرو و زید مناة برقرار ماند و در گذر روزگار، طوایف متعدد از آن ها پدید آمد.
تولیت کعبه
تمیم پس از مرگ اسد بن خزیمه، سرسلسله بنی اسد از عرب شمالی و ساکن نجد، عهده دار تولیت کعبه شد. در منابع، به رویدادهای دوران تولیت او اشاره نشده است. پس از مرگ وی، فرزندش عمرو و سپس اسید بن عمرو عهده دار این مقام شدند. خاندان مضر که بزرگ خود را از دست داده بودند، برای این مقام، ابوخفاد اسدی را برگزیدند. بدین ترتیب، دیگر بار تولیت کعبه به خاندان اسد بن خزیمه بازگشت.
تلبیه بنی تمیم
به گزارش از یعقوبی، بنی تمیم در روزگار جاهلیت، هنگام گزاردن حج، تلبیه ای ویژه بدین سان داشتند: «لبیک اللهم لبیک، لبیک لبیک عن تمیم قد تراها، قد اخلقت اثوابها واثواب من وراها، واخلصت لربها دعاها» ؛ «تو را پاسخ می گوییم ای خدا! از سوی تمیمی که آن را می بینی، در حالی که جامه هایش را کهنه کرده و پشت سر انداخته و دعایش را در برابر پروردگارش خالص کرده است.»
مدفن تمیم
...

[ویکی حج] تمیم بن مُر، جد قبیله بنی تمیم، از کارگزاران کعبه در روزگار جاهلیت بود.
تمیم از اجداد قبیله بنی تمیم است که در مدتی از روزگار جاهلیت با مرگ اسد بن خزیمه، سرسلسله بنی اسد، تولیت کعبه را عهده دار شد و بعد از او فرزندانش این منصب را بر عهده داشتند تا اینکه دوباره تولیت کعبه به خاندان اسد بن خزیمه بازگشت. درباره رویدادهای دوران تولیت تمیم، در منابع اشاره ای نشده است.
به گزارشی بنی تمیم تلبیه ای ویژه داشتند و بنا بر پایه روایتی، پیامبر اسلام(ص) از ناسزا گفتن به تمیم به دلیل یکتاپرستی وی، نهی کرد.

پیشنهاد کاربران

بپرس