بکر بن محمد

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بَکْرِ بْن ِ مُحَمَّدِ بْن ِ عَلاءِ قُشِیْری، ابوالفضل ربیع الاول ۴۴/ ژوئیه ۵۵، فقیه و قاضی مالکی مصر بود.
خاندان بکر از ازد شَنوئه و ساکن در بصره بودند. وی از سوی پدر ، نسب به زیاد بن ولید می برد و مادر وی از نوادگان عِمران بن حُصَین ، از اصحاب رسول اکرم (ص ) بود. بنابر آنچه درباره سن او می دانیم ، می توان تولد او را در حدود سال ۶۴ق /۷۸م تخمین زد، که درگذشت او را در ۴۳ق آورده است . وی دوره کودکی را در بصره سپری کرد و در همان جا به فراگیری مقدمات علوم پرداخت ، سپس محضر شیخ مشهور صوفیه ، سهل بن عبدالله تستری را درک کرد.
اساتید وی
از استادان فقه و حدیث او در بصره می توان از ابراهیم بن حماد ازدی و ابوخلیفه جُمَحی بصری نام برد. ظاهراً شهرت وی از زمانی آغاز شد که در بغداد به تکمیل آموخته هایش پرداخت . از استادان او، قاضی اسماعیل بن اسحاق د ۸۶ق /۹۹م فقیه مالکی بصری - بغدادی را نیز یاد کرده اند. از دیگر استادان بکر، باید به کسانی چون سعید بن عبدالرحمان کرابیسی ، ابومسلم کَجّی ، جعفر بن محمد فِریابی ، و احمد بن موسی که موطأ را نزد او فرا گرفت ، اشاره کرد.
تبیین جایگاه والای بکر
وی مدتی ولایت قضای برخی نواحی عراق را برعهده گرفت ، او پیش از ۳۰ق از عراق ، راهی مصر شد و به گفته قاضی عیاض ، در شمار فقیهان بزرگ مالکی آن دیار قرار گرفت . در تبیین جایگاه والای بکر در میان مالکیان مصر، باید به قدرت یافتن اسماعیلیان در مصر، و وجود رقابت میان شافعیان و مالکیان آن دیار توجه کرد. دفاع بکر از عقاید مالکی و مقابله با گرایش های شافعیان و حتی حنفیان می تواند یکی از علل مهم استقبال مالکیان مصر از او باشد.
آثار وی در زمینه دفاع از عقاید مالکی
...

[ویکی فقه] بکر بن محمد (ابهام زدایی). بکر بن محمد ممکن است اشاره به اشخاص و شخصیت های ذیل باشد: • ابوالفضل بکر بن محمد قشیری، بَکْرِ بْن ِ مُحَمَّدِ بْن ِ عَلاءِ قُشِیْری، ابوالفضل ربیع الاول ۴۴، فقیه و قاضی مالکی مصر• بکر بن محمد بن اسحاق آدمی شیرازی، از محدثین قرن سوم هجری• بکر بن محمد آل نعیم، از برجسته ترین شخصیت های خاندان آلِ نُعَیْم و از راویان ثقه
...

پیشنهاد کاربران

بپرس