اهمیت تکلیف

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اهمیت تکلیف (قرآن). در سوره بقره آیه ۱۸۶ به درخواست مؤمنان از خداوند، برای عدم مؤاخذه نسبت به خطا و فراموشی در ادای تکالیف الهی اشاره شده است.
در سوره بقره آیه ۱۸۶ درخواست مؤمنان از خداوند، برای عدم مؤاخذه نسبت به خطا و فراموشی در ادای تکالیف الهی آمده است: لا یکلف الله نفسا الا وسعها لها ما کسبت وعلیها ما اکتسبت ربنا لا تؤاخذنا ان نسینا او اخطانا ربنا ولا تحمل علینا اصرا کما حملته علی الذین من قبلنا ربنا ولا تحملنا ما لا طاقة لنا به واعف عنا واغفر لنا وارحمنآ انت مولانا فانصرنا علی القوم الکافرین. « خداوند هیچ کس را جز به قدر توانایی اش تکلیف نمی کند. آنچه (از خوبی) به دست آورده به سود او، و آنچه (از بدی) به دست آورده به زیان اوست. پروردگارا، اگر فراموش کردیم یا به خطا رفتیم بر ما مگیر، پروردگارا، هیچ بار گرانی بر (دوش) ما مگذار؛ همچنانکه بر (دوش) کسانی که پیش از ما بودند نهادی. پروردگارا، و آنچه تاب آن نداریم بر ما تحمیل مکن؛ و از ما درگذر؛ و ما را ببخشای و بر ما رحمت آور؛ سرور ما تویی؛ پس ما را بر گروه کافران پیروز کن.» (از درخواست نفی مؤاخذه بر نسیان و خطا استفاده می شود که احتمال عقاب بر ترک تکالیف به جهت فراموشی و یا خطا نیز وجود دارد.) (پس باید تا حد توان از بروز آن جلوگیری کرد.)
← چند تقاضای مهم
در سوره احزاب آیه ۷۲ تکالیف عرضه شده بر انسان، بس عظیم و سنگین معرفی شده است: انا عرضنا الامانة علی السماوات والارض والجبال فابین ان یحملنها واشفقن منها وحملها الانسان انه کان ظلوما جهولا «ما امانت (الهی و بار تکلیف) را بر آسمانها و زمین و کوهها عرضه کردیم پس از برداشتن آن سر باز زدند و از آن هراسناک شدند و (لی) انسان آن را برداشت راستی او ستمگری نادان بود.»
← امانت بودن تکلیف
۱. ↑ بقره/سوره۲، آیه۲۸۶.
...

پیشنهاد کاربران

بپرس