ایه استیذان

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] آیه استیذان. آیه استیذان، آیه ۵۸ سوره نور، در باره اجازه خواستن کودکان از والدین در سه موقعیت است.
آیه ۵۸ سوره نور "آیه استیذان" نام دارد: (یا ایها الذین آمنوا لیستاذنکم الذین ملکت ایمانکم والذین لم یبلغوا الحلم منکم ثلاث مرات من قبل صلاة الفجر وحین تضعون ثیابکم من الظهیرة ومن بعد صلاة العشاء ثلاث عورات لکم لیس علیکم…)؛ " ای کسانی که ایمان آورده اید قطعا باید غلام و کنیزهای شما و کسانی از شما که به (سن) بلوغ نرسیده اند سه بار در شبانه روز از شما کسب اجازه کنند پیش از نماز بامداد و نیمروز که جامه های خود را بیرون می آورید و پس از نماز شامگاهان (این)سه هنگام برهنگی شماست… ".
نور/سوره۲۴، آیه۵۸.
این آیه قرآن یکی از آداب مهم اسلامی را بیان کرده است. ظاهر آیه بر وجوب رعایت این حکم دلالت دارد، و بی توجهی به آن، انحرافات اخلاقی و گاهی بیماری های روانی کودکان و نوجوانان را در پی دارد. کودکان باید آموزش ببینند تا حداقل در سه وقت (پیش از نماز صبح، پس از نماز عشا و هنگام نماز ظهر که پدران و مادران استراحت می کنند) سرزده وارد نشوند.
مکارم شیرازی، ناصر، ۱۳۰۵ -، تفسیر نمونه، ج۱۴، ص۵۳۸.
۱. ↑ نور/سوره۲۴، آیه۵۸.
...

[ویکی شیعه] آیه استیذان. آیه اِستیذان پنجاه و هشتمین آیه سوره نور است که درباره اجازه گرفتن فرزندان و برد‎گان، هنگام ورود به اتاق خصوصی پدر و مادر یا مالکِ برده نازل شد. برخی به دلیل اشاره به اجازه خواستن در آیاتی دیگر، عنوان استیذان را مختص این آیه ندانسته اند.
واژه استیذان برگرفته از کلمه اذن و به معنای اجازه خواستن است. بر اساس نظر برخی از مفسران آیه استیذان که درباره اجازه گرفتن برد‎گان و اطفال برای ورود به اتاق خصوصی مالکِ برده و پدر و مادر در سه وقت خاص نازل شد، آیه ۵۸ سوره نور است. این سه وقت چنان که در متن آیه اشاره شده، پیش از نماز صبح، پیش از نماز ظهر و پس از نماز عشاء است؛ اگرچه برخی دیگر عنوان آیه استیذان را درباره اجازه خواستن بعضی از مسلمانان در جریان جنگ خندق یا غزوه تبوک نیز دانسته‎اند. محتوای این آیه از دستورات اخلاقی اسلام است.
درباره واجب یا مستحب بودن اجازه گرفتن فرزندان و بردگان از والدین و مالک برده، هنگام ورود به اتاق خصوصی آنان اختلاف نظر وجود دارد. براساس آیه ۵۹ سوره نور، حکم اجازه و استیذان برای افراد بالغ همیشه واجب است و اختصاص به زمان خاصی ندارد؛ اما وجوب این حکم دربارۀ کودکان نابالغ از نگاه برخی مختص به این سه زمان خاص است، اگرچه کودک نابالغ هنوز مکلف به شمار نمی آید. برخی نیز استیذان را مستحب دانسته‎اند؛ زیرا مخاطب در این آیه کودکان غیربالغی هستند که تکلیف بر گردن آنان نیست.

[ویکی اهل البیت] آیه استیذان. استیذان به معنای اجازه خواستن است. آیه 58 سوره نور/ 24 را «آیه استیذان» نامیده اند؛ زیرا بر اساس این آیه، لازم است بردگان و فرزندانی که به حد بلوغ نرسیده اند، برای ورود به محل استراحت زن و مرد در سه نوبت از شبانه روز که احتمال برهنه بودن آنان هست، اجازه بگیرند. (استیذان)
این سه نوبت پیش از نماز بامداد، نیمروز و پس از نماز شام است:
«یأَیهَا الّذِینَ ءَامَنوا لِیستَئذِنکُمُ الَّذینَ مَلکَت أیمنُکُم والَّذینَ لَم یبلُغوا الحُلُمَ مِنکُم ثَلثَ مَرَّتٍ مِن قَبلِ صَلوةِ الفَجرِ وَ حِینَ تَضَعُونَ ثِیابَکُم مِن الظَّهیرَةِ و مِن بَعدِ صَلوةِ العِشاءِ ثَلثُ عَورتٍ لَکُم»

پیشنهاد کاربران

بپرس