اب قلیل

واژه نامه بختیاریکا

( آب قلیل ) اَو بُوینِه

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] آب قلیل. به آّبی که کمتر از مقدار کر باشد آب قلیل گفته می شود. آب قلیل یکی از مطهرات است و در باب طهارت از آن بحث می شود.
قلیل در لغت به معنای اندک، کم و ناچیز است.
معلوف، لویس، المنجد ج۲، ص ۱۴۹۳.
آبی است که کمتر از کر است، و آب باران هم نیست و ماده هم ندارد؛ یعنی وصل به منبع ریزش یا جوشش نیست.
مشکینی، علی، مصطلحات فقه، ص ۴۶۳.
در قرآن آمده است:«وَیُنَزِّلُ عَلَیْکُم مِّن السَّمَاء مَاء لِّیُطَهِّرَکُم»؛
سوره انفال، آیه۱۱.
...

[ویکی شیعه] آب قلیل. آب قلیل، از اقسام آب در فقه شیعه است و به آبی گفته می شود که مقدار آن هم از آب کرّ کمتر است و جاری و از چاه نیست. با آب قلیل می توان وضو گرفت و غسل کرد ولی پاک کردن اشیاء نجس با آن شرایط خاصی دارد. به گفته بسیاری از فقیهان شیعه، برخورد نجاست با آب قلیل آن را نجس می کند.

[ویکی اهل البیت] آب قلیل. آبی که کمتر از کر باشد چنین آبی به ملاقات نجس متنجس میگردد هر چند به اوصاف ثلاثه، (رنگ ، بو، مزه) متغیر نشود.
اگر لباس یا فرشی به وسیله بول متنجس شود با آب قلیل دو مرتبه شسته می شود و لباسی که به خون متنجس شده با آب قلیل یک دفعه شسته می شود تا پاک شود و لازم است در مثل لباس و فرش فشار داده شود تا آب آن خارج شود و ظرفی اگر به آب دهان سگ متنجس شود. بعد از خاک مالی کردن سه دفعه با آب قلیل شسته می شود و بعد از سه دفعه ظرف پاک می گردد.
آب قلیل به مجرد رسیدن نجاست به آن نجس می شود مثلاً اگر قطره خونی در آن بیفتد تمام آن نجس می شود. و همچنین آب قلیل اگر روی شی نجس نیز ریخته شود، نجس می شود. مگر این که آب قلیل از بالا به نجاستی که پائین است بریزد که در این صورت مقداری که با نجاست ملاقات کرده متنجس می شود. ادله متعددی است بر این که آب قلیل به محض ملاقات با نجاست متنجس می شود، از جمله روایت: محمد بن حسن قال سالت ابالحسن: عن الرجل یدخل یده فی الاناء وهی قذرةُ: قال: «یکفی الاناء»
پرسیدم از امام رضا علیه السلام در مورد مردی که دست خود را در ظرفی که متنجس شده قرار می دهد. امام علیه السلام فرمودند: آب ظرف دور ریخته می شود. دور ریختن آب ظرف کنایه از نجس شدن آب می باشد.
اگر آب قلیل متنجس، به آب جاری یا به آب کر وصل شود یا باران بر آن ببارد، پاک می گردد. پس اگر ظرفی پر از آب متنجس باشد و آب جاری به آن وصل شود یا باران بر آن ببارد یا ظرف را به گونه ای در آب کر پاک، فرو برند که آب تمام قسمت های ظرف را فراگیرد آب و ظرف هر دو پاک می شوند.

پیشنهاد کاربران

بپرس