اب زلال

لغت نامه دهخدا

( آب زلال ) آب زلال. [ ب ِ زُ ] ( اِخ ) آب زرد. نام یکی از دو آبراهه رود جراحی.

فرهنگ فارسی

( آب زلال ) یا آب زرد نام یکی از دو آبراهه رود جراحی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] آب زلال. آبِ زُلال، نام دو منظومه در ادب پارسی از شاعران زیر است.
۱. شوشتری جزایری ، میرمحمد عباس بن علی اکبر بن محمد جعفر موسوی لکهنوی (۱۲۲۴ـ۱۳۰۶ق/۱۸۰۹ـ۱۸۸۹م).اثر او در زمینه اخلاق عملی است. این کتاب در ۱۳۰۷ق/۱۸۹۰م همراه کتابهای اجناس الجناس و گوهرشاد او در لکهنو به چاپ رسیده است. یک بار نیز در مصر چاپ شده است.آقابزرگ تهرانی نام کتاب اخیر او را گوهرشاهوار ضبط کرده است.
آقابزرگ، الذریعه، ج۱، ص۲.
۲. فیض کاشانی ، ملامحسن (۱۰۰۷ـ۱۰۹۱ق/۱۵۹۸ـ۱۶۸۰م).اثر او مختصر است و بیش تر جنبه عرفانی دارد. این منظومه به دو جرعه تقسیم شده و هر جرعه دارای سه نفس است. جرعه اول خطاب به حق تعالی و جرعه دوم خطاب به نفس است.این مثنوی این گونه آغاز می شود:یا محیی قلب کل عارف فیاض زوارف المعارفستّار معایب البرایا غفار کبائر الخطایاو چنین خاتمه می یابد:از سرتاپای گوش بادت وین آب زلال نوش بادتاین منظومه تا به حال به چاپ نرسیده و نسخه های خطی آن در کتابخانه های مجلس شورای ملی (سابق)، مرکزی دانشگاه تهران ، سنای سابق، آیت الله مرعشی ، ملی ملک، دانشکده ادبیات و نیز کتابخانه های خصوصی دکتر مفتاح ، فخرالدین نصیری امینی و سیدمحمد بن نعمت الله جزایری موجود است.

[ویکی فقه] آب زلال (شوشتری جزایری). آبِ زُلال، نام منظومه ای در ادب پارسی است که توسط شوشتری جزایری نوشته شده است.
مولف کتاب آب زلال، شوشتری جزایری، میرمحمد عباس بن علی اکبر بن محمد جعفر موسوی لکهنوی (۱۲۲۴ـ۱۳۰۶ق/۱۸۰۹ـ۱۸۸۹م) است. اثر او در زمینه اخلاق عملی است.
وضعیت نشر
این کتاب در ۱۳۰۷ق/۱۸۹۰م همراه کتاب های اجناس الجناس و گوهرشاد او در لکهنو به چاپ رسیده است. یک بار نیز در مصر چاپ شده است.
نام دیگر کتاب
آقابزرگ تهرانی نام کتاب آب زلال او را گوهرشاهوار ضبط کرده است.
تهرانی، آقابزرگ، الذریعه، ج۱، ص۲.
...

[ویکی فقه] آب زلال (فیض کاشانی). آبِ زُلال، نام منظومه ای در ادب پارسی است که توسط فیض کاشانی نوشته شده است.
مولف کتاب آب زلال، ملامحسن فیض کاشانی (۱۰۰۷ـ۱۰۹۱ق/۱۵۹۸ـ۱۶۸۰م) است.
محتوای کتاب
اثر او مختصر است و بیش تر جنبه عرفانی دارد. این منظومه به دو جرعه تقسیم شده و هر جرعه دارای سه نفس است. جرعه اول خطاب به حق تعالی و جرعه دوم خطاب به نفس است. این مثنوی این گونه آغاز می شود:یا محیی قلب کل عارف فیاض زوارف المعارف•••••ستّار معایب البرایا غفار کبائر الخطایاو چنین خاتمه می یابد: از سرتاپای گوش بادت وین آب زلال نوش بادت
وضعیت نشر
این منظومه تا به حال به چاپ نرسیده و نسخه های خطی آن در کتابخانه های مجلس شورای ملی (سابق)، مرکزی دانشگاه تهران، سنای سابق، آیت الله مرعشی ، ملی ملک، دانشکده ادبیات و نیز کتابخانه های خصوصی دکتر مفتاح ، فخرالدین نصیری امینی و سیدمحمد بن نعمت الله جزایری موجود است.
آیت الله مرعشی، فهرست خطی، ج۲، ص۱۳۰-۱۳۱.
...

[ویکی فقه] آب زلال (کتاب). کتاب آب زلال اثر ملامحسن فیض کاشانی ، (۱۰۰۷ـ۱۰۹۱ق/۱۵۹۸ـ۱۶۸۰م) رساله ای مختصر است و بیش تر جنبه عرفانی دارد.
این اثر فیض ؛ منظومه ای است به زبان فارسی با دیباچه ای به نثر . این رساله به دو جرعه تقسیم شده و هر جرعه دارای سه نفس است. جرعه اول خطاب به حق تعالی و جرعه دوم خطاب به نفس است. فیض در این شش نفس، مراتب وصول به معبود را به شیوه ای نیکو و کافی بیان می کند. این مثنوی این گونه آغاز می شود: یا محیی قلب کل عارف فیاض زوارف المعارفستار معایب البرایا غفار کبائر الخطایاو چنین خاتمه می یابد: از سرتاپای گوش بادت وین آب زلال نوش بادتاین منظومه تا به حال به چاپ نرسیده و نسخه های خطی آن در کتابخانه های مجلس شورای ملی (سابق)، مرکزی دانشگاه تهران ، سنای سابق، آیت الله مرعشی نجفی ، ملی ملک، دانشکده ادبیات و نیز کتابخانه های خصوصی دکتر مفتاح، فخرالدین نصیری امینی و سیدمحمد بن نعمت الله جزایری موجود است.
الذّریعة إلی تصانیف الشّیعة ط اسماعیلیان، الشیخ آقا بزرک الطهرانی، ج۱۹، ص۱۰۳.
۱. ↑ الذّریعة إلی تصانیف الشّیعة ط اسماعیلیان، الشیخ آقا بزرک الطهرانی، ج۱۹، ص۱۰۳.
نرم افزار مجموعه آثار فیض کاشانی، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی. رده های این صفحه : آثار فیض کاشانی | کتاب شناسی

دانشنامه آزاد فارسی

آب زلال. آبِ زُلال
از ملامحسن فیض کاشانی، منظومه ای عرفانی به فارسی در قالب مثنوی. شاعر این اثر را که ۲۴۰ بیت است به دو جرعه و هر جرعه را به سه نفس بخش کرده است. جرعۀ یکم خطاب به خداوند و جرعۀ دوم خطاب یا عتاب به نفس است. مثنوی زبانی ساده دارد و شاعر در جرعۀ یکم از خداوند آمرزش می خواهد و در جرعۀ دوم خویشتن را نکوهش می کند و می خواهد که به راه راست بازآید. این مثنوی همراه با دیوان فیض کاشانی به چاپ رسیده است (۱۳۷۱ش).

مترادف ها

lymph (اسم)
چرک، جراحت، لنف، چشمه یا جوی اب، اب زلال، شیره غذایی

پیشنهاد کاربران

بپرس