اتشکده اذرفرنبغ

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] آتشکده آذرفرنبغ. آتَشکَدهٔ آذَرفَرَنبَغ یا آتَشگاهِ فَرَنبَغ آتشکده ای در منطقه فارس قدیم و استان فارس کنونی که طبق روایات اسلامی، شب میلاد پیامبر اسلام(ص) خاموش شد. خاموش شدن این آتشکده را از ارهاصات حضرت محمد(ص) می دانند. ارهاص به حوادث خارق العاده ای می گویند که پیش از بعثت پیامبران رخ می دهد.
آتشکده آذرفرنبغ در روستای کاریان قرار داشته و امروزه اثر چندانی از آن باقی نمانده است.
متکلمان مسلمان حوادث خارق العاده ای را که هم زمان با تولد پیامبران یا در کودکی و پیش از بعثت آنها رخ داده است، ارهاص می نامند. به گفته آنان، ارهاص به منظور آماده ساختن مردم برای پذیرش ادعای نبوت پیامبران اتفاق می افتد.

دانشنامه آزاد فارسی

آتشکده آذر فرنبغ. آتشکدۀ آذر فَرَنْبَغ
(یا: آتور فَرَنْبَغْ، به معنی آتش فَرّۀ یزدانی) یکی از سه آتشکدۀ مهم و برتر روزگار ساسانی، مختص موبدان و روحانیان زردشتی که گویا در کاریانِ فارس قرار داشته است، و آن را آتشکدۀ کاریان نیز نامیده اند . بنابر بندهش ، اهورمزدا در آغاز آفرینش سه آذر (آذر گُشَسْب، آذر فَرَنْبغ، آذربَرزین مهر) را برای پاسبانی جهان آفرید و با دست خویش هریک را به مکانی، ازجمله آذر فرنبغ را به خوارزم، نشاند. آذر فرنبغ به هنگام عبور روانِ پرهیزگاران از پل چینْوَد، آن جا را روشن و تاریکی را نابود می کند. به مرور، هریک از این سه آتشکده، ویژۀ یکی از طبقات سه گانۀ اجتماعی شده است و از این میان ، آذر فرنبغ از آنِ آثَرْوَنان یا روحانیان زردشتی شد . از زمان پیدایش تاریخی این آتشکده و محل نخستین آن اطلاعی صحیح نداریم . بنابه بندهش در پادشاهی گشتاسپ شاه ، آتش فرنبغ از خوارزم ، به روشن کوه در سرزمین کاریان در فارس نشانده شد. به گزارش مقدسی تا قرن ۴ هجری آتشِ دیگر آتشکده ها را از این آتشکده می برده اند. نیز ← کاریان

پیشنهاد کاربران

آتشکده ی آذرفرنبغ : به معنی دارنده ی فر ایزدی است و بغ نیز معنای خدا می دهد . این آتشکده مخصوص موبدان بوده است و به آنان آتربانان گفته می شد . آنها با کمک این آتش دانایی و فر و شکوه را دریافت می کنند که در دوره ی ساسانیان این آتش در فارس جای گرفته بود .

بپرس