تاریخ سلسله سلجوقی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تاریخ سلسله سلجوقی (کتاب). تاریخ سلسله سلجوقی ترجمه کتاب زبده النصره و نخبه العصره اثر بنداری اصفهانی است که توسط آقای محمد حسین جلیلی به فارسی درباره تاریخ حکومت سلجوقیان، ترجمه شده است.
پس از مقدمه ای، ترجمه کتاب زبده النصره و نخبه العصره بیان شده است.
گزارش محتوا
انوشیروان بن خالد د ۳۲ ق/ ۱۳۸ م وزیر سلطان محمود بن محمد بن ملکشاه و سپس وزیر خلیفه مسترشد، کتابی به نام نفثة المصدور در تاریخ سلجوقیان نگاشت. عمادالدین اصفهانی که برادرزاده او بود، کتابش را با نام نصرة الفترة و عصرة الفطرة... به عربی ترجمه کرد و خود نیز حوادث رساله بعد از انوشیروان را به آن افزود. بنداری زمانی که در دربار دمشق می زیست، آن کتاب را برای ملک عادل مختصر کرد. خود او در مقدمه کتاب می گوید: چون از گزینش البرق الشامی اثر عمادالدین فراغت یافتم، نصرة الفترة او را مطالعه، و این گزیده را از آن استخراج، و کار آن را در ربیع الاول آغاز کردم. این کتاب نخست در ۸۸۹ م توسط هوتسما در لیدن منتشر شد. سپس در ۳۳۶ ق/ ۹۱۸ م، با عنوان تاریخ دولت آل سلجوق ، بدون هیچ گونه مقدمه در قاهره به چاپ رسید. در ۴۷۹ م، محمد عزاوی با حمایت مالی «بنیاد فرهنگ ایران» دوباره آن را در قاهره منتشر کرد و مقدمه ای کوتاه و مفید بر آن افزود. وی نام اصلی کتاب را که زبدة النصرة و نخبة العصره بود، به کتاب باز گرداند. سرانجام در ۳۵۶ ش، محمد حسین جلیلی در همان مؤسسه آن را به فارسی ترجمه کرد؛ ولی ترجمه روی هم رفته نازیبا و گاه مغلوط است، که تحت عنوان تاریخ سلسله سلجوقی نام گرفت. این کتاب سه بار تحریر شده و اتفاقا سه بار هم متن عربی آن طبع و نشر گردیده است. تحریر اولی کتاب اثر قلم انوشروان بن خالد بن محمد کاشانی وزیر معروف سلطان محممود و سلطان مسعود سلجوقی و خلیفه عباسی المسترشد بالله است که در دستگاه دین و دولت محتو مزیسته و بزیر و بم کارها آگاهی داشته است. نوشته انوشیروان رساله گونه ای بوده است که به تعبیر هندوشاه نخجوانی با نام کوتاه نفقثه المصدور فی فتور زمان المصدور و صدور زمان الفتور به فارسی در شرح احوال وزرای دوره سلجوقی تالیف گردیده که هم از نظر تاریخ و هم از جهت ادبی مورد اهمیت قرار گرفته است.
← اهمیت تاریخ نفثه المصدور
فهرست نامها و قبائل در پایان کتاب قرار گرفته و فهرست مطالب کتاب در ابتدای آن قرار دارد.
منبع
...

پیشنهاد کاربران

بپرس