تلسکوپ

/teleskop/

مترادف تلسکوپ: دوربین رصدخانه، دوربین نجومی

متضاد تلسکوپ: میکروسکپ، ذره بین، ریزبین

برابر پارسی: فرابین

معنی انگلیسی:
telescope

لغت نامه دهخدا

تلسکوپ. [ ت ِ ل ِ کُپ ] ( فرانسوی ، اِ ) دوربین بزرگ که با آن ستارگان رارصد کنند. ( فرهنگ فارسی معین ). علمای هیأت دو نوع تلسکوپ بکار میبرند نوع قدیمی تر «منکسرکننده » و نوع دیگر «منعکس کننده » نامیده میشوند. تلسکوپ منکسرکننده دو عدسی دارد. یکی که عدسی شیئی ، یا ابژکتیف ، نامیده میشود و در قسمت فوقانی لوله فلزی مجوفی که بطرف آسمان قرار میگیرد نصب گردیده است. اشعه نوری که ازیک جرم آسمانی ساطع میشوند از عدسی شیئی می گذرند و تصویر آن جرم را نزدیک قسمت پایینی لوله تشکیل میدهند. به این تصویر از پشت عدسی دیگری که عدسی رؤیت نامیده می شود نگاه میکنند. در بیشتر رصدخانه های بزرگ جهان تلسکوپهای منکسرکننده بکار میبرند. در تلسکوپهای منعکس کننده بجای عدسی شیئی آئینه مقعری بکار میبرند تا اشعه ای را که از یک جرم سماوی میرسد متمرکز کند. آیینه در انتهای لوله دربازی قرار دارد. عمل انعکاس نور در قسمت فوقانی آیینه ، که از نقره خالص یا آلومینیم پوشیده شده است وقوع می یابد. عدسی رؤیت در پهلوی لوله قرار دارد و آیینه مسطحی برای منعکس کردن نور و رسانیدن به عدسی و چشم بکار میرود. پس این نوع تلسکوپ از آیینه مقعری که در برابر آن آیینه مسطحی قرار دارد تشکیل شده است و در نتیجه اشعه موازی که از بی نهایت بر آن آیینه مقعر می تابند منعکس می شوند و پس از انعکاس مجدداً بر روی آیینه مسطح در نقطه «پ 1» جمع میگردند. در مقابل این نقطه یک عدسی چشمی که عدسی محدبی است قرار دارد و عمل ذره بین را انجام میدهد و از «پ 1» تصویر «پ 2» را تولید میکند که ناظر می بیند. ( از علم و زندگی و کتاب فیزیک بروخیم ).

فرهنگ فارسی

دوربین نجومی، دوربین بسیاربزرگ که دررصدخانه، نصب میکنندوبا آن ستارگان رامیبنند
( اسم ) دور بین بزرگ که با آن ستارگان را رصد کنند .

فرهنگ معین

(تِ لِ ) [ فر. ] (اِ. ) دوربین بزرگ که با آن ستارگان را رصد می کنند.

فرهنگ عمید

۱. دوربین بسیار بزرگ دارای یک یا چند عدسی و آیینۀ مقعر که و با آن اجسام دور و ستارگان را می بینند.
۲. از صورت های فلکی نیمکرۀ جنوبی آسمان.

فرهنگستان زبان و ادب

{Telescopium, Telescope, Tel} [نجوم] صورت فلکی کوچک و کم نوری در آسمان جنوبی (southern sky )، در کنار صورت آتشدان

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] دستگاه رصد اجرام آسمانی را تلسکوپ گویند، واژه تلسکوپ از عناوین جدید است که در باب صوم به مناسبت از آن نام برده شده است.
رؤیت هلال با تلسکوپ و مانند آن موجب ثبوت اوّل ماه نمی‏گردد؛ ولی اگر محدوده ماه با تلسکوپ، مشخص، سپس هلال ماه با چشم غیر مسلح دیده شود، اوّل ماه ثابت می‏گردد.
بعضی معاصران، دیدن ماه با تلسکوپ (چشم مسلح) را نیز در ثبوت اوّل ماه کافی دانسته‏اند.

دانشنامه عمومی

تِلِسکوپ ( به انگلیسی: Telescope ) یا دوربین فضایی یا فرابین، وسیله ای برای دیدن اجرام آسمانی با استفاده از تابش الکترومغناطیس ( به انگلیسی: Electromgnetic radiation ) ( مانند نور مرئی ) به صورت واضح و دقیق است. نخستین فرابین کارا در ابتدای سدهٔ هفدهم و با استفاده از لنزهای شیشه ای در هلند اختراع شد. در درازای چند دهه، تلسکوپ ( فرابین ) بازتابی که از آینه استفاده می کرد اختراع شد؛ بسیاری از انواع نوتری از فرابین ها در سدهٔ ۲۰ میلادی زاده شدند. رادیوفرابین در دههٔ ۱۹۳۰ و فرابین فرابنفش در سال ۱۹۶۰ از جملهٔ این اختراعات بودند. واژهٔ تلسکوپ می تواند به تمام حیطهٔ وسایل عملیاتی در سرتاسر ناحیهٔ میدان الکترومغناطیس اشاره داشته باشد.
واژهٔ تلسکوپ، از دو واژهٔ یونانی تله ( به یونانی: τῆλε ) به معنی دور و اسکوپین ( به یونانی: σκοπεῖν ) به معنی دیدن، گرفته شده است. نخستین بار در سال ۱۶۱۱ میلادی یک ریاضیدان ایتالیایی به نام جووانی دمیزیانی ( به ایتالیایی: Giovanni Demisiani ) که برای یکی از ابزارهای گالیلئو گالیله[ ۱] که در آکادمی دلینچی ( به ایتالیایی: Accademia dei Lincei ) به نمایش گذاشته شده بود به کار گرفته شد. [ ۲] [ ۳] [ ۴] [ ۵]
اولین مدارک استفاده از فرابین مربوط به تلسکوپ شکستی ( به انگلیسی: Refracting Telescope ) است که در سال ۱۶۰۸ در هلند پدیدار شد. در آن زمان از عدسی به عنوان عدسی شیئی استفاده می کردند تا یک تصویر بسازد. پیشرفت آن به سه نفر نسبت داده می شود: هانس لیپرشی ( به انگلیسی: Hans Lippershey ) و زاخاریاس یانسن ( به هلندی: Zacharias Janssen ) که در میدل بورخ آلمان، عینک ساز بودند، و یک ابزار ساز و کارشناس عدسی ها به نام یاکوب میتیوس ( به هلندی: Jacob Metius ) از شهر آلکمار. [ ۶] در ماه جون سال ۱۶۰۹ گالیله از ساخته شدنِ تلسکوپِ آلمانی با خبر می شود و تلسکوپ خود را در یک ماه می سازد[ ۷] و در درازای یک سال برای بهبود طراحی آن می کوشد.
این ایده که شیئی ( عدسی شیئی| ( به انگلیسی: Objective ) ) یا عنصرِ جمع آوری کننده نور، می تواند به جای یک عدسی، یک آیینه باشد، محصول تحقیقی بود که مدت کمی پس از اختراع تلسکوپ شکستی انجام شد. [ ۸] مزایای استفاده از آینه های سهمی گون ( به انگلیسی: Parabolic reflector ) به جای عدسی، از جمله کاهش ابیراهی کروی و عدم وجود ابیراهی رنگی، باعث شد تعداد زیادی طرحِ پیشنهادی و چندین تلاش برای ساخت آینه بازتابی صورت گیرد. در سال ۱۶۶۸ ایزاک نیوتن ( به انگلیسی: Isaac Newton ) اولین تلسکوپ بازتابی ( به انگلیسی: Reflecting Telescope ) کاربردی را ساخت که بعدها تلسکوپ نیوتنی ( به انگلیسی: Newtonian telescope ) نام گرفت. وسیلهٔ او از یک آینه مقعر و یک آینه تخت تشکیل می شد که در یک لوله قرار گرفته بودند. آینهٔ تلسکوپ نیوتون از فلز ساخته شده بود و قطری در حدود۵ سانتی متر داشت.
عکس تلسکوپعکس تلسکوپعکس تلسکوپعکس تلسکوپعکس تلسکوپعکس تلسکوپ

تلسکوپ (صورت فلکی). تلسکوپ ( به انگلیسی: Telescopium ) یکی از صور فلکی جنوبی است و توسط نیکلای لوئیس د لاکایله ( به فرانسوی: Nicolas Louis de Lacaille ) نجوم دان قرن هجدهم و فرانسوی نامگذاری شد که از معدال یونانی کلمه تلسکوپ گرفته شده است. این صورت فلکی از دریای مدیترانه دیده نمی شود به همین دلیل افسانه ای برای آن تعریف نشده است. [ ۱]
ستاره آلفا تلسکوپ نامی چینی[ نیازمند ابهام زدایی] به نام وِ ( we ) دارد که به معنی خطر است و بتا تسلسکوپ نیز نامی چینی به نام چوآن شو ( Chuen Shwo ) که یک نام افسانهای است.
عکس تلسکوپ (صورت فلکی)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

تِلِسْکوپ (telescope)
تِلِسْکوپ
تِلِسْکوپ
تِلِسْکوپ
تِلِسْکوپ
تِلِسْکوپ
وسیله ای اپتیکی برای نشان دادن تصاویر اجسام کم فروغ و دور، با درشت نمایی. هر نوع ابزار برای گردآوری و کانونی کردن نور و سایر تابش های الکترومغناطیسی را نیز تلسکوپ می نامند. تلسکوپی که دهانه یا روزنۀ بزرگ داشته باشد، جزئیات ظریف تر و اجسام کم فروغ تر را بهتر از تلسکوپی با دهانۀ کوچک مشخص می کند. در تلسکوپ شکستی از عدسی، و در تلسکوپ بازتابی از آینه استفاده می کنند. در نوع سوم یا تلسکوپ کاتادیوپتریک (عدسی ـ آینه ای) ترکیبی از عدسی و آینه به کار می رود.تلسکوپ شکستی. در تلسکوپ شکستی، نور به وسیلۀ عدسی ای، با نام شیئی، در انتهای لوله ای گردآوری می شود و با عدسی چشمی تصویری درشت شده تولید می شود. اختراع تلسکوپ شکستی را به عینک ساز هلندی، هانس لیپرشای، نسبت می دهند (۱۶۰۸). در ۱۶۰۹، گالیله با شنیدن خبر اختراع آن به سرعت نمونه ای از آن را برای خود ساخت و به تولید مجموعه ای از این وسایل پرداخت. از ۱۶۱۰ به بعد، گالیله این وسایل را برای رصدهای اخترشناسی به کار می برد. بزرگ ترین تلسکوپ شکستی جهان در رصدخانۀ یرکیز، واقع در ویلیامز بِی ویسکانسین، قرار دارد و دارای دهانه ای ۱۰۲ سانتی متری است.
تلسکوپ بازتابی. در تلسکوپ بازتابی، نور به کمک آینه ای کاو (مقعر) گردآوری و کانونی می شود. نخستین تلسکوپ بازتابی را آیزاک نیوتون ساخت (ح۱۶۷۰). آینه های بزرگ از عدسی های بزرگ ارزان ترند، و راحت تر نصب می شوند. از این رو، بزرگ ترین تلسکوپ ها از نوع بازتابی اند. بزرگ ترین تلسکوپ بازتابی جهان، با تک آینه ای شش متری، در زیلینچوکسکایای روسیه قرار دارد. تلسکوپ هایی با دهانۀ باز هم بزرگ تر، از ترکیب چندین قطعۀ کوچک تر ساخته می شوند، تلسکوپ کِک در مائونا کیا از این جمله است. در ۱۹۷۹، تلسکوپی چند آینه ای در ماونت هاپکینز، واقع در آریزونای ایالات متحده، نصب شد. این تلسکوپ در واقع شامل شش آینه با دهانۀ۱.۸متری بود که در مجموع همانند تک آینه ای به قطر۴.۵ متر عمل می کردند. در ۱۹۹۶، این شش آینه جای خود را به تک آینه ای ۶.۵متری دادند. تلسکوپ های اشمیت را برای تهیۀ عکس های بزرگ میدان از آسمان به کار می برند. این تلسکوپ ها علاوه بر آینه ای اصلی، عدسی نازکی نیز در مقابل لوله دارند که میدان دید را افزایش می دهد. تلسکوپ آینۀ مایع نوعی تلسکوپ بازتابی است که شامل آینۀ جیوه ای چرخانی است. در ۱۹۹۵، ناسا ساخت تلسکوپ آینۀ مایع سه متری ای را در رصدخانۀ بازماندۀ مداری، در نیومکزیکو، به اتمام رساند.
تلسکوپ های فضایی. در حال حاضر، تلسکوپ های بزرگ را در مداری بالاتر از محدودۀ آثار تغییر شکل دهندۀ جوّ زمین مستقر می کنند. تلسکوپ های فضایی را برای بررسی تابش های فروسرخ، فرابنفش، و پرتوایکسی به کار می برند که در جوّ نفوذ نمی کنند. این تابش ها در عین حال حاوی اطلاعات بسیاری در زمینۀ تولد، حیات، و مرگ ستاره ها و کهکشان هایند. تلسکوپ فضایی هابل، با دهانۀ۲.۴ متر، در ۱۹۹۰ به فضا پرتاب شد و آسمان را واضح تر از هر تلسکوپ زمینی رصد می کند. در ۱۹۹۶، اخترشناسان انگلیسی، امریکایی، و استرالیایی ساخت تلسکوپ پرتوایکسی را بر مبنای چشم خرچنگ آغاز کردند که دارای هزاران لوله با سطح مقطع مربعی است که نور را به شبکیه باز می تاباند. این تلسکوپِ چشم خرچنگیِ ۶.۴میلیون دلاری شامل میلیون ها لوله به قطر دَه تا بیست میکرومتر خواهد بود و برای استفاده در ماهواره در نظر گرفته شده است. در ژوئن ۱۹۹۹، ناسا کاوشگر طیف شناختی فرابنفش دور را، که تلسکوپ مداری زمین است، به فضا پرتاب کرد.
نیز ← تلسکوپ_رادیویی

پیشنهاد کاربران

در اینباره اگر از " دیدن" بخواهیم واژه ای بیابیم، از آنجایی که با میکروسکوپ " چیزهایِ کوچک و خرُد دیده می شود" و با تلسکوپ "چیزهایِ درشت و کلان دیده می شود":
کَه : پیشوندِ کوچکی
مَه: پیشوند بزرگی
...
[مشاهده متن کامل]

پس می توان گفت:
میکروسکوپ : کَهبینَک ( کَه. بین. َک ) یا کَهبینه ( کَه. بین . ه )
تلسکوپ : مَهبینَک ( مَه. بین. َک ) یا مَهبینه ( مه. بین. ه )
اگر با " نمودن/نماییدن" میخواهیم واژه بسازیم ( "نماییدن" واژه ای درخورتر است ) ، ازآنجاییکه میکروسکوپ چیزهای کوچک را بزرگ و تلسکوپ چیزهای بزرگ را کوچک می نمایاند، پس از واژگانِ زیر میتوان بهره برد:
میکروسکوپ : مَهنما ( مَه. نما )
تلسکوپ : کَهنما ( کَه. نما )

پیشنهادِ برابرواژه =
مِهبین {مِه ( بزرگ ) بین ( دیدن ) } =
Macroscope
کِهبین {کِه ( کوچک ) بین ( دیدن ) } =
Microscope.
دوربین بسیار بزرگ دارای یک یا چند عدسی و آیینۀ مقعر که و با آن اجسام دور و ستارگان را می بینند
تلسکوپ
سپهربین ، فَرابین ، دوربین ، ستاره بین
[telescope]
tele:تله؛ پیشوند ی به معنای دور یا با فاصله
scope :اسکوپ؛ پسوندی به معنای نما یابین.
کیهان بین
دورنگر
سپهر نما
آسمان نما

سپهر نگر
آسمان یاب
مشاهده ادامه پیشنهادها (١٠ از ١١)

بپرس