امیرکلا

لغت نامه دهخدا

امیرکلا. [ اَ ک َ ] ( اِخ ) دهی است از بخش سوادکوه شهرستان قائمشهر با 170 تن سکنه. آب آن از چشمه و رود کسلیان و محصول آن برنج و غلات است. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 3 ).

امیرکلا. [ اَ ک َ ] ( اِخ ) دهی است از بخش مرکزی شهرستان قائمشهر با 700 تن سکنه. آب آن از رودخانه ٔبابل و چشمه و محصول آن برنج ، نیشکر، ابریشم ، کتان ،غلات و صیفی است. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 3 ).

امیرکلا. [ اَ ک َ ] ( اِخ ) دهی است از بخش مرکزی شهرستان قائمشهر با 200 تن سکنه. آب آن از رودخانه ازر و محصول آن برنج ، لبنیات و کمی چای است. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 3 ).

امیرکلا. [ اَ ک َ ] ( اِخ ) قصبه ای است از دهستان پازوار بخش بابلسر شهرستان بابل با 5000 تن سکنه. آب آن از رودخانه بابل و چاه. محصول آن پنبه ، صیفی ، غلات ، سبزی ، حبوب و کنجد است. در حدود 50 باب دکان و پاسگاه شهربانی و شعبه شهرداری و محضر رسمی مرکز حوزه آمار و مدرسه دارد. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 3 ).

فرهنگ فارسی

گویش مازنی

دانشنامه عمومی

امیرکُلا یکی از شهرهای استان مازندران ایران است. این شهر در بخش مرکزی شهرستان بابل و میان راه بابل و بابلسر واقع شده است. امیرکُلا طبق آمار سال ۱۳۹۵ دارای ۴۱, ۴۷۱ نفر جمعیت می باشد و همچنین شهر امیرکلا دومین شهر بزرگ شهرستان بابل می باشد. مردم امیرکلا از قومیت طبری هستند[ ۱] و به زبان مازندرانی[ ۲] گویش می کنند.
این شهر به امیرکلای بابل نیز مشهور بود که به قولی در دههٔ ۱۳۸۰ نام آن به امیرشهر تغییر کرد. [ ۳]
پیشهٔ عمده مردمان این شهر شالیکاری و باغداری مرکبات و مهمترین محصول آن برنج، مرکبات و جاروب است.
این شهر به کشت کردن و درست کردن جارو مشهور است .
شهر امیرکلا طبق آمار سال ۹۵ دارای 41. 471 جمعیت می باشد. [ ۴] مردم امیرکلا به زبان مازندرانی گویش می کنند.
برخی نام امیرکلا را به امیر پازواری، از شاعران نامدار طبری سرای مازندران، منسوب کرده اند. بنابر برخی گفته ها، مدفن این شاعر طبری در این شهر قرار دارد. [ ۵]
امیرکلا در دوره ی قاجار قریه ی آبادی بود و زمین های حاصلخیز و پرمحصولی داشت و درختان گردو، مرکبات و گل های ابریشم بر جای آن سایه انداخته بود. بیشتر جهانگردانی که در سفر به مناطق ساحلی مازندران در این دوره از امیرکلا عبور کرده اند می نویسند که این قریه ی بزرگ و آباد نیم فرسنگ طول دارد، از توایع بارفروش ( بابل ) و در اختیار شیخ الاسلام آن شهر است. این قریه، خانه های سفال پوش به رنگ سبز، راسته بازار، با دکان های بسیار، چند تکیه و مسجد، حمام قدیمی و میدانی بزرگ وجود دارند. این قریه از مراکز مهم کشت باقلا، کدو و کنف به شمار می رود. از مشاهیر این شهر می توان به آیت الله العظمی علی اصغر مازندرانی معروف به ( علی اصغر مجتهد امیرکلایی مازندرانی ) ، مجتهد و عالم قرن سیزدهم ق، شیخ محمد پازواری ملقب به امیرپازواری، و آیت الله محمدمهدی امامی مازندرانی اشاره نمود. تاریخ تأسیس شهرداری آن سال ۱۳۳۲ بوده است. [ ۶]
استان مازندران پیش از اسلام تپورستان ( به پهلوی: ) نامیده می شد که برگرفته از نام قوم تپوری ( به یونانی: Τάπυροι ) می باشد که پس از اسلام قوم طبری نام گرفتند و سرزمینشان طبرستان نامیده شد. [ ۷] [ ۸] [ ۹] به اعتقاد مورخان آماردها نخستین سکنه باستانی مازندران بودند و آماردها از آمل تا تنکابن و تپورها از آمل تا گرگان سکونت داشتند. [ ۱۰] در عصر هخامنشی در کرانه جنوبی دریای مازندران اقوام، تپوری، آمارد، آناریاکه و کادوسی سکونت داشتند. [ ۱۱] مورخان آماردها را به مردمان داهه و سکایی و پارسی پیوند داده اند. هرودوت از قبیله مارد ( mardes ) در کنار دائی ها ( daens ) ، دروپیک ها ( dropiques ) ، و ساگارتی ها ( sagarties ) به عنوان پارس های کوچنشین و صحراگرد یاد کرده است. [ ۱۲] پلینیوس مورخ یونانی محل آماردها را قسمت شرقی مارگانیا شناسایی کرده است. [ ۱۳] استرابون ( ۶۳ ق. م ) قوم آمارد را در کنار اقوام تپوری، کادوسی و کرتی به عنوان اقوام کوهستان نشین شمال کشور یاد می کند. استرابو می نویسد: تمام مناطق این کشور به استثنای بخشی به سمت شمال که کوهستانی و ناهموار و سرد است و محل زندگی کوهنشینانی به نام کادوسی ( Cadusii ) و آماردی ( Amardi ) و تپوری ( Tapyri ) و کرتی ( Cyrtii ) و سایر مردمان دیگراست، حاصلخیز است. [ ۱۴] به گفته واسیلی بارتلد تپوری ها در قسمت جنوب شرقی ولایت سکونت داشتند و در قید اطاعت هخامنشیان درآمده بودند و آماردها مغلوب اسکندر مقدونی و بعد مغلوب اشکانیان شدند و اشکانیان در قرن دوم ق. م. آنها را در حوالی ری سکونت دادند و اراضی سابق آماردها به تپوری ها اهدا شد و بطلمیوس در شرح دیلم یعنی قسمت شرقی گیلان در ساحل بحر خزر در آن زمان از تپوری ها نام می برد. [ ۱۵] به گفته یحیی ذکا در «کاروند کسروی» آورده است: آماردان یا ماردان، در زمان لشکر کشی اسکندر مقدونی به ایران، این تیره در مازندران نشیمن می داشتند و آن هنگام هنوز قبایل تپوران به آنجا نیامده بودند. [ ۱۶] به گفته مجتبی مینوی قوم آمارد و قوم تپوری در سرزمین مازندران می زیستند و تپوری ها در ناحیه کوهستانی مازندران و آماردها در ناحیه جلگه ای مازندران سکونت داشتند. در سال ۱۷۶ ق. م فرهاد اول اشکانی قوم آمارد را به ناحیه خوار کوچاند و تپوری ها تمام ناحیه مازندران را فرو گرفتند و تمام ولایت به اسم ایشان تپورستان نامیده شد. [ ۱۷]
عکس امیرکلاعکس امیرکلاعکس امیرکلا
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

امیرکُلا
شهری در استان مازندران، بخش مرکزی شهرستان بابل. با ارتفاع ۱۱۰ متر، در دشتی ساحلی در ۲۵کیلومتری جنوب شرقی بابل، سر راه بابل به بابلسر و در منطقه ای جنگلی قرار دارد. اقلیم این شهر معتدلِ مایل به گرم و نیمه مرطوب و جمعیت آن ۲۵,۱۸۶ نفر است (۱۳۸۵).

پیشنهاد کاربران

بپرس