تعلیم اداب معاشرت

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تعلیم آداب معاشرت (قرآن). آداب معاشرت از مسائلی است که قرآن کریم توجه ویژه ای به آن دارد و آیات متعددی به این موضوع پرداخته است؛ مانند تعلیم آداب معاشرت به فرزندان، آداب معاشرت با پیامبر و ... .
پدر و مادر، موظف به تعلیم آداب ورود به اتاق و محل استراحت خود به فرزندان شان:یـایها الذین ءامنوا لیستـذنکم الذین ملکت ایمـنکم والذین لم یبلغوا الحلم منکم ثلـث مرات من قبل صلوة الفجر وحین تضعون ثیابکم من الظهیرة ومن بعد صلوة العشاء ثلـث عورت لکم لیس علیکم ولا علیهم جناح بعدهن طوافون علیکم بعضکم علی بعض کذلک یبین الله لکم الایـت والله علیم حکیم• واذا بلغ الاطفـل منکم الحلم فلیستـذنوا کما استـذن الذین من قبلهم کذلک یبین الله لکم ءایـته والله علیم حکیم. «ای کسانی که ایمان آورده اید! بردگان شما، و همچنین کودکانتان که به حد بلوغ نرسیده اند، در سه وقت باید از شما اجازه بگیرند: پیش از نماز صبح، و نیمروز هنگامی که لباس های (معمولی) خود را بیرون می آورید، و بعد از نماز عشا؛ این سه وقت خصوصی برای شماست؛ اما بعد از این سه وقت، گناهی بر شما و بر آنان نیست (که بدون اذن وارد شوند) و بر گرد یکدیگر بگردید (و با صفا و صمیمیت به یکدیگر خدمت نمایید). این گونه خداوند آیات را برای شما بیان می کند، و خداوند دانا و حکیم است!• و هنگامی که اطفال شما به سن بلوغ رسند باید اجازه بگیرند، همان گونه که اشخاصی که پیش از آنان بودند اجازه می گرفتند؛ اینچنین خداوند آیاتش را برای شما بیان می کند، و خدا دانا و حکیم است!».
وظیفه پدر
آموزش اخلاق و آداب معاشرت، از وظایف پدر، درباره فرزند خویش:یـبنی... • واقصد فی مشیک واغضض من صوتک ان انکر الاصوت لصوت الحمیر. «پسرم! • ...• (پسرم! ) در راه رفتن، اعتدال را رعایت کن؛ از صدای خود بکاه (و هرگز فریاد مزن) که زشت ترین صداها صدای خران است».
تعلیم پیامبر توسط خدا
پیامبر صلی الله علیه و آله وسلّم تحت تعلیم خداوند، در کیفیت رفتار با مردم:واذا جاءک الذین یؤمنون بـایـتنا فقل سلـم علیکم کتب ربکم علی نفسه الرحمة انه من عمل منکم سوءا بجهــلة ثم تاب من بعده واصلح فانه غفور رحیم. «هر گاه کسانی که به آیات ما ایمان دارند نزد تو آیند، به آنها بگو: سلام بر شما پروردگارتان، رحمت را بر خود فرض کرده؛ هر کس از شما کار بدی از روی نادانی کند، سپس توبه و اصلاح (و جبران) نماید، (مشمول رحمت خدا می شود چرا که) او آمرزنده مهربان است». ادفع بالتی هی احسن السیئة نحن اعلم بما یصفون. «بدی را به بهترین راه و روش دفع کن (و پاسخ بدی را به نیکی ده)! ما به آنچه توصیف می کنند آگاهتریم». ولا تستوی الحسنة ولا السیئة ادفع بالتی هی احسن فاذا الذی بینک وبینه عدوة کانه ولی حمیم. «هرگز نیکی و بدی یکسان نیست؛ بدی را با نیکی دفع کن، ناگاه (خواهی دید) همان کس که میان تو و او دشمنی است، گویی دوستی گرم و صمیمی است».
تعلیم آداب معاشرت با پیامبر
...

پیشنهاد کاربران

بپرس