بشر بن مروان بن حکم

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بشر سومین فرزند خلیفه مروان حکم یکی از خلفای اموی بوده وی به شعر و شعراء اهتمام خاصی داشته و مدتی هم برادرش عبدالملک وی را والی کوفه گمارد.
بِشْر بن مروان بن حَکَم، ابومروان، امیر اموی ، فرزند مروان خلیفه وقُطَیَّه، دختر بِشر (از خاندان بنی جعفر بن کِلاب از قبیله قیس) بود.
بشر بن مروان در مرج راهط
بشر در جنگ مرج راهط در سال ۶۴ (ه. ق) که بین پدرش مروان حکم و ضحاک بن قیس روی داد حضور داشت. در این جنگ که ضحاک بن قیس در محلی به نام مرج راهط بیعت با ابن زبیر را عملی کرد و بنی امیه را خلع کرد، بشر پرچمی در دست داشت و می جنگید و رجز می خواند. در همین جنگ بود که برادر بشر، عبدالعزیز کشته شد. وی یکی از سران قبیله کلاب را به قتل رسانید. پس از به خلافت رسیدن پدرش، او را هنگام لشکرکشی به مصر همراهی کرد، زیرا از منابع چنین برمی آید که در ۶۵ پس از آن که مروان ایالت مصر را از چنگ ابن زبیر که آن جا را در شعبان ۶۴ تصرف کرده بود، باز گرفت، پسرش عبدالعزیز را به اقامه نماز و جمع آوری خراج برگماشت و بشر را هم در آن جا گذاشت تا یار و همراه برادرش باشد و دوری از خانواده را فراموش کند. چندی بعد، میانه دو برادر به هم خورد و بشر مصر را ترک کرد و محتملاً به سوریه بازگشت.
بشر بن مروان و وزارت مصر
هنگامی که مروان حکم بر مصر چیره شد فرزندش عبدالعزیز را والی آن جا قرار داد و بشر بن مروان و موسی بن نصیر را به وزارت او منصوب کرد. بشر هم چنین در زمان خلافت برادرش عبدالملک در سال های ۷۴ و ۷۵ و پس از امارت مصعب بن زبیر والی کوفه و بصره بود. البته پس از مرگ مصعب زمان کوتاهی قطن بن عبدالله حارثی والی کوفه بود که مروان او را عزل کرد و برادرش بشر را به جای او نشاند. برخی زمان امارت کوفه بشر را در سال ۷۲ (ه. ق) و امارت بصره او را در سال ۷۳ (ه. ق) ذکر کرده اند.
والی کوفه
...

پیشنهاد کاربران

بپرس