اقا محمدعلی بهبهانی

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] آقا محمدعلی بهبهانی. محمدعلی بن وحید بهبهانی (۱۱۴۴-۱۲۱۶ق) معروف به آقا محمد علی کرمانشاهی، فقیه، اصولی و رجالی متنفّذ شیعه در قرن دوازدهم و سیزدهم است. عمده شهرت آقامحمدعلی، مبارزه جدّی و گسترده او با صوفیه در عصر قاجار است. اولاد و نوادگان وی، که شماری از آنها از علما و فقهای امامیه اند به «آل آقا» معروف اند.
محمد علی بهبهانی در ۱۱۴۴ق در کربلا به دنیا آمد و در عید مبعث ۲۷ رجب ۱۲۱۶ق(پنج شنبه ۱۲ آذر ۱۱۸۰ش)، در کرمانشاه از دنیا رفت. مزار وی در کرمانشاه و بنا به وصیتش بر سر راه زوّار عتبات واقع و معروف به «سر قبر آقا» است.
پدرش آقامحمدباقر بهبهانی، مشهور به وحید و مادرش دختر فقیه بزرگ آقاسیدمحمد طباطبایی (متوفی قبل از ۱۱۶۸ق)، جدّ علامه بحرالعلوم (متوفی ۱۲۱۲ق)، بود.

[ویکی اهل البیت] آقا محمدعلی بهبهانی. حاج میرزا محمد علی آقازاده وحید بهبهانی یکی از مشاهیر علمای قرن دوازدهم و سیزدهم هجری بود، آقازاده به آقا محمد علی کرمانشاهی و صاحب مقامع نیز معروف است. معاصر او شیخ ابو علی صاحب منتهی المقال می نویسد: آقا محمد علی در سال 1144 در شهر کربلا متولد شد و سالها با حضور حضرت والد در بهبهان و کربلا از محاضر علمای مختلف بهره مند بود و در برهه ای! از زمان عازم کاظمین شد، و پس از شیوع مرض خانمانسوز طاعون ناگزیر ساکن ایران (در قرمیسین) گردید.
صاحب روضات می نویسد: آقا محمد علی دانشمندی است که در میدان دانش سواره ای بی مانند بود و در معقول و منقول دانشمندی به نام از همگی مراتب علمی که پدرش و سایر مجتهدان برخوردار بوده اند، بهره ور گردید و کتاب مقامع گواه صادق و شاهد ارزنده ای است بر مقام علمی او. مقامع شامل هزار مسئله مختلف شرعی در فروع است و مجموعا بیست هزار بیت (سطر) است. کتاب دیگرش در نبوت و رساله مهم او در اثبات امامت است که در مورد امامان شیعه علیهم السلام به رشته تحریر درآورده است. او را رسائل و کتابهای دیگر نیز هست. صاحب روضات اضافه می کند که آقا محمدعلی از جد بزرگوار ما سید خوانساری به اخذ اجازه نایل گردید.
آقا محمد علی اکثر عمر شریفش را در قرمیسین در اختران (کرمانشاه سابق) گذرانید. وی از اواخر قرن دوازدهم تا روز وفاتش در سال 1216 در استان کرمانشاهان در ترویج مذهب و ارشاد مسلمین و تألیف و تعلیم گامهای مؤثری برداشت. اکثر فرزندان او که به آل آقا معروفند ساکن باختران بوده اند. به نقل از فواید محدث قمی و دیگر آثار، آل آقا عبارتند از:
1. آقا محمد جعفر فرزند آقا محمد علی صاحب مصابیح (در شرح مفاتیح فیض و چند اثر دیگر) معظم له از شاگردان والد و مرحوم میرزای قمی بود که خود به درجه اجتهاد رسید و فرزندان فاضلی چون آقایان: محمد صادق، محمد کاظم، محمد تقی و آقا عبد الله را از خویش به یادگار گذاشت.
صاحب روضات می نویسد: آقا عبد الله فرزند آقا محمد جعفر از علمای فاضل معاصر با ما بود و با ما صمیمیت داشت. او در سال 1250 در باختران وفات نمود (آثار مآثر ضمن تجلیل از مقام علمی او می نویسد آقا عبدالله در سال 1289 قمری وفات نمود، شاید 1250 شمسی باشد)
2. آقای آقا احمد فرزند آقا محمد علی صاحب مرآة از علمای فاضل عصر خویش بوده و بعد از او فرزند برومندش آقا محمد ابراهیم وارث علوم پدر گردید.
3. آقا محمد اسماعیل فرزند آقا محمد علی که وی نیز از اکابر علمای عصر خود بوده و پس از خود فرزندان و احفاد نیکوئی مانند آقا محمد صالح،آقا محمد هادی... و حاج آقا تراب وارث علوم آل آقا شدند.
4. فقیه عارف متعبد آقا محمود و غیره.

[ویکی فقه] آقامحمدعلی بهبهانی. آقامحمدعلی بهبهانی، معروف به کرمانشاهی، فقیه، اصولی و رجالی متنفّذ شیعه در قرن دوازدهم و سیزدهم بود.
در سال۱۱۴۴ در کربلا به دنیا آمد. پدرش آقامحمدباقر بهبهانی، مشهور به وحید و مادرش دختر فقیه بزرگ آقا سیدمحمد طباطبایی (متوفی قبل از ۱۱۶۸)، جدّ علامه بحرالعلوم (متوفی ۱۲۱۲)، بود.
اساتید ایشان
او که فرزند ارشد وحید بهبهانی بود، عمده تحصیلات خود را نزد پدرش، در بهبهان به پایان برد و از محضر او استفاده شایانی نمود تا جایی که او را افضل و اعلم شاگردان وحید دانسته اند. در ۱۱۵۹ به همراه پدر به عتبات رفت. دیگر اساتید وی عبارت اند از: سیدحسین بن ابوالقاسم موسوی خوانساری (متوفی ۱۱۹۱)، جدّ صاحب روضات الجنّات، که از مشایخ اجازه آقامحمدعلی است؛ شیخ یوسف بحرانی (متوفی ۱۱۸۶)؛ آقاحسین خوانساری (متوفی ۱۱۹۱)، فرزند آقاجمال خوانساری (متوفی ۱۱۲۱ یا ۱۱۲۵).
اجتهاد آقامحمدعلی
آقامحمدعلی در اوان بلوغ به درجه اجتهاد نائل آمد و، به گفته خود، هرگز از کسی تقلید نکرد. آقااحمد بهبهانی فرزند آقامحمدعلی شرح حال او را بتفصیل در مرآت الاحوال، که سفرنامه او و تذکره خاندان بهبهانی است، نگاشته است.
حوزه های درسی آقامحمدعلی
...

پیشنهاد کاربران

بپرس