امتحان

/~emtehAn/

مترادف امتحان: آزمایش، آزمون، تجربه، تست، کنکور، مسابقه، بررسی، معاینه، وارسی

برابر پارسی: آزمایش، آزمون

معنی انگلیسی:
examination, test, experiment, probation, proof, trial, try, assay, temptation

لغت نامه دهخدا

امتحان. [ اِ ت ِ ] ( ع مص ) بیازمودن. ( مصادر زوزنی ) ( ترجمان ترتیب عادل ). آزمودن. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ) ( ناظم الاطباء ). آزمایش کردن. ( ناظم الاطباء ) ( فرهنگ فارسی معین ). || ( اِمص ) آزمایش. تجربه. ( ناظم الاطباء ) ( فرهنگ فارسی معین ). آزمون. ( فرهنگ فارسی معین ) :
در جنب سخاش بحر و کان را
کس قوت امتحان ندیده ست.
خاقانی.
چون طبع طفیل آرزو بود
حالیش به امتحان شکستم.
خاقانی.
من همی دانستمی بی امتحان
لیک کی باشد خبرهمچون عیان.
مولوی.
گر جان طلبی فدای جانت
سهل است جواب امتحانت.
سعدی.
دماغ خون من چون اشک رنگی بر نمی آید
گر استغنا نگیرد دست وتیغت امتحان دارد.
میرزا بیدل ( از آنندراج ).
- امتحان تجدیدی ؛ اگر شاگردی در بعضی از درسها از عهده امتحان برنیاید بار دیگر وی را از همان درسها امتحان کنند و آنرا امتحان تجدیدی گویند. امتحانات تجدیدی مدارس و دانشگاه برحسب معمول در شهریور ماه انجام میگیرد.
- امتحان تستی ؛ هرگونه پرسشهای متعدد و کوتاه است که برای آزمایش هوش یا استعدادهای دیگر و یا معلومات افراد تهیه شده باشد .
- امتحان داخلی ؛ امتحانی که در خود دبستان یا دبیرستان توسط معلمان همان مدرسه انجام می شود. رجوع به امتحان نهایی در همین ترکیبات شود.
- امتحان شفاهی ؛ امتحانی که زبانی انجام پذیرد، معلم می پرسد و شاگرد همانجا و درهمان موقع جواب میدهد.
- امتحان کتبی ؛ امتحانی که معلمان و ممتحنان بطور کتبی و نوشتنی شاگردان رامی آزمایند.
- امتحان کردن . رجوع به امتحان کردن در ردیف خود شود.
- امتحان نسج زنده ؛ بافت برداری. ( فرهنگ فارسی معین ).
- امتحان نهایی ؛ امتحانی که در پایان سال تحصیلی ( خرداد ) یا درشهریور بطور رسمی نه داخلی انجام می گیرد.
- امتحان هوش ؛ پرسشهایی برای آزمایش هوش کسان.
- امثال :
امتحان را گربه نخورده است ؛ بر امتحان کردن ضرری مترتب نشود. ( از امثال و حکم مؤلف ).
|| تفحص و تجسس و تفتیش و جستجو. ( ناظم الاطباء ). || ( مص ) نگریستن و تأمل کردن. ( منتهی الارب ) ( از متن اللغة ) ( از اقرب الموارد ) ( از ناظم الاطباء ). نگریستن در عاقبت کاری. ( از متن اللغة ). اندیشیدن پایان کار. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ). || روشن و گشاده کردن دل : امتحن اﷲ قلوبهم ؛ خدا دلهای آنان را روشن و گشاده کرد. ( از منتهی الارب ) ( از ناظم الاطباء ) ( از اقرب الموارد ). || خالص گردانیدن نقره و جز آن به آتش. ( از متن اللغة ) : بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

آزمودن ، آزمایش
۱ - ( مصدر ) آزمودن آزمایش کردن . ۲ - ( اسم ) آزمایش تجربه آزمون ۳ - آزمایش دل اولیا بگونه گونه بلاها که از حق تعالی بدان آید جمع : امتحانات . یا امتحان نسج زنده . بافت برداری .

فرهنگ معین

(اِ تِ ) [ ع . ] ۱ - (مص م . ) آزمودن . ۲ - (اِمص . ) آزمایش ، تجربه . ج . امتحانات .

فرهنگ عمید

۱. آزمون، آزمایش.
۲. سؤال کردن از دیگری به صورت کتبی یا شفاهی به منظور سنجش اطلاعات او.
۳. آزمایش چیزی به منظور بررسی کارایی یا تناسب آن.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] امتحان (ابهام زدایی). واژه امتحان ممکن است در معانی ذیل به کار رفته باشد: • امتحان، آزمایش یا آزمودن، از راه های شناخت موضوعات در فقه• امتحان (منطق)، بررسی و آزمون و روشن ساختن قدرت مخاطب در حجت و استدلال
...

دانشنامه عمومی

امتحان (فیلم ۱۹۷۴). امتحان ( انگلیسی: Imtihan ) یک فیلم به کارگردانی مادان سینها در ژانر دلهره آور است که در سال ۱۹۷۴ منتشر شد. [ ۱] از بازیگران آن می توان به وینود کانا، تانوجا و بیندو اشاره کرد.
عکس امتحان (فیلم ۱۹۷۴)

امتحان (فیلم ۱۹۹۴). امتحان ( به هندی: Imtihaan ) فیلمی محصول سال ۱۹۹۴ و به کارگردانی هری بوجا است. در این فیلم بازیگرانی همچون سیف علی خان، سانی دیول، راوینا تاندون، آسرانی، گلشن گروور، شاکتی کاپور، دالیپ تاهیل ایفای نقش کرده اند.
این فیلم در ایران توسط مؤسسه هنر هشتم دوبله و پخش شده است.
ویکی ( سیف علی خان ) خوانندهٔ محبوبی است که با پریتی ( راوینا تاندون ) آشنا شده و عاشق او می شود. او اجازه ازدواج با او را از پدرش می خواهد که فوراً تأیید می کند. پریتی تمایلی به ازدواج ندارد اما به خاطر پدرش موافقت می کند. خیلی زودی، پدرش بیمار می شود و پریتی به او قول می دهد که دربارهٔ گذشته اش به ویکی چیزی نگوید.
چند سال قبل، پریتی برخلاف میل پدرش عاشق راجا ( سانی دئول ) شده و با او ازدواج کرده بود. اگرچه این دو با هم بسیار خوشحال بودند، اما زمانی که راجا درگیر تصادف و بعد ناپدید شد، به طرز بی رحمانه ای از هم جدا شدند. پریتی به خانه پدرش بازگشت و در آنجا متوجه شد که باردار است. او یک دختر به دنیا آورد؛ با این حال، پدرش نوزاد را به یتیم خانه فرستاد.
پس از ازدواج با ویکی، پریتی از او کاملاً راضی است. او در یتیم خانه با دخترش پینکی آشنا می شود و تصمیم می گیرد او را به طور قانونی به فرزندی قبول کند. ویکی که از ارتباط پریتی با پینکی اطلاعی ندارد، با فرزندخواندگی مخالفت می کند، زیرا او مشتاقانه منتظر است که روزی فرزندان خود را داشته باشد. پریتی مرتب به ملاقات می رود. با این حال، یک غریبه نیز با پریتی تماس می گیرد. او تماس های تلفنی زیادی از شخصی دریافت می کند و بارها در مورد بیرون رفتن خود به ویکی دروغ می گوید. ویکی که متقاعد شده پریتی رابطه ای خارج از ازدواج دارد، او را دنبال می کند. معلوم شد که راجا، شوهر اولش، که زنده است و می خواهد پینکی را به فرزندی قبول کند، به او تلفن می کند. ویکی وقتی متوجه این موضوع می شود، کم کم تمام حقیقت را می فهمد و قبول می کند که پینکی را به فرزندی قبول کند. در ادامه اتفاقاتی رخ می دهد که منجر به مرگ راجا می شود.
• سیف علی خان در نقس ویکی
• راوینا تاندون در نقش پریتی
• سانی دئول در نقش راجا
شاکتی کاپور در نقش شیکار
• دالیپ تاهیل در نقش دیندایال خانا
گلشن گروور در نقش گلشن
• موهان جوشی در نقش کی کی
آسرانی در نقش نادو
• آوتار گیل در نقش دکتر پاندی
شامی در نقش مدیر یتیم خانه
عکس امتحان (فیلم ۱۹۹۴)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

اندازه گیری دانش یا مهارت فراگیر. فراگیر، به دانش آموز، دانشجو، کارآموز، و هر شخصی اطلاق می شود که طبق برنامه ای معین به فراگیری درسی می پردازد که با هدف یادگیری موضوعی معین به او داده می شود. امتحان، یکی از ابزار سنجش تغییر میزان دانسته های فرد است که معمولاً، به صورت کتبی، شفاهی، یا عملی برگزار می شود. معیار سنجش توانایی دانسته های فراگیران، معمولاً نمره است که در ایران، دامنه ای میان صفر و بیست دارد. زمان برگزاری امتحان در ایران، در نظام قدیم و نظام جدیدآموزش و پرورش تفاوت دارد. در نظام قدیم، سال تحصیلی به سه قسمت سه ماهه، یا سه ثلث، تقسیم می شد و در پایان هر ثلث، از فراگیران امتحان می گرفتند. از ۱۳۷۹، امتحان به صورت نیم سالی، ترمی، درآمده است و دانش آموزان دوبار، در پایان هر نیم سال، امتحان می دهند. امتحان هایی که در ایران برای ارزش یابی دانسته های دانش آموزان مدارس برگزار می شود، به اختصار عبارت اند از امتحان داخلی که در پایان هر نیم سال تحصیلی و در داخل مدارس برگزار می شود؛ امتحان نهایی یا امتحان هماهنگ استانی منطقه ای که در پایان هریک از مقاطع سه گانۀ تحصیلی ابتدایی، راهنمایی تحصیلی، و متوسطه برگزار می شود؛ امتحان متفرقه یا امتحان داوطلبان آزاد، ویژۀ کسانی که امکان حضور رسمی در مدرسه را ندارند؛ و کنکور یا آزمون ورود به دانشگاه. امتحان های دانشگاه ها و مدارس عالی به صورت نیم سالی است. این امتحانات که برای ارزش یابی دانسته های دانشگاهی در ایران برگزار می شود، به اختصار عبارت اند از امتحان پایان نیم سال، امتحان معرفی به استاد که با شرایط ویژه، برای دانشجویانی برگزار می شود که در کلاس های درسی حضور نداشته اند و امتحان جامع تحصیلات تکمیلی دورۀ دکتری.

امتحان (منطق). (در لغت به معنای آزمودن) در منطق، آزمودنِ مخاطب (= طرف بحث) در حجت آوردن و روشن ساختن اندازة توانایی او در کار استدلال. به عقیدة ابن سینا، هدف از امتحان، شناخت میزان توانایی مخاطب در معرفت قیاسات است. زمانی که قیاس به منظور استکشاف حال مخاطب به کار گرفته شود و گمراه کردن و ناتوان ساختن او مورد نظر نباشد، قیاس را قیاس امتحان یا قیاس امتحانی و یا قیاس ممتحن گویند.

جدول کلمات

ازمون

مترادف ها

assay (اسم)
عیار، ازمایش، کوشش، امتحان، عیارگری

temptation (اسم)
فریب، اغوا، ازمایش، امتحان، خواست، فریبندگی، فتنه، وسوسه

experiment (اسم)
ازمایش، امتحان، تدبیر، تجربه

quiz (اسم)
امتحان، شوخی، چیز عجیب، پرسش و ازمون

trial (اسم)
رنج، ازمایش، کوشش، امتحان، محنت، مرافعه، محاکمه

try (اسم)
ازمایش، کوشش، امتحان، ازمون

exam (اسم)
محک، ازمایش، امتحان، رسیدگی، بازرسی، معاینه، ازمون، ازمایه

examination (اسم)
محک، ازمایش، امتحان، رسیدگی، بازرسی، معاینه، ازمون، ازمایه

shibboleth (اسم)
امتحان، ازمون، اسم رمز، بیان رایج، اصطلاح پیش پا افتاده و مرسوم

probation (اسم)
ازمایش، امتحان، عفو مشروط، ازادی به قید التزام، دوره ازمایش و کاراموزی، ارائه مدرک و دلیل

probational (صفت)
ازمایش، امتحان، ازادی به قید التزام، دوره ازمایش و کاراموزی

فارسی به عربی

اختبار , اغراء , امتحان , تجربة , فحص , محاکمة , محاولة

پیشنهاد کاربران

اروین
امتحان: انجام دادن کار یا کارهایی برای شناخت دانش، ارزش، شایستگی یا ویژگی های کسی یا چیزی؛ و یا درخواست کاری از کسی و یا گذاشتن او در شرایطی برای نشان دادن میزان دانش، شایستگی یا ایمان او به خودش برای تشویق او به کوشش برای دستیابی به دانش، ارزش و شایستگی بیشتر و دادن جایگاهی به او بالاتر از آن چه که هست. ( le petit Robert 1 )
...
[مشاهده متن کامل]

همتای پارسی این واژه ی عربی این است: دادیس ( پهلوی: دادِس dAdes ) .

رَوَن
واژه امتحان
معادل ابجد 500
تعداد حروف 6
تلفظ 'emtehān
نقش دستوری اسم
ترکیب ( اسم مصدر ) [عربی]
مختصات ( اِ تِ ) [ ع . ]
آواشناسی 'emtehAn
الگوی تکیه WWS
شمارگان هجا 3
منبع واژگان عامیانه
امتحن: اِمتحان در اصل به معنای ذوب کردن طلا و نقره و گرفتن ناخالصی آن است. مراد از امتحان در این آیه عادت دادن است یعنی آنان کسانی اند که خدا قلوبشان را به تقوی عادت داده است
کسیکه "الله" قبول ندارد؛ دیگه إمتحان وبلاء برایش معنی ندارد.
ودنیارا إذعان خود میشه. ( کلّ زمین فانی را مال خود میشه ) .
آروند
آزمون/ تست/کنکور/برسی/آزمایش/
مثل امتحانات نهایی که جون میدم براش🥵
آزمون، آزمایش
رون . . .
ازمون. . . . . تست . . . ازمایش . . . . . .
سنجش. . پرسش. . آزمایش. . ارزیابی . . برآورد. .
هدیه کادو
آروین
آزمایش، آزمون، تجربه، تست، کنکور، مسابقه، بررسی، معاینه، وارسی، رون
امتحان کلمه ای عربی و هم خانواده با کلمه های مِحنت ( رنج ) مِحَن ( رنجها ) می باشد . این کلمه به معنی قبول و تحمل رنج می باشد و مترادف با کلمه آزمون و آزمایش فارسی بکار می رود.
امتحان به ترکی: سیناق، ایمتَحان
امتحان:قبول رنج کردن
( ( لا ابالی وار با تیغ و سنان
می نمایی دار و گیر و امتحان ) )
( مثنوی مولوی ، دفتر 3 ، محمد استعلامی ، چاپ اول 1363، ص 369 )

رون، آزمون، تست، آزمایش
Exam
مشاهده ادامه پیشنهادها (١٠ از ١٩)

بپرس