ایه هادی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] آیه هادی. آیه هادی به آیه ۷ رعد، درباره وجود هادی برای هر قومی، و از آیات نازل شده در شان علی علیه السّلام اطلاق می شود.
به آیه ۷ سوره رعد «آیه هادی» یا آیه هادی امت اطلاق شده است: (و یقول الذین کفروا لو لا انزل علیه آیة من ربه انما انت منذر و لکل قوم هاد)؛ «و آنها که کافر شدند می گویند چرا آیت (و اعجازی) از پروردگارش بر او نازل نشده؟ تو تنها بیم دهنده ای، و برای هر گروهی هدایت کننده ای است (و اینها همه بهانه است نه جستجوی حقیقت) ».
رعد/سوره۱۳، آیه۷.
این آیه به یکی از ایرادات مشرکان لجوج در زمینه نبوت می پردازد. یکی از وظائف پیامبر صلی الله علیه و آله وسلّم ، ارائه معجزات به عنوان سند حقانیت و پیوندش با وحی الهی است، و مردم حقیقت جو به هنگام شک و تردید در دعوت نبوت این حق را دارند که مطالبه اعجاز کنند، مگر اینکه دلائل نبوت از طریق دیگر آشکار باشد. ولی مخالفان انبیاء ، همواره دارای حسن نیت نبودند، یعنی معجزات را برای یافتن حق نمی خواستند، بلکه به عنوان لجاجت و عدم تسلیم در برابر حق هر زمان پیشنهاد معجزه و خارق عادت عجیب و غریبی می کردند. این گونه معجزات که معجزات اقتراحی نامیده می شود هرگز برای کشف حقیقت نبوده، و به همین دلیل پیامبران هرگز در برابر آن تسلیم نمی شدند. در حقیقت این دسته از کافران لجوج فکر می کردند که پیامبر صلی الله علیه و آله وسلّم ادعا می کند من قادر بر انجام همه چیزم و خارق العاده گر می باشم! و در اینجا نشسته ام که هر کس پیشنهاد هر امر خارق العاده ای کند برای او انجام دهم!. ولی پیامبران با ذکر این حقیقت که معجزات به دست خدا است و به فرمان او انجام می گیرد و ما وظیفه تعلیم و تربیت مردم را داریم، دست رد بر سینه این گونه افراد می زدند. در واقع قرآن می گوید: این کافران وظیفه اصلی پیامبر را فراموش کرده اند و چنین پنداشته اند که وظیفه اصلی او اعجازگری است.
منظور از جمله «لکل قوم هاد»
اما در اینکه منظور از جمله «لکل قوم هاد» چیست؟ جمعی از مفسران گفته اند که هر دو صفت «منذر» و «هادی» به پیامبر بر می گردد و در واقع جمله چنین بوده است: تو بیم دهنده و هدایت کننده برای هر جمعیتی هستی. ولی این تفسیر خلاف ظاهر آیه فوق است، چرا که حرف واو، جمله «لکل قوم هاد» را از «انما انت منذر» جدا کرده است.
اقسام دعوت کننده
...

[ویکی شیعه] آیه هادی. آیه هادی آیه هفتم سوره رعد است که به ایرادات مشرکان بر نبوت اشاره دارد و در مقابلِ درخواست های مشرکان برای انجام معجزاتِ پیشنهادی، پیامبر(ص) را فقط انذاردهنده معرفی می کند. برخی از مفسران شیعه با استناد به روایاتی منظور از عبارت «هر قومی هدایت گری دارد» را امامان معصوم دانسته اند. از نظر علی بن ابراهیم قمی این آیه بر خالی نبودن زمین از حجت در همه زمان ها دلالت دارد.
آیه هادی به یکی از ایرادهای مشرکان در مسئله نبوت می پردازد. در آیات قبلی سوره رعد به مسئله توحید و معاد اشاراتی داشته است.
مفسران معجزات را سند حقانیت و پیوند پیامبران با وحی الهی می دانند؛ از همین رو درخواست معجزه را حق طبیعی کسانی می دانند که دنبال حقیقت هستند. صاحب تفسیر نمونه درخواست کنندگان معجزه از پیامبر(ص) در این آیه را مشرکانی می داند که درخواست آنها برای یافتن حقیقت نبود؛ بلکه از روی لجالت و برای مخالفت با پیامبر، چنین درخواستی را مطرح کرده بودند.

[ویکی اهل البیت] آیه هادی. هفتمین آیه سوره رعد/13 را «آیه هادی» گفته اند. بر اساس این آیه، کافرانِ لجوج و بهانه جو برای توجیه ایمان نیاوردن خود می گفتند: چرا برای محمد صلی الله علیه و آله معجزه هایی مانند شتر صالح و عصای موسی نازل نمی شود؟
خداوند خطاب به پیامبر صلی الله علیه و آله می فرماید: تو فقط بیم دهنده ای و برای هر گروهی هدایت کننده ای است:
«وَیَقُولُ الَّذِینَ کَفَرُواْ لَوْلآ أُنزِلَ عَلَیْهِ آیَةٌ مِّن رَّبِّهِ إِنَّمَا أَنتَ مُنذِرٌ وَلِکُلِّ قَوْمٍ هَادٍ»
بر پایه روایتی از ابن عباس، رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود: من منذرم و علی هادی است و ای علی! هدایت یافتگان به تو هدایت می شوند.

پیشنهاد کاربران

بپرس