تازه های حقوق

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بخش تازه های حقوق ، را گشوده ایم و بنا داریم به اندازه توان، به شناساندن آثار تازه نشر یافته حقوقی بپردازیم.
مصطفی الرافعی، ترجمه محمود رضا افتخارزاده، قم ، دفترنشر معارف اسلامی، چاپ اول، ۱۳۷۵.در شرایط کنونی، تبرئه اسلام از زندان اتهام تاریخ و زمان، یک رسالت و ضرورت است. این کتاب کوششی است در این راه و با وجودی که جهان معاصر دهه هفتاد میلادی را مخاطب قرارداده، اما موضوع آن فراگیر است.نویسنده کوشیده تا تصویری روشن از اسلام ارائه کند و سیمای نورانی اسلام را از پس انبوه تحریف و تخریب به نسل معاصر بشناساند؛ از این روی، تصاویری انسانی، حقیقی، حقوقی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی از فلسفه سیاسی ـ اجتماعی اسلام ارائه کرده است.کتاب در شش بخش زیر سامان یافته است:اسلام درگذر عصرها، آزادی های عمومی در اسلام، جامعه ایده ال، دموکراسی از دست رفته، برابری اسلامی، زن و آزادی .
تسبیب در قوانین کیفری
جلال الدین قیاسی، قم، انتشارات مدین، چاپ اول، پاییز ۷۵.این اثر با مقدمه ای در مورد واژه سبب شروع می شود و پس از آن، با عنوان (جایگاه بحث در کتب فقهی و حقوقی) به محل بحث تسبیب و علیت در منابع فقهی و حقوقی اشاره می شود و آن گاه سیزده مقوله به شرح زیر، به بحث گذاشته می شود:۱ . تعریف اصطلاح سبب و شرط و تفاوت آن ها، پیشینه تاریخی واژه سبب در کتاب های فقهی.۲ . ارتباط بحث تسبیب با موجبات ضمان.۳ . تفاوت سه حالت اجتماع سبب و مباشر و اجتماع اسباب و تسبیب.۴ . صور مختلف تسبیب.۵ . اجتماع اسباب، تفاوت این بحث با بحث علیت در حقوق ، دیدگاه های گوناگون درمورد حالت اجتماع اسباب، دیدگاه های چهارگانه در باب علیت ، ارزیابی دیدگاه های مطرح شده و مقایسه آن ها با دیدگاه های چهارگانه.۶ . اجتماع سبب و مباشر و صور سه گانه آن و اشاره به عواملی که سبب را اقوی از مباشر می سازد.۷ . پرسش از تسبیب درحقوق مدنی و جزائی که یکسان مورد بحث قرار گرفته، یا میان آن دو فرقی وجود دارد.۸ . مشکلات عملی این بحث و صور گوناگون اجتماع اسباب و سبب و مباشر، در حالت عمد و تقصیر و خطا و حل آن.۹ . شرط بودن تقصیر در ضمانِ ناشی از تسبیب.۱۰ . تفاوت دو اصطلاح عدوان و تفریط .۱۱ . عدوان و تقصیر در قوانین موضوعه.۱۲ . نقد رویه کارشناسان و گروهی از قاضیان در تعیین ضمان نسبی.۱۳ . اختلاف بعضی از دادگاه های بدوی و دیوان عالی کشور در نقض مقرراتی که منجر به حادثه زیانباری شود، که آیا موجب زیان خواهد بود یا نه؟ دیدگاه های گوناگون در این باره و ارزیابی آن ها.
توسل به زور در روابط بین الملل از دیدگاه حقوق بین الملل و فقه شیعه
حمید حیدری (حاجی حیدر)، تهران ، انتشارات اطلاعات، چاپ اول، ۱۳۷۶.این اثر، در سه فصل سامان یافته است:در فصل اول، مسأله مورد پژوهش شرح داده شده و حدّ و مرز بحث تعیین گردیده ومفهوم توسل به زور و تفاوت آن با مفهوم جنگ و مفهوم مداخله روشن شده و مبنی و هدف حقوق بین الملل و مبنا و هدف فقه اسلامی شرح داده شده است.در فصل دوم، مسأله توسل به زور از دیدگاه حقوق بین الملل عمومی مورد بررسی قرارگرفته، به سیرتاریخی این مسأله اشاره شده و تحریم جنگ و توسل به زور از دیدگاه منشور ملل متحد، به بحث گذارده شده است.در فصل سوم، مسأله توسل به زور را از دیدگاه فقه شیعه ، منابع فقهی، جایگاه منابع و مقررات حقوق بین الملل عمومی در فقه ، مواردی را که فقیهان اسلام با اتفاق نظر، کاربرد زور را در آن ها مشروع دانسته اند و موارد اختلافی و… به بحث گذارده شده و تک تک این مقوله ها بررسی شده است.نویسنده در پایان، با ذکر خلاصه و نتیجه فصل های دوم و سوم، نشان داده که همانندی ها و ناهمانندی های احکام و مقررات حقوقی بین المللی با احکام فقهی اسلامی، در زمینه کاربرد زور در روابط بین الملل چیست، تا بتوان دیدگاه فقه اسلامی را در زمینه جنگ و صلح ، به طور مستند و روشن درک کرد.
نکات مهم حقوق قرارداد
...

پیشنهاد کاربران

بپرس