اخلاق تکاملی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اخلاق تکاملی چنانچه از نامش پیداست بر اثر تاثیرات دیدگاه های داروین بر اخلاق پدید آمد. البته برخی معتقدند بنیان گذار اصلی این مکتب اخلاقی هربرت اسپنسر فیلسوف انگلیسی است. زیرا وی مدتی پیش از داروین این مساله را در رساله ای به نام نظریه تکامل در کتاب خود به نام اصول روانشناسی مطرح کرده بود. برای فهم اخلاق تکاملی توجه به دیدگاههای داروین و اسپنسر در باب انسان و اخلاق ضروری است.
به طور کلی درباره ی خلقت انسان دو نظر وجود دارد: ثبوت انواع و تبدل انواع.
← ثبوت انواع
اما در قرن نوزدهم چارلز داروین تقریر جدیدی از نظریه تکامل مبتنی بر تبدل انواع را مطرح کرد. به اعتقاد او گیاهان و جانوران تولید مثل گسترده ای دارند و اگر بنا باشد همه ی جانوران به وجود آمده به حیات خود ادامه دهند طولی نخواهد کشید که تمام سطح زمین را با انبوه جمعیت خود می پوشانند. اما چون غذا و مسکن به اندازه ی کافی وجود ندارد. هر موجودی می بایست در جهت بقای خود در تلاش و کوشش باشد تا با مقابله با رقبا، بقای خویش را تضمین کند. داروین این تلاش را اصل تنازع بقاء نامید.
انتخاب اصلح
داروین معتقد بود تنها افرادی در این تنازع می توانند زنده بمانند که دارای صفت مفیدی باشند که باعث برتری این موجود بر سایر موجودات باشد. داروین این ترجیح بر بقاء به واسطه صفت ممتاز را «انتخاب اصلح» یا انتخاب طبیعی می نامید. این ویژگی ها از حیوان باقی مانده به نسل بعدی منتقل می شود. آن چه داروین آن را تکامل می نامد در واقع نتیجه ی همین انتخاب طبیعی است. بنابراین نظریه داروین در چهار اصل زیر خلاصه می شود:
اصول نظریه داروین
...

پیشنهاد کاربران

بپرس