ابراهه

/~AbrAhe/

مترادف ابراهه: ( آبراهه ) آبراه، آب گذر، ترعه، جدول، جو، کانال، مسیل

معنی انگلیسی:
canal, channel, gully, waterway, floodway, flood - channel

لغت نامه دهخدا

( آب راهه ) آب راهه. [ هََ / هَِ ] ( اِ مرکب ) هر جا که آب در آن گذرد از رود و جوی و مسیل و مانند آن. گذرگاه سیل. ( فرهنگستان زمین شناسی ) :
خاک خور، گو پس از این روح طبیعی تا من
آب راهه ش ز گذرگاه جگر بربندم.
سیف اسفرنگ.
|| راه آب. مجری. آوره. آب راه. فرخور. || نهری یا رودی که در نهر یا رود دیگر ریزد. رافد. رافده.

فرهنگ فارسی

( آبراهه ) ( اسم ) ۱- راه آب مجرای آب آب راه. ۲ - گذرگاه سیل ۳ - سیلاب .
راه آب، راهگذر آب، مجرای آب، گذرگاه سیل، آبراه، آبره، آوره، آبرو
( آب راهه ) هرجا که در آن آب گذرد

فرهنگ معین

( آبراهه ) (هِ ) (اِمر. ) ۱ - راه آب ، مجرای آب . ۲ - گذرگاه سیل .

فرهنگ عمید

( آبراهه ) ۱. راه آب، راهگذر آب، مجرای آب.
۲. گذرگاه سیل.

دانشنامه عمومی

آبراهه. آبراهه یا کانال ( به انگلیسی: Canal ) یا تُرعه، راه آبی مصنوعی که توسط انسان حفر می شود. [ ۱] [ ۲]
آبراهه ها به دو دستهٔ عمده تقسیم می شوند:
قنات ها یا راه آب ها که برای عبور آب ایجاد می شوند.
• راه های آبی که برای عبور کشتی ها و وسایل نقلیهٔ آبی ایجاد می شوند و اغلب به رودخانه ها، دریاچه ها یا اقیانوس ها منتهی می شوند. [ ۳]
برخی از کانال ها، بخشی از یک راه آبی موجود هستند. این مسئله زمانی رخ می دهد که یک رودخانه کانال بندی شده باشد: این کار با استفاده از ماشین آلات وسعت دهنده و عمیق کننده صورت می پذیرد. طول کانال های مصنوعی معمولاً بیش از کانال های طبیعی است. در کانال های کوچک، قایق های باریک و باربرهای کوچک توانایی حرکت دارند؛ با این حال کانال های عظیمی نیز برای عبور کشتی های بزرگ و ورود آن ها به اقیانوس ها ایجاد شده است.
قدیمی ترین کانال های شناخته شده، قنات ها و کانال های آبیاری هستند که ۴۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح در میان رودان ساخته شده اند. تمدن دره سند، واقع در پاکستان کنونی و شمال هندوستان نیز ۲۶۰۰ سال پیش از میلاد مسیح به سیستم های آبیاری نسبتاً پیشرفته و مخازن ذخیره سازی دست یافته بود. در چین باستان نیز حد فاصل سال های ۴۸۱ تا ۲۲۱ پیش از میلاد کانال های بزرگی برا حمل و نقل آبی ایجاد شده بود. یکی از طولانی ترین این کانال ها، کانال هونگ گو ( Hong Gou ) به معنی «کانال غازهای وحشی» بود که ایالت های «سونگ»، «ژانگ»، «چن»، «کایی»، «کایو» و «وی» را به یکدیگر متصل می کرد. در حال حاضر نیز کانال بزرگ چین همچنان طولانی ترین کانال جهان به حساب می آید. این کانال ۱، ۷۹۴ کیلومتر ( ۱، ۱۱۵ مایل ) طول دارد و برای حمل امپراتور یانگ گوانگ ( yang goung ) بین پکن و هانگ ژوا ( hangzhou ) ساخته شده بود. کار ساخت این کانال در سال ۶۰۵ میلادی آغاز و در سال ۶۰۹ میلادی پایان یافت؛ هرچند بخش عمده ای از کانال، با بازسازی کانال قدیمی تری که در این محل وجود داشت تکمیل شد. کانال قدیمی تر دست کم از سال ۴۶۸ پیش از میلاد وجود داشت. این کانال حتی در بخش های شهری خود نیز به ندرت عرضی کمتر از ۳۰ متر دارد.
در سده های میانه، ترابری آبی ارزان تر و سریع تر از ترابری از راه خشکی بود چرا که از یک سو جاده ها ناهموار بوده و در وضعیت بدی قرارداشتند و از سوی دیگر امکان حمل کالاهای بیشتری با کشتی وجود داشت. اولین کانال مصنوعی در اروپای قرون وسطی در نزدیکی شهر میلان ساخته شد. ساخت این کانال در سال ۱۱۲۷ میلادی آغاز شد و در سال ۱۲۵۷ میلادی به پایان رسید که زمینه را برای گسترش تجارت، حمل و نقل و کشاورزی فراهم آورد. بعدها، کانال هایی در هلند و فنلاند ساخته شد تا با تخلیه آب، زمین های پست و هموار ساحلی را خشک کنند. [ ۴] [ ۵]
عکس آبراههعکس آبراهه
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

جدول کلمات

آبراهه
۱. راه آب، راهگذر آب، مجرای آب. ۲. گذرگاه سیل.

پیشنهاد کاربران

مجرا
مجید علیائی
جواب . زاب
آبراهه ؛ راه آب. مجرای آب. آبراه.
- || گذرگاه سیل .
- || سیلاب. و رجوع به ره در همین معنی شود.
تنگه هایی برای عبور وسایل نقلیه آبی
میزاب
آبراهه : ( Canal / waterway ) الف - مجرایی که بطور مصنوعی برای حمل ونقل آبی کنده شده. ب – رشته های باریک آب یا جویباری که دو دریای مجاور را بهم بپیوندد. پ - مجرایی که بمنظور آبیاری مناطق کشاورزی ایجاد شده.
ترعه یا کانال
تنگه

بپرس