تسوج

/tasuj/

لغت نامه دهخدا

تسوج. [ ت َ ] ( اِ ) اصل آن تسو و فارسی است که تعریب شده و جیم به آخر آن الحاق گشته ، و معنی آن نیم دانگ است. ( لسان العجم شعوری ج 1 ورق 273 ب ) :
چو دیناریست شش دانگ ای برادر
و دانگی چارتسو جست اشهر.
شمس فخری ( از شعوری ایضاً ).
و رجوع به تسو و طسوج شود.

تسوج. [ ت َ ] ( اِخ ) یکی از دهستانهای پنجگانه بخش شبستر شهرستان تبریز است که در شمال باختری بخش و ساحل دریاچه ارومیه واقع است. از شمال به شهرستان مرند و از جنوب به دریاچه ارومیه و از خاور به دهستان شرفخانه و از باختر به ولایان محدود است. قراء ساحلی آن دارای هوای معتدل و مرطوب و راه آن ارابه رو است که میتوان اتومبیل برد. ولی قراء کوهستانی که دارای آب و هوای سالم است راه مالرو دارند. آب این دهستان از چشمه ها و رودخانه های محلی تأمین میشود. و محصول عمده آن غله و حبوبات و زردآلو و سیب میباشد. این دهستان از چهارده آبادی بزرگ و کوچک تشکیل شده و جمعاً 13480 تن سکنه دارد. و مهمترین قراء آن تسوج که مرکز دهستان است و قره تپه وامستجان می باشند. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4 ). و رجوع به ماده بعد شود.

تسوج. [ ت َ ] ( اِخ )قصبه ای از دهستان تسوج در بخش شبستر شهرستان تبریز است که در 33 هزارگزی شمال باختری شبستر در مسیر شوسه صوفیان به شاهپور قرار دارد. جلگه ای معتدل است و 4300 تن سکنه دارد. آب آن از چشمه و محصول آنجا غله و حبوبات است شغل مردم زراعت و گله داری است. راه شوسه و فرهنگ و شعبه آمار و بهداری و پست و دبستان و 25 باب دکان دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4 ).

تسوج. [ ت َ ] ( اِخ ) دهی از دهستان کوار در بخش سروستان شهرستان شیراز است که در 95 هزارگزی باختر سروستان و 4 هزارگزی شوسه شیراز به فیروزآباد واقع است ، جلگه ای معتدل است و 948 تن سکنه دارد آب آن از رودخانه قره آغاج ، و محصول آنجاغله و چغندر و صیفی است. شغل مردم آنجا زراعت است وراه مالرو دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 7 ).

فرهنگ فارسی

( اسم ) ۱- وزنی است معادل وزن چهار جو. ۲- یک بخش از ۲۴ بخش شبانروز یک ساعت . ۳- یک حصه از ۲۴ حص. چوب گز خیاطان . ۴- یک حصهاز ۲۴ حص. سیر بقالان ( در قدیم ).
قصبه از دهستان تسوج در بخش شبستر شهرستان تبریز است که در ۳۳ هزار گزی باختری شبستر و در مسیر صوفیان به شاهپور قرار دارد .

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تسوج نیز یکی از تقسیمات جغرافیایی قدیم می باشد.
واژه طُسّوج معرّب لفظ فارسی تسو است.

ریشه اصطلاحی طسوج
در گذشته به جزئی از یک کوره که کوچک تر از رستاق بوده، طسّوج می گفته اند.

بیش ترین استعمال اصطلاح تسوج
این تقسیمات بیش تر برای سرزمین های عراق عرب به کار می رفته است، مانند طسوج انبار در یمن و طسوج های بُزُرْج سابور، مَسْکِن، بُداة و جُبَّه در عراق.
اما در ایران هم کاربرد داشته است، مانند طسوج های رُوَیْدشت و الرُّوذ در اصفهان و طسوج فارس.

نظر ابن رسته درباره واژه طسوج
...

[ویکی فقه] تسوج (ابهام زدایی). واژه تسوج ممکن است در معانی ذیل به کار رفته و یا اسم برای مکان های ذیل باشد: • تسوج (شهر)، تَسوج (یا طَسوج)، شهری در بخش انزابِ شهرستان شبستر در شمال غربی استان آذربایجان شرقی• تسوج (واژه)، تَسوج، یا طسوج، در لغت به معنای بعضی مقادیر، برابر با دانگ
...

[ویکی فقه] تسوج (شهر). تَسوج (یا طَسوج)، شهری در بخش انزابِ شهرستان شبستر در شمال غربی استان آذربایجان شرقی است.
شهر تسوج در ارتفاع حدود ۱۳۷۰ متری، در ۲۷ کیلومتری شمال غربی شهر شبستر و در شمال دریاچه ارومیه واقع شده است. کوه های میشو داغی (ارتفاع بلندترین قله: ح ۶۵۰، ۲ متر) در حدود ده کیلومتری شمال شهر امتداد دارد.
تسوج در مسیر سلماس ـ شبستر ـ صوفیان قرار گرفته و از طریق شبستر ـ صوفیان به تبریز
سرشماری عمومی نفوس و مسکن ۱۳۷۵: نتایج تفصیلی کل کشور، تهران ۱۳۷۶ ش.
جمعیت تسوج، طبق سرشماری ۱۳۷۵ش، حدود ۱۱۹، ۸ تن بوده است.

پیشینه جغرافیائی تسوج
در تقسیمات کشوری ۱۳۲۳ ش، تسوج یکی از آبادی های دهستان اَروانَق/ اَروَنَق از توابع شهرستان تبریز در استان سوم (آذربایجان شرقی) ذکر شده است.
ایران وزارت کشور، اداره کل آمار و ثبت احوال، کتاب اسامی دهات کشور ، ج۱، ص۳۷۶ ، تهران ۱۳۲۹ ش.
...

[ویکی فقه] تسوج (واژه). تَسوج، یا طسوج، در لغت به معنای بعضی مقادیر، برابر با دانگ است.
این واژه معرب تسوک در زبان پهلوی است و در فارسی به صورت «تسو» به کار رفته است.
Markwart, J, Ērānšahr, Berlin, ۱۹۰۱، ج۱، ص۷۴.
جغرافی نویسان متقدم اسلامی این اصطلاح را معمولاً برابر ناحیه (یا رستاق) در تقسیمات ارضی سرزمین سواد به کار برده اند. این تقسیمات بیش تر برای سرزمین های عراق عرب به کار می رفته است، مانند طسوج انبار در یمن و طسوج های بُزُرْج سابور، مَسْکِن، بُداة و جُبَّه در عراق.
ابن خردادبه، عبیدالله، المسالک و الممالک، ج۱، ص۵-۶، به کوشش دخویه، لیدن، ۱۳۰۷ق/ ۱۸۸۹م.
افزون بر این در گذشته تسوج برای سنجش برخی مقادیر هم به کار می رفته است؛ چنان که در سنجش وزن، تسو (طسوج) را برابر وزن دو «جو» میانه، و نیز آن را نصف قیراط و یا دو حبه (حبه = تسو و وزن آن = یک جو) و در سنجش مساحت دانگ (به عربی دانق = از هر چیزی) محاسبه می کرده اند.
محمدمؤمن بن علی حسینی، «رسالۀ مقداریه»، ج۱، ص۴۱۳-۴۱۴، به کوشش تقی بینش، فرهنگ ایران زمین، تهران، ۱۳۴۱ش، ج ۱۰.
...

دانشنامه عمومی

تسوج شهری در شمال دریاچه ارومیه و در غرب استان آذربایجان شرقی و مرکز بخش انزاب از توابع شهرستان شبستر است. جمعیت این شهر در سال ۱۳۹۵ بالغ بر ۷, ۵۲۲ نفر بوده است. [ ۱] تسوج در ۴۰ کیلومتری غرب شبستر ( مرکز شهرستان ) ، ۵۵ کیلومتری شرق سلماس، ۱۱۰ کیلومتری غرب تبریز ( مرکز استان ) ، ۱۴۰ کیلومتری شمال ارومیه و ۷۲۱ کیلومتری شمال غرب تهران ( پایتخت ) واقع شده است.
نام تسوج عربی شده تسوگ پارسی است که در زمان ساسانیان به معنای شهرستان بوده است. [ ۲]
حمدالله مستوفی در قرن هشتم هجری به علت زیاد بودن جمعیت تسوج در آن دوران، یکی از نام های قدیمی دریاچه ارومیه را دریای شور طسوج نام برده و دربارهٔ این شهر می نویسد:
طسوج قصبه ای است بر دو مرحلهٔ تبریز به جانب غربی و در شمال بحیرهٔ چیچست افتاده است، باغستان بسیار دارد، میوه هایش بسیار و نیکوست، از تبریز گرم تر و به جهت نزدیکی به بحیره به عفونت مایل است و آبش از رودی که از آن جبال آید و از چشمه تأمین می شود، ساکنانش از ترک و تاجیک ممزوجند، حقوق دیوانیش کمابیش پنج هزار دینار به دفتر درآمده است و به وقف ابواب البر ابوسعیدی تعلق دارد.
تسوج در جلگه ای میان کوه های میشوداغ و دریاچه ارومیه قرار گرفته است و آب و هوایی سرد و نسبتاً معتدل بر این شهر حاکم است. شهر تسوج از لحاظ جغرافیایی در ۳۸ درجه و ۱۹ دقیقه شمالی و ۴۵ درجه و ۲۱ دقیقه شرقی قرار گرفته است.
برطبق آمار سال ۱۳۹۵ خورشیدی از مجموع ۷, ۵۲۲ نفر جمعیت ساکن شهر تسوج و دیزج شیخمرجان، ۳, ۷۴۲ نفر مرد و ۳, ۷۸۰ نفر زن هستند که مجموعاً در قالب ۲, ۵۱۴ خانوار ساکن این شهر هستند؛ و بعد خانوار ۳٫۲ و نسبت جنسیتی ۹۸٫۸ می باشد جمعیت شهر تسوج در سال ۱۳۷۵ برابر ۳۲۳۵۰ نفر و در سال ۱۳۸۵ برابر ۳۶۷۸۰ نفر بوده است و طبق آمار سال ۱۳۸۵، ۷۲ درصد از مردم این شهر باسواد و ۲۸ درصد بی سواد بودند.
از لحاظ کشاورزی، خشکبار، مخصوصاً قیسی، زرد آلو، آلوبالو، گردو و بادام تسوج، معروف بوده ولی در سال های اخیر به علل نامعلومی بیشتر درختان این شهر دچار آفت زدگی شده است. از اصلی ترین صادرات تسوج، خشکبار است که به کشورهای همسایه همچون ترکیه و جمهوری آذربایجان صادر می شود؛ و از میوه های تر، سیب لبنانی و گلابی تسوج تحت عنوان تسوج آرمدی معروفیت خاصی دارد
در ۷ کیلومتری غرب شهر تسوج و دیزج شیخمرجان کارخانه آجر سفال چشمه کنان و در شهر تسوج، کارخانه های تولیدی به نام های گونی بافی تسوج و شرکت تولیدی کالای خواب آلتون هاشمی و کارخانه چاپ فیلم و بسته بندی فعالیت می کنند، در دیزج شیخ مرجان، کارخانه قند رافینری فعالیت کرده و در ناحیه صنعتی چهرگان که در ۵ کیلومتری غرب شهر واقع شده، واحد سردخانه فعالیت می کند و به دلیل تکمیل نبودن زیر ساخت ها در آن ناحیه صنعتی، تاکنون استقبال گرمی از طرف صاحبان صنایع از آن نشده است. اما در زمینهٔ اشتغال، به دلیل نبود شغل مناسب برای جوانان اکثراً تحصیل کردهٔ منطقه، آن ها مجبور به مهاجرت به شهرهای بزرگ می شوند ولی با توجه به اینکه مردمان این شهر از سطح آگاهی زیادی برخوردارند مردم با مراجعه به شهر تسوج و ایجاد و ساخت خانه های ویلای هنوز هم بر توسعه شهر خود همت می گمارند از این رو جمعیت این شهر کاهش نیافته است. اخیراً معدن مس چشمه کنان در ۸ کیلومتری شهر تسوج شروع به فعالیت نموده، و همچنین در تاریخ ۹۱/۱۱/۲۳ با حضور استاندار آذربایجان شرقی ( احمد علی رضابیگی ) ، کارخانه شن و ماسه و آسفالت شهرداری تسوج با ظرفیت تولید ۱۲۰ تن در ساعت، در این شهر تاریخی، به بهره برداری رسید. راه اندازی این واحد تولیدی، عمرانی که احداث آن از سال ۱۳۸۹ در زمینی به مساحت ۵ هکتار، طراحی و اجرا شده، بالغ بر ۱٫۵ میلیارد تومان، اعتبار هزینه شده و با افتتاح آن، برای ۱۵ نفر، فرصت شغلی، فراهم گردیده است. منطقه گردشگری بسیار زیبایی به نام روستای الماس است که بازدید از آن سفر به شمال را در ذهن آدم تداعی می کند.
عکس تسوجعکس تسوجعکس تسوجعکس تسوجعکس تسوجعکس تسوج
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

تَسوج
شهری در استان آذربایجان شرقی، شهرستان شبستر، و مرکز اداری بخش انزاب. در منطقه ای کوهپایه ای به فاصله ۸۴کیلومتری غرب شمالی تبریز و ۳۱.۵کیلومتری غرب شمالی شبستر، سر راه تبریز و صوفیان به سلماس، قرار دارد. ارتفاع آن ۱,۳۹۰ متر است. اقلیم این شهر معتدل و نیمه خشک و جمعیت آن ۸,۱۲۰ نفر است.

پیشنهاد کاربران

تسوگ در زمان ساسانیان به معنای شهرستان امروزی بوده و معرب ان به صورت تسوج درآمده
واژه پارسی " تسو " به معنای ساعت و " تسوگ" که در زبان تازی تسوج گردیده در روزگار ساسانیان به بخش از استان گفته می شد .

بپرس